Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Την 3ην Νοεμβρίου 2020 είναι ορισμένες οι Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές. Οι ΗΠΑ από καιρό τώρα ζουν στην ατμόσφαιρα των εκλογών.

Οι δύο μονομάχοι έχουν ήδη επιλεγεί. Οι Δημοκρατικοί επέλεξαν τον πρώην αντιπρόεδρο Joe Biden, τελευταίως δε οι Ρεπουμπλικάνοι επιβεβαίωσαν την υποψηφιότητα του Donald Trump.

Ο Biden φαίνεται να προηγείται, στις δημοσκοπήσεις, του Trump. Ας μην ξεχνούμε όμως τις προηγούμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όταν για μερικούς ανεξάρτητους παρατηρητές η Hillary Clinton εθεωρείτο βέβαια νικήτρια και όμως στο τέλος επεκράτησε ο κ. Trump

Οι εκλογές αυτές γίνονται περισσότερο πολύπλοκες και από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι ΗΠΑ ζουν πάντα στην έξαρση της πανδημίας, πράγμα το οποίο δυσχεραίνει και την προεδρική εκστρατεία των δύο πλευρών.

Ας δούμε τους δύο μονομάχους ξεχωριστά.

Ο κ. Trump ανέλαβε την προεδρία ως επιτυχής επιχειρηματίας που δεν είχε σχέση τουλάχιστον με την εξωτερική πολιτική. Το σύνθημά του ήταν και είναι «America First» και οι εμπειρίες του ίσως ή η απειρία του τον οδήγησαν σ’ ένα είδος απομονωτισμού στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Μερική αποχώρηση από τη Συρία και την κρίση της Μέσης Ανατολής, αποχώρηση από τη συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ).

Οικονομικός πόλεμος με τη Κίνα, διαμάχη για το ΤikTok, ψυχρές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξενοφοβία, οικοδόμηση Τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο κ. Trump είναι απρόβλεπτος στις αντιδράσεις του τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική, τις οποίες οι αντίπαλοί του αποκαλούν «χαώδεις».

Από την άλλη μεριά, ο κ. Biden κάνει την εκστρατεία του λέγοντας στον κόσμο ότι «θα επαναφέρει την ομαλότητα στον Λευκό Οίκο» (βλ. Gilles Paris, “Jill Biden, première conseillère de son mari”, Le Monde, 20 August 2020, σελ. 5).

Ο κ. Biden επέλεξε τη γερουσιαστή της Καλιφόρνιας Kamala Harris ως υποψήφια αντιπρόεδρό του. Εκείνο όμως που είναι αξιοσημείωτο, είναι η επιλογή της συζύγου του Jill Biden ως της πρώτης συμβούλου του στην ομάδα του. Η κ. Biden συνεχίζει την εκστρατεία για τον σύζυγό της λέγοντας ότι, όπως αντιμετώπισε επιτυχώς τις μεγάλες οικογενειακές δυσκολίες που συνάντησε στη ζωή του, ο κ. Biden θα επιτύχει να λύσει επίσης τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΗΠΑ (ενθ.). Αυτό φαίνεται να πιστεύουν όχι μόνο οι Δημοκρατικοί, αλλά πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, μεταξύ των οποίων και επώνυμοι, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον κ. Biden (βλ. Stephanie Le Bars, «Ces republicains qui changent de camp», Le Monde, 20 August 2020, σελ. 5).

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Έχουμε, όμως, ακόμη δύο μήνες μέχρι την 3ην Νοεμβρίου. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Ακόμα τίποτε δεν έχει κριθεί.

* Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ