Παραπολιτικά

«Μη φονικά όπλα», πολιτικού βεληνεκούς

Ασφαλώς είναι ιδιάζουσας σημασίας η απόφαση των Αμερικανών για μερική άρση του εμπάργκο όπλων. Αν και δεν μιλάμε για όπλα, αλλά για παρεμφερές υλικό. Θα μας πουλήσουν, λέει, «μη φονικά όπλα», δηλαδή κάνα ραντάρ, καμιά διόπτρα, κάνα αλεξίσφαιρο γιλέκο, τέτοια πράματα. Μην ανησυχείτε, μπόις. Ούτως ή άλλως δεν είχαμε σκοπό να αγοράσουμε από εσάς κανένα F35. Κάποια άλλα «φονικά» όπλα, που έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε, τα παίρνουμε από τα φιλαράκια μας, τους Γάλλους.

Η αμερικανική ενέργεια συνιστά, βασικά, μια κίνηση με πολιτική χροιά, παρ’ όλο που στην ουσία αποτελεί απλώς άρση μιας άδικης και αδικαιολόγητης απόφασης που είχε ληφθεί το 1987. Πάντως, οι Αμερικανοί «εταίροι» μας, μας έχουν θέσει και προϋποθέσεις για να μας τα δώσουν, όπως η αποτροπή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και η αποφυγή του ξεπλύματος του.... ρωσικού ρόλου στην περιοχή, μέσω της απαγόρευσης του ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών πλοίων. Η Αμερικανίδα πρέσβης υπέδειξε αυτές τις προϋποθέσεις, επαναλαμβάνοντας την αμερικανική θέση ότι η Ρωσία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή. Σόρι, μίσες Γκάρμπερ μου, αλλά εμείς ανησυχούμε περισσότερο για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας και τα δικά της «φονικά όπλα» (μεγάλο μέρος των οποίων είναι αμερικανικά).

Αναμφίβολα η περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι θετική και διασυνδέεται με το ευρύτερο πλέγμα των στενότερων σχέσεων που έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής. Αν μη τι άλλο, είναι και μια ηθική στήριξη, που έρχεται σε μια στιγμή έμπρακτης στήριξης από τη Γαλλία, η οποία μας έστειλε τα μαχητικά «Ραφάλ» για κοινές ασκήσεις και τώρα στέλνει στην περιοχή και το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ». Ίσως βάλουμε κι εμείς κανένα... γκολ στους Τούρκους, βρε αδερφέ!

ΜΠΟΞΕΡ