Αποχαιρετώντας το 2020

Χωρίς αμφιβολία, το 2020 μπορεί να ονομασθεί «το έτος του κορωνοϊού». Ήταν ένα έτος που μας ανάγκασε στο κλείσιμο στα σπίτια μας ή τουλάχιστον στις χώρες μας και μας εμπόδισε να κινούμαστε και να συναντούμε τους συνανθρώπους μας.

Ο κορωνοϊός καθορίζει το πρόγραμμά μας και τη ζωή μας. Επιπλέον, έχει προκαλέσει άπειρα θύματα και συνεχίζει να το κάνει.

Το πιο σημαντικό γεγονός του 2020 είναι καθαρά η πανδημία. Τώρα που άρχισαν οι εμβολιασμοί, ο κόσμος έχει πάρει κάποιες ανάσες, αλλά η πρόοδος του ιού αυξάνεται αντί να ελαττώνεται. Φαίνεται ότι και το 2021 ή τουλάχιστον το μεγαλύτερό του μέρος θα κυριαρχείται από τον κορωνοϊό.

Αν εξαιρέσει κάποιος την πανδημία, τι μπορεί να πει για το 2020; Πολύ λίγα πράγματα. Το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής συνεχίζεται. Η περιοχή ανέδειξε έναν νέο ολοκληρωτικό αρχηγό Κράτους, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος με τη συμπεριφορά του «καταπλήσσει» τον κόσμο! Τουλάχιστον είναι γνωστός! Το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, όπως είπα πιο πάνω, συνεχίζει, το ίδιο και οι αντιπαλότητες και οι συγκρούσεις στην περιοχή. Το δικό μας πρόβλημα επίσης συνεχίζει.

Άλλο πρόβλημα που συνεχίζει είναι το Brexit. Κάποια συμφωνία έχει υπογραφεί μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ, αλλά τα προβλήματα θα φανούν στο μέλλον και με την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ. Το ΗΒ υφίσταται κραδασμούς και θα υποστεί ακόμα περισσότερους. Επίσης, οι πρώην αποικίες, όσες έμειναν, φεύγουν από το Στέμμα. Από τους τελευταίους πιστούς, η νήσος Μπαρμπάντος στη Καραϊβική, έχει δηλώσει ότι στον επόμενο χρόνο θα παύσει να έχει ως αρχηγό του Κράτους τον Βρετανό μονάρχη και θα γίνει δημοκρατία. Ακολουθεί στα βήματά τους τούς γείτονές της, την Γουιάνα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και την Ντομίνικα. Την τελευταία φορά που μια πρώην αποικία έγινε δημοκρατία ήταν ο Μαυρίκιος το 1992.

Φαίνεται ότι η 94 χρονών βασίλισσα ίσως παραδώσει μέρος της εξουσίας της στον γιο της Charles τo 2021. Δεν είναι σίγουρο, αν οι παλιές εναπομείνασες πιστές στην αυτοκρατορία πρώην αποικίες είναι ευχαριστημένες να έχουν Βρετανό μονάρχη ως αρχηγό του Κράτους τους. Το 1999, 55% των Αυστραλών ψήφισαν υπέρ της βασίλισσας ως αρχηγό του Κράτους. Θα το έκαναν και σήμερα;

Με άλλα λόγια, το Brexit και τα επακόλουθά του είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα του 2020. Το μέλλον του ΗΒ επίσης. Οι εξαγωγές του τελευταίου προς την ΕΕ είναι 195 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Ενώ προς τις χώρες της Κοινοπολιτείας είναι 38,6 δισεκατομμύρια. Η διαφορά είναι μεγάλη και αυτό θα επηρεάσει οπωσδήποτε το ΗΒ.

Για να κλείσουμε με ένα άλλο, περισσότερο γνωστό γεγονός: το 2020 χάσαμε τον Μαραντόνα. Μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, ολόκληρη η οικουμένη ενώθηκε για να αποχαιρετήσει τον άσο των γηπέδων. Είναι και αυτό κάτι.

Ας ελπίσουμε ότι το 2021 θα είναι περισσότερο φιλικό για την ανθρωπότητα, ευτυχισμένο και κυρίως ασφαλές.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων