Υγεία

Επιβάλλεται στρατηγική για γρήγορο εμβολιασμό

Οι περιορισμένες ποσότητες εμβολίων που φτάνουν στην Κύπρο από την ΕΕ καθυστερούν τη διαδικασία - Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, θα φτάσουμε μέχρι το φθινόπωρο για να εμβολιαστεί το 65% του πληθυσμού που απαιτείται ώστε να επέλθει η ανοσία της αγέλης

Με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι αναμέναμε συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, γεγονός που προκαλεί δυσφορία στην κοινότητα και καταδεικνύει την ανάγκη για καταρτισμό μίας νέας στρατηγικής, που θα έχει γρηγορότερα αποτελέσματα όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Την εβδομάδα που μας πέρασε ολοκληρώθηκε η α’ φάση του εμβολιαστικού πλάνου του Υπουργείου Υγείας, κατά την οποία εμβολιάστηκαν 4.500 άτομα τα οποία εμπίπτουν στις κατηγορίες των επαγγελματιών υγείας που είχαν προτεραιότητα και των ηλικιωμένων που διαμένουν στους οίκους ευγηρίας, ενώ από την Παρασκευή εισήλθαμε στη β’ φάση, κατά την οποία εμβολιάζονται πλέον με ραντεβού άτομα άνω των 80 ετών. Η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στις λιγοστές ποσότητες εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας από την ΕΕ, η οποία μέχρι στιγμής έχει εγκρίνει τα εμβόλια μόνο δύο εταιρειών, της Pfizer και της Moderna. Μάλιστα, όπως υπολογίζεται, αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς οι εμβολιασμοί στην Κύπρο, θα αναμένουμε μέχρι το φθινόπωρο ώστε να εμβολιαστεί το 65% του πληθυσμού και να υπάρξει η λεγόμενη ανοσία της αγέλης. Και όλα αυτά, την ώρα που το γειτονικό μας Ισραήλ κατάφερε μέσα σε μόλις τρεις βδομάδες να εμβολιάσει 1,5 εκατ. πολίτες, που αντιστοιχούν στο 1/6 του πληθυσμού της χώρας.

Δρ Χάρης Αρμεύτης: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήρθε σε επαφή με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ ώστε να μπορέσουμε να προμηθευτούμε εμβόλια από τη γείτονα χώρα, που κατάφερε μέσα σε τρεις εβδομάδες να εμβολιάσει περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες

«Αναμενόμενη η μικρή ροή στα αρχικά στάδια»

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εμβολιασμών, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου υπενθύμισε πως «μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί δύο εμβόλια από τις έξι συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατ’ επέκτασιν η Κύπρος. Οπότε, μέχρι και την αδειοδότηση των υπολοίπων εμβολίων, εκ των πραγμάτων ο ρυθμός εμβολιασμού είναι αργός». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι με τις παραλαβές και τα δεδομένα που έχουμε τώρα ενώπιόν μας, «εάν δεν υπάρξει άλλη αδειοδότηση μέχρι το τέλος Μαΐου, θα εμβολιαστούν γύρω στα 60.000-70.000 άτομα», ενώ αναφέρθηκε σε μία στατιστική που λέει πως «όταν εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού, αλλά με σειρά προτεραιότητας, τότε μειώνει τις εισαγωγές κατά 80%. Άρα εάν εμβολιάσουμε 150.000 άτομα μέχρι τα μέσα Απριλίου, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε δραστικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία». Περαιτέρω, ο Υπουργός ανέφερε πως πληροφορίες θέλουν την AstraZeneca να υποβάλλει αίτηση για αδειοδότηση εντός Ιανουαρίου, υποδεικνύοντας παράλληλα πως η αδειοδότηση του συγκεκριμένου εμβολίου θα συμβάλει στη ροή μεγάλου αριθμού εμβολίων και τον εμβολιασμό μεγαλύτερου αριθμού πολιτών.

Κληθείσα να σχολιάσει την καθυστέρηση που παρατηρείται στην όλη διαδικασία, η αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα εξήγησε στη «Σ» πως όπως έρχονται τα εμβόλια από την ΕΕ καταχωρούνται και διατίθενται στους δικαιούχους. Έρχονται, για παράδειγμα, όπως είπε, 6.800 εμβόλια την εβδομάδα, τα οποία μοιράζονται διά δύο και δίνονται σε όσους έχουν προτεραιότητα σύμφωνα με το εμβολιαστικό πλάνο. Η κ. Καλακούτα υπέδειξε πως όταν έγινε η παρουσίαση του εμβολιαστικού πλάνου είχαμε πει ότι αναμενόταν πως στην αρχή η ροή θα είναι μικρή, ενώ πρόσθεσε πως το θετικό είναι ότι από Δευτέρας αναμένονται πέραν των εμβολίων της Pfizer, επιπλέον ποσότητες από τη Moderna μετά την έγκριση που έλαβε από την ΕΕ την εβδομάδα που μας πέρασε. Επίσης, σημείωσε και την ανταπόκριση των πολιτών, οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι θετικοί. Ερωτηθείσα πώς υπολογίζεται ότι θα κυλήσει η εμβολιαστική κάλυψη της κοινότητας τους επόμενους μήνες, ανέφερε πως υπολογίζεται ότι αρχές του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού και στο τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 65%, που χρειάζεται ώστε να δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης.

Εγκυμονεί κινδύνους η καθυστέρηση

Με τη σειρά του το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Γιώργος Πάνος ανέφερε στη «Σ» πως οι εμβολιασμοί υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου. Μέχρι τότε, όμως, όπως είπε, θα υπάρχουν και οι μεταλλάξεις, όπως το νέο στέλεχος του ιού, που έχει απομονωθεί στη Νότια Αφρική, για το οποίο υπάρχουν γνώμες ότι δεν ανταποκρίνεται στα υπάρχοντα εμβόλια. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, πρόσθεσε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα χρειαστούν άλλα εμβόλια ίσως και του χρόνου. Το δεύτερο κομμάτι, όπως εξήγησε, αφορά στα αντισώματα τα οποία παράγονται από τα εμβόλια, τα οποία μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι δουλεύουν για 4-5 μήνες και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε για πόσους μήνες είναι παραγωγικά.

«Πρέπει να γίνει καλύτερος συντονισμός»

Σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, ο πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης σε δηλώσεις του στη «Σ» εξέφρασε την άποψη ότι ακόμα δεν καταλάβαμε ως χώρα τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού και δεν συνειδητοποιήσαμε τι σημαίνει πληθυσμιακή ανοσία μέσω του εμβολιασμού. Ο Δρ Αρμεύτης εκτίμησε πως η πλειοψηφία του κόσμου θα ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα το 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί κι έτσι να προστατεύσει και το 30% που αρνείται να εμβολιαστεί, γιατί ο ιός δεν θα μπορεί ούτε να επιβιώσει στην κοινότητα, ούτε να μεταλλαχθεί. Ωστόσο, όπως σημείωσε, όσο αφήνουμε τον ιό ελεύθερο, μπορεί να προσαρμοστεί. «Γι’ αυτό και πρέπει να δώσουμε την ώθηση στο να βρούμε εμβόλια», τόνισε. Το ιδανικό σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν τώρα με το lockdown να είχαμε στη διάθεσή μας εμβόλια, ώστε να γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί, οπότε και ο κόσμος θα το αντιμετώπιζε θερμότερα γιατί θα του έδινες την ελπίδα της εξόδου. Ο Δρ Αρμεύτης υπέδειξε πως πρέπει να γίνει ένας καλύτερος συντονισμός γιατί με τον αριθμό εμβολίων που έρχονται από την ΕΕ εμβολιάζεται μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό. Άλλωστε, όπως είπε, η λύση του προβλήματος είναι ο μαζικός εμβολιασμός.

Επαφές για προμήθεια εμβολίων από το Ισραήλ

Ο Δρ Αρμεύτης τόνισε πως πρέπει να εξαντλήσουμε τις επιλογές μας για να προμηθευτούμε όσο το δυνατόν το συντομότερο τα εμβόλια. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στη «Σ», οι πληροφορίες του αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήρθε ήδη σε επαφή με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, ώστε να μπορέσουμε να προμηθευτούμε εμβόλια από τη γείτονα χώρα. Πρόκειται για μία χώρα, όπως είπε, που κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εμβολιάσει 1,5 εκατομμύριο του πληθυσμού της, γιατί προνόησε και από τον Ιούνιο ήρθε σε επαφή με τις εταιρείες που ετοίμαζαν τα εμβόλια και είναι σε θέση σήμερα να καλύπτει τις ανάγκες της. Διερωτήθηκε τι μας εμποδίζει να αγοράσουμε εμβόλια πέραν αυτών που μας προμηθεύει η ΕΕ και εξήγησε πως «το όφελος που θα έχουμε θα είναι τεράστιο σε σχέση με το κόστος της αγοράς τους, αφού θα μπορέσουμε ίσως και από τον Μάιο να έχουμε μία κανονική οικονομική δραστηριότητα». Καταληκτικά, ανέφερε πως ο στόχος μας πρέπει να είναι σε μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή γύρω στους τρεις μήνες, να γίνει μαζικός εμβολιασμός 600 χιλιάδων πολιτών, ώστε να επέλθει η πληθυσμιακή ανοσία και να αποδυναμωθεί ο ιός, ενώ σημείωσε ότι το σημαντικό είναι πως τουλάχιστον τα εμβόλια της Pfizer δεν έδειξαν ανάγκη για νοσηλεία όσων εμβολιάστηκαν, οπότε θα σωθεί και το σύστημα υγείας που σήμερα κινδυνεύει με κατάρρευση.