Παιδεία

Τον Μάιο, εκτός απροόπτου, η εξεταστική

Στο παρά πέντε αναβάλλεται η εξεταστική - Η εκπαίδευση συνεχίζεται διαδικτυακά για όλες τις βαθμίδες

Λίγο πριν να λήξει το Α’ Τετράμηνο, η εκπαίδευση αλλάζει μορφή και γίνεται και πάλι ψηφιακή. Σε μια περίοδο που οι γραπτές αξιολογήσεις δίνουν και παίρνουν -ευτυχώς οι περισσότερες πρόλαβαν να ολοκληρωθούν- τα σχολεία Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης αναγκάζονται γι’ ακόμη μια φορά να βάλουν λουκέτο για τρεις εβδομάδες.

Όσο για τις εξετάσεις των τετραμήνων, που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 14 Ιανουαρίου για την Α’ και Β’ Λυκείου, ο κύβος ερρίφθη με την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Σε συνάντηση που είχαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και η Συνομοσπονδία Γονέων με τον Υπουργό Παιδείας, επανέλαβαν το αίτημά τους για αναστολή των εξετάσεων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Θέμη Πολυβίου, ο οποίος μίλησε στη «Σημερινή», ο Υπουργός πρότεινε αρχικά, αν και εφόσον γινόταν δεκτό από τον Υπουργό Υγείας, τα παιδιά να παρακαθίσουν σε εξετάσεις τώρα στα μισά μαθήματα και να μεταφερθούν για το επόμενο τετράμηνο τα υπόλοιπα. Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο ίδιος ο κ. Προδρόμου συμφώνησε ότι κάτω από το πρίσμα των νέων μέτρων είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων, με αποτέλεσμα αυτές να μεταφερθούν στο β’ τετράμηνο. Λέχθηκε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας θα προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Δύσκολες συνθήκες

Ο κ. Πολυβίου έκανε λόγο για συγκεχυμένες πληροφορίες, που ίσως δυσκολέψουν το έργο των Διευθύνσεων των σχολείων, εφόσον, όπως ο ίδιος δήλωσε, «άλλα ακούσαμε και άλλα είδαμε στην εγκύκλιο που στάλθηκε λίγο αργότερα». Συγκεκριμένα, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι κατά την εξ αποστάσεως συνάντηση, που είχαν με τον κ. Προδρόμου, ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσημα τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της τηλεκπαίδευσης για Γυμνάσια και Λύκεια.

Για το πρόγραμμα των μαθημάτων που θα παρακολουθούν οι μαθητές, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι δεν υπήρχαν ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές. «Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι για την Α’ και Β’ Λυκείου, θα συνεχιστεί η παράδοση της ύλης που αφορά στο Β’ τετράμηνο. Όσο για τα Γυμνάσια δεν υπήρξε συγκεκριμένη οδηγία για το πρόγραμμα των μαθημάτων. Θεωρώ ότι το βάρος πέφτει και πάλι στις Διευθύνσεις των σχολείων για τη σωστή οργάνωση».

Τηλεκπαίδευση και στα δημοτικά

Με φυσική παρουσία θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί και παιδικοί σταθμοί, η προδημοτική και η ειδική εκπαίδευση. Για τα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα εργαστηριακά μαθήματα επίσης θα διεξάγονται με φυσική παρουσία με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Με τηλεδιάσκεψη θα λειτουργούν τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα.

Όσον αφορά τη Δημοτική Εκπαίδευση, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι πρώτες τρεις τάξεις του Δημοτικού θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση, ενώ η Δ’, η Ε’ και η Στ’ θα παρακολουθεί μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, κ. Χάρης Χαραλάμπους, δήλωσε στη «Σ» ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. «Τα σχολεία δεν είναι έτοιμα για τηλεκπαίδευση λόγω τεράστιων ελλείψεων εξοπλισμού, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν τα μαθήματα από το σπίτι τους. Τα σχολεία θα λειτουργούν με το προσωπικό ασφαλείας και τις διευθύνσεις».