Υγεία

Μέσα Φεβρουαρίου οι μεγάλες ποσότητες εμβολίων

Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να λάβει γνωμοδότηση στις 29 Ιανουαρίου και, εάν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, θα αρχίσουν να φτάνουν στη χώρα μας οι 120.000 δόσεις που αναμέναμε το 2020 – Θα ακολουθήσει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, από την οποία αναμένουμε σε πρώτο στάδιο άλλες 55.000 δόσεις

Περί τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στη χώρα μας τα πολυπόθητα εμβόλια της εταιρείας AstraZeneca, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την απαραίτητη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021. Πρόκειται για την εταιρεία που θα προμηθεύσει τη χώρα μας με τις μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων και από την οποία -σύμφωνα με το εμβολιαστικό πλάνο του Υπουργείου Υγείας- αρχικά αναμέναμε την παραλαβή 120.000 δόσεων μέχρι το τέλος του 2020 και άλλες 160.000 το πρώτο τρίμηνο του 2021. Με την έγκριση του εν λόγω εμβολίου αναμένεται ότι θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τα 120.000 εμβόλια που αναμέναμε, οπότε θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην ολότητά του το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η όλη διαδικασία.

AstraZeneca και Johnson & Johnson

Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Χρίστος Πέτρου, με την έλευση του AstraZeneca θα μπορεί να εφαρμοστεί στην ολότητά του το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς αναμένονται να φτάσουν στο νησί μεγάλες ποσότητες εμβολίων. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021 αναμένεται η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη σχετική αίτηση που κατέθεσε η εταιρεία AstraZeneca. «Λέμε γνωμοδότηση, γιατί κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι θα δοθεί έγκριση», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως σε περίπτωση που τελικά δοθεί το πράσινο φως για τη χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα διανομής των εμβολίων στα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τον Δρα Πέτρου, η παραγωγή είναι έτοιμη και θα πρέπει να καταρτιστεί πλάνο για τη διανομή σε 27 χώρες, οπότε εντός ενός δεκαημέρου από την ημέρα της έγκρισης αναμένεται ότι θα αρχίσουν να φτάνουν στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις.

Ερωτηθείς για τις ποσότητες που αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο από τη συγκεκριμένη εταιρεία, υπενθύμισε πως, με βάση τον προγραμματισμό που είχε καταρτιστεί αρχικά, αναμενόταν ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα είχαν παραληφθεί 120.000 εμβόλια, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 αναμένονταν άλλες 160.000 δόσεις. Αυτές οι ποσότητες, όπως είπε, θα έρχονται σε παρτίδες, οπότε υπολογίζεται ότι σε δύο με τρεις παραδόσεις θα καταφτάσουν εκείνες οι 120.000 δόσεις που αναμέναμε το 2020.

Περαιτέρω, όπως είπε, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να υποβάλει αίτηση για την έγκριση του εμβολίου της και η Johnson & Johnson, η οποία μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός στοχεύει να πετύχει την ολοκλήρωση της κλινικής μελέτης που διενεργεί. Από την εν λόγω εταιρεία, πρόσθεσε, αναμένονται να φτάσουν στη χώρα μας συνολικά 55.000 εμβόλια με την πρώτη παράδοση. Οπότε με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, θα έχουμε αρκετές δόσεις εμβολίων ώστε να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα κέντρα εμβολιασμού και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Μετά το καλοκαίρι η ανοσία της αγέλης

Σε ερώτηση πότε υπολογίζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στην κοινότητα, ο Δρ Πέτρου είπε πως όλα εξαρτώνται από τις παραδόσεις. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως με μία γενικότερη εκτίμηση αναμένεται ότι μετά το καλοκαίρι θα έχουμε εμβολιάσει αυτό το ποσοστό. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι η αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανοσία του πληθυσμού δεν θα επιτευχθεί εντός του 2021. Στη χώρα μας, όμως, όπως είπε, με βάση και τον πληθυσμό μας, που δεν είναι μεγάλος, ίσως επιτευχθεί γύρω στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Βέβαια, όπως τόνισε, μέχρι τότε θα έχουμε περιοριστικά μέτρα.

Όσον αφορά το αν θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε ξανά σε ένα χρόνο, ο Δρ Πέτρου απάντησε πως προς το παρόν είναι άγνωστο, ενώ εκτίμησε πως αν νικήσουμε τον ιό φέτος και έχουμε ανοσία της αγέλης, ίσως χρειαστεί απλώς να κάνουμε επαναληπτικές δόσεις. Περαιτέρω, ερωτηθείς σχετικά, υπέδειξε πως τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι στιγμής, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις μεταλλάξεις του ιού.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν είμαστε στη φάση που εμβολιάζονται γιατροί και άτομα άνω των 80 ετών. Σύμφωνα με τον Δρα Πέτρου, μέχρι την περασμένη Κυριακή έγιναν 6.035 εμβολιασμοί και αυτήν την εβδομάδα είχαν ραντεβού για να εμβολιαστούν 4.000 άτομα, άρα υπολογίζεται ότι οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τις 10.000. Όπως δήλωσε στη «Σ», την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η δεύτερη δόση σε όσους εμβολιάστηκαν ήδη, ενώ σημείωσε πως στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι με τα νέα δεδομένα της άδειας του εμβολίου μπορούν από το κάθε φιαλίδιο να βγαίνουν 6 δόσεις και όχι 5 δόσεις, με ειδική διαδικασία.

Αρχίζουν εμβολιασμοί και στα κατεχόμενα

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο Δευτέρα, στις 8.30 το πρωί, θα παραλάβουν οι Τ/κ από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου την πρώτη δόση για τα πρώτα 1.000 άτομα που θα εμβολιαστούν με τα εμβόλια της Pfizer, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, Λεωνίδας Φυλαχτού. Όπως εξήγησε ο κ. Φυλαχτού ο λόγος είναι τεχνικός, καθώς τα εν λόγω εμβόλια χρειάζονται συνεχώς χαμηλή θερμοκρασία, στους -70 βαθμούς Κελσίου, και δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για τη μεταφορά. Για τον λόγο αυτό οι άλλες 1.000 δόσεις θα φυλαχθούν υπό τις κατάλληλες συνθήκες μέχρι να έρθει η χρονική στιγμή για χρήση τους για τη δεύτερη δόση για τα 1.000 άτομα, διευκρίνισε. Εάν βρεθεί το κατάλληλο μεταφορικό μέσο θα δοθούν ίσως νωρίτερα στους Τ/κ, πρόσθεσε. Ο Λεωνίδας Φυλαχτού σημείωσε πως μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία έχει γίνει όλη η προεργασία που απαιτείται και περιλαμβάνει τα πρωτόκολλα εμβολιασμού, το εμβολιαστικό πλάνο, συζητήσεις για τη διαδικασία του εμβολιασμού, θέματα μεταφοράς, φαρμακοεπαγρύπνησης, και εκπαίδευσης του προσωπικού που θα κάνει τους εμβολιασμούς στα κατεχόμενα. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φυλαχτού είπε ότι το κόστος των εμβολίων αυτών έχει καλυφθεί.

Εν τω μεταξύ, να σημειώσουμε ότι στα κατεχόμενα παραλήφθηκαν και άλλες 20.000 δόσεις Sinovac, τις οποίες έστειλε η Τουρκία για τον εμβολιασμό των Τ/κ, ενώ αναμένονται και άλλες δόσεις. Σύμφωνα με τον «υπουργό υγείας» Αλί Πιλλί, στόχος είναι να εμβολιαστούν συνολικά 300.000 άτομα.