Παιδεία

Πάει η μισή σχολική χρονιά

Λήξη α’ τετραμήνου, με μαθητές κα εκπαιδευτικούς να ξεκινούν το β’ όπως-όπως μέσα από την τηλεκπαίδευση

Ιδιαίτερη και η φετινή σχολική χρονιά, που από τον Σεπτέμβρη μετρά πληγές. Από τη μια η κάλυψη της διδακτέας ύλης, από την άλλη οι αξιολογήσεις και στο τρίτο παράθυρο η επιδημία, που σφράγισε λίγα τμήματα στην αρχή, έκλεισε σχολεία σε μερικές πόλεις και στη συνέχεια κλείδωσε τους μαθητές σπίτι μπροστά σε μια οθόνη να προσπαθούν να ακούσουν, να αντιληφθούν, να κατανοήσουν και να μελετήσουν όλα όσα παραδόξως τους παραδίδονται διαδικτυακά.

Ευχαριστημένος ο Υπουργός

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε πρόσφατη επίσκεψή του σε σχολεία, ανέφερε ότι «με τα όσα γίνονται σήμερα πράξη στα σχολεία μπαίνει ένα ισχυρό θεμέλιο για τη μόνιμη αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων στην εκπαίδευση». Ο κ. Προδρόμου δήλωσε ικανοποιημένος, διαπιστώνοντας ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που αποδίδει, ότι οι ανάγκες παιδιών και οικογενειών σε εξοπλισμό αντιμετωπίζονται και έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ανακούφιση νιώθουν και οι οργανωμένοι γονείς από την απόφαση του Υπουργού να ξεκινήσει επισκέψεις στα σχολεία και κλιμάκια του Υπουργείου να φροντίσουν ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που υπήρχαν σε εξοπλισμό. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Χαράλαμπος Διονυσίου, δήλωσε στη «Σημερινή» ότι «θα δώσουμε περιθώριο και την επόμενη εβδομάδα και θεωρούμε ότι οι όποιες αδυναμίες θα καλυφθούν».

Ηρεμία μετά την αναστολή των εξετάσεων

Μετά την ανακοίνωση ότι οι εξετάσεις τετραμήνων αναστέλλονται, ως αποτέλεσμα των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας για αναχαίτιση της πανδημίας, επικρατεί μια απρόσμενη ηρεμία, όπως εξήγησε ο κ. Διονυσίου. «Πράγματι, ξαφνικά εκεί που επικρατούσε η αγωνία και οι γονείς ήταν επίμονοι με τα τηλέφωνα και οι μαθητές αγχωμένοι, τώρα επικρατεί μια ηρεμία. Πιστεύω πως δόθηκε η ευκαιρία στους καθηγητές να καλύψουν τυχόν κενά και σε άλλους να προχωρήσουν στην ύλη του β’ τετραμήνου».

Όσον αφορά τον αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα που χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση, είναι μεγάλος. Πρέπει να παραδώσουν ένα διαδικτυακό μάθημα, το οποίο δεν είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, εφόσον η διδασκαλία του σε μια κανονική τάξη δεν συσχετίζεται με την εξ αποστάσεως σύγχρονη διδασκαλία, μπροστά σε ένα διαδικτυακό κοινό που με κλειστά μικρόφωνα και κλειστές κάμερες «παρακολουθεί», «σημειώνει», «τεκμηριώνει», «συμμετέχει» ή απλώς κοιμάται.

Οι «ήρωες» της τηλεκπαίδευσης

Τα παρατράγουδα της τηλεκπαίδευσης είναι αρκετά. Όσο μικρότερη είναι η ηλικιακή ομάδα που καλείται να «μάθει» μέσα από την πλατφόρμα, τόση μεγαλύτερη δυσκολία συναντούν οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί. Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που μαρτυρούν ότι πολλές είναι οι περιπτώσεις των μαθητών που, είτε είναι στην «τάξη» είτε όχι, το ίδιο και το αυτό. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Θέμης Πολυβίου, ανέφερε στη «Σ» ότι υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που προσπαθούν να ξεγελάσουν τον καθηγητή, να δείχνει η οθόνη ότι είναι εκεί αλλά να ασχολούνται με άλλα πράγματα, να ανοίγουν και να κλείνουν μικρόφωνα συμμαθητών τους, να παίζουν κ.λπ.

Η πλειοψηφία των μαθητών προσπαθούν να εναρμονιστούν με τις νέες συνθήκες, οι οποίες δεν γνωρίζει κανείς για πόσο καιρό ακόμη θα αποτελούν την πραγματικότητά μας. «Ο μαθητής ο οποίος ήταν συνεπής και υπεύθυνος μέσα στην τάξη, νομίζω θα έχει την ίδια συνέπεια και στο σπίτι με την τηλεκπαίδευση. Οι μαθητές που είχαν κάποια θέματα ή κάποιες δυσκολίες, είναι πολύ πιο δύσκολο γι’ αυτούς να είναι πίσω από ένα κομπιούτερ και να μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα. Από την άλλη μεριά είναι και η πίεση του εκπαιδευτικού, που είναι μεγαλύτερη για να παραδώσει την ύλη σε μικρότερο χρόνο», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Πόσο επιτυχημένη μπορεί να θεωρείται μέχρι στιγμής η χρονιά

Ολοκληρώθηκε το Α’ τετράμηνο με αρκετά εμπόδια, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των καθηγητών και των γονέων. «Υπήρχαν περιπτώσεις που οι εκπαιδευτικοί δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την προφορική αξιολόγησή τους στο σχολείο, γιατί άλλα σχολεία είχαν πρόβλημα με τις συνεχόμενες επαφές κρουσμάτων και πολλές απουσίες. Σε γενικές γραμμές, όμως, βάσει του τι έχουμε βιώσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς με τα lockdown που είχαμε σε Λεμεσό και Πάφο, με την έξαρση της πανδημίας κ.λπ, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Αφού καλύψαμε το μισό της σχολικής χρονιάς και καταφέραμε να έχουν οι μαθητές ένα βαθμό αντικειμενικό, ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά το β’ τετράμηνο», ανέφερε ο κ. Διονυσίου.

Ωστόσο η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όπως από κοινού ανέφεραν ο κ. Διονυσίου και ο κ. Πολυβίου. Ο εκπρόσωπος των γονέων, μάλιστα, ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως «βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της τηλεκπαίδευσης. Αυτό που βιώνουν οι φοιτητές μας, για παράδειγμα, με την εμπειρία τους στα Πανεπιστήμια της Κύπρου, ιδιωτικά ή δημόσια, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που υπάρχει σαν τηλεκπαίδευση στα δημόσια σχολεία. Εξάλλου ας μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν ακόμη και προβλήματα, όπως στη συνδεσιμότητα, στον εξοπλισμό. Αυτά προκαλούν δυσκολία στη διαδικτυακή μάθηση. Επίσης αν υπάρχει ακόμη ανεπάρκεια στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή καθηγητές να μην μπορούν να συνυπάρξουν με την τεχνολογία, τότε δημιουργεί εμπόδια στην τηλεκπαίδευση».

Επιβάλλεται η αναπροσαρμογή της ύλης

Η αναπροσαρμογή της εξεταστέας ύλης είναι ένα ζήτημα που τέθηκε ήδη ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. «Εμείς ζητούμε και ήδη το έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, την αναπροσαρμογή της ύλης με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Δεν ξέρουμε αν τα σχολεία θα ανοίξουν τον Φεβρουάριο και με ποιον τρόπο θα ανοίξουν. Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που υπάρχει τηλεκπαίδευση και ο χρόνος της τηλεκπαίδευσης είναι μειωμένος σε σχέση με τη φυσική παρουσία και εκπαίδευση, τότε αυτόματα σημαίνει και αναπροσαρμογή της ύλης με βάση τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο που είχαν μέσω τηλεκπαίδευσης».

Το μεγαλύτερο άγχος, σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου, ρίχνεται γι’ ακόμη μια φορά στις πλάτες των τελειοφοίτων, καθώς λίγοι μήνες έμειναν προτού ολοκληρώσουν τη μαθητική τους θητεία. «Το ΥΠΠΑΝ πρέπει να τηρήσει τη νομοθεσία και στις 30 Ιανουαρίου να ανακοινώσει τον Οδηγό Σπουδών μέσω της Εξεταστικής Υπηρεσίας, μέσα στον οποίο να υπάρχει η εξεταστέα ύλη. Πρέπει να είναι αναπροσαρμοσμένη στις συνθήκες που βίωσαν οι μαθητές και σίγουρα, σε περίπτωση που υπάρχουν τα ίδια προβλήματα το β’ τετράμηνο, τότε να γίνει εκ νέου αναπροσαρμογή. Αλλά καλό θα ήταν τα παιδιά να ξέρουν από τώρα την ύλη τους».

Συνάντηση με τον Υπουργό θα έχουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για το σχετικό θέμα της ύλης, όπως ανέφερε ο κ. Πολυβίου. «Όσον αφορά την Α’ και Β’ Λυκείου, είχαμε εισηγηθεί ένα ποσοστό της ύλης του Α’ τετραμήνου να μεταφερθεί στο Β’ τετράμηνο και να μην προστεθεί όλη η ύλη στο τέλος της χρονιάς. Όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της διδασκαλίας και τον τρόπο διδασκαλίας».

Φόβοι μήπως δεν ανοίξουν σύντομα τα σχολεία

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και κράτησαν σπίτι τα παιδιά διαρκούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι την 1η Φεβρουαρίου τα σχολεία θ’ ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους για να υποδεχθούν τους μαθητές. Αν τα μέτρα δεν το επιτρέψουν, η τηλεκπαίδευση θα συνεχίσει, όπως λέχθηκε από τον κ. Πολυβίου. Μάλιστα στην τελευταία συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό αναφέρθηκε πως οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να περιμένουν ώστε να ξεκαθαρίσει η διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.

Σε ερώτηση αν μπορεί, παρόλες τις δυσκολίες, η σχολική χρονιά να καταφέρει να στεφθεί με επιτυχία, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι προσθέτει «στην επιτυχία αρκετά εισαγωγικά, αφού, αν η τηλεκπαίδευση κρατήσει περισσότερο το β’ τετράμηνο, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Δεν είναι το ίδιο με τη διδασκαλία στην τάξη. Άρα αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, πιστεύω πως πρέπει να δούμε τα δεδομένα διαφορετικά και να δούμε πώς προχωρούμε ειδικά με τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, που πρέπει να δώσουν εξετάσεις. Για τα υπόλοιπα παιδιά, θεωρώ πως και πάλι θα αφιερωθεί χρόνος κατά την επόμενη χρονιά, ώστε να καλυφθούν τα όποια κενά».