Αναλύσεις

Πρόταση για αμοιβαία άρση των εμπάργκο

Οι Βρετανοί δεν πίστευαν το ’74 ότι οι Ε/κ θα δέχονταν την ομοσπονδία, διότι την θεωρούσαν διχοτομική και διότι η Τουρκία θα ασκούσε επιρροή μέσω της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης

Έντονο παρασκήνιο λαμβάνει χώραν, ενόψει της επικείμενης άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα ΜΟΕ που εισηγείται και αφορούν στην αμοιβαία άρση των εμπάργκο που υπάρχουν σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, από τη μια, και αυτών που επιβάλλει η Άγκυρα στα πλοία και στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την άλλη. Προτείνει, δηλαδή, να ανοίξουν αεροδρόμιο της Τύμπου και Αμμόχωστος υπό το καθεστώς των Ην. Εθνών και της ΕΕ, να επιστραφεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροσκάφη που φέρουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ερώτημα που προβάλλει είναι κατά πόσον θα χαθούν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αν θα γίνουν βήματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους ή εάν θα επανενσωματωθούν Τύμπου και Αμμόχωστος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όλα αυτά είναι εις γνώσιν της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ των Ην. Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία ήρθε μεν στην Κύπρο, αλλά δεν κατόρθωσε να καταρτίσει ένα κοινό ανακοινωθέν επί της νέας διαδικασίας. Τώρα, η κ. Λουτ αναλαμβάνει μαζί με τον κ. Γκουτέρες τον ρόλο των «οικοδόμων» του κοινού ανακοινωθέντος για τη διαδικασία και την ουσία, έτσι ώστε να περάσουν τα εμπλεκόμενα μέρη από την Πενταμερή σε μια νέα διαδικασία τύπου Κραν Μοντανά. Η ατζέντα είναι ανοικτή, αφού ούτε η κ. Λουτ, ούτε ο ΓΓ των Ην. Εθνών έχουν απορρίψει τις τουρκικές θέσεις και ιδέες για συνομοσπονδία στη βάση των δύο κρατών και στην εφαρμογή της εκ περιτροπής Προεδρίας, η οποία, όπως αποκαλύπτουν τα βρετανικά έγγραφα, ήταν τουρκική θέση από το 1992, που είχε γίνει δεκτή για συζήτηση από τον Πρόεδρο Βασιλείου και εν συνεχεία το ’96 από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.