Τοπικά

Τέλος η Χλώρακα για τους μετανάστες

Με διάταγμά του ο Υπουργός Εσωτερικών βάζει φραγμούς στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μεταναστών από τη Συρία στη Χλώρακα

Φραγμό στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μεταναστών από τη Συρία στη Χλώρακα βάζει με διάταγμά του ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. Τη σοβαρότητα του προβλήματος έφερε στο φως της δημοσιότητας το ΣΙΓΜΑ, μετά από αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στις «Τομές στα Γεγονότα», όπου παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατούσε στη Χλώρακα, καθώς και η αγανάκτηση που πήγαζε από τους κατοίκους, οι οποίοι, όπως είχαν δηλώσει τότε στην κάμερα του σταθμού, είχαν αρχίσει να νιώθουν ανασφάλεια και φόβο λόγω των συχνών επεισοδίων ανάμεσα σε αλλοδαπούς και της παραβατικότητας που κάποιοι είχαν αναπτύξει.

Το διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο, στην ουσία, ρυθμίζεται η άνευ όρων εγκατάσταση μεταναστών στη Χλώρακα, αναφέρει ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε «επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της μαζικής εγκατάστασης αιτητών διεθνούς προστασίας στην κοινότητα της Χλώρακας, και επειδή από τη μαζική αυτή εγκατάσταση έχουν δημιουργηθεί κοινωνικά προβλήματα, ενώ παράλληλα έχει συντελεστεί δημογραφική αλλαγή του πληθυσμού στην εν λόγω κοινότητα· και επειδή τα ανωτέρω χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για λόγους δημόσιας τάξης και δημοσίου συμφέροντος».

Το διάταγμα αναφέρεται ως το περί του Ορισμού Τόπου Διαμονής Αιτητών Διεθνούς Προστασίας εντός των Διοικητικών Ορίων της Κοινότητας της Χλώρακας Διάταγμα του 2020. 2. (1) Στο παρόν Διάταγμα, εκτός εάν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια - «μέλη της οικογένειας» σημαίνει τα μέλη της οικογένειας όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Νόμου∙ «Νόμος» σημαίνει τον περί Προσφύγων Νόμο, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται. (2) Όροι που δεν καθορίζονται στο παρόν Διάταγμα έχουν την έννοια που αποδίδεται σ’ αυτούς από τον Νόμο. 3. Από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Διατάγματος, απαγορεύεται στους αιτητές διεθνούς προστασίας να διαμένουν εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας της Χλώρακας.

Ποιες εξαιρέσεις υπάρχουν

Από τις πρόνοιες της παραγράφου 1, εξαιρούνται: (α) Οι αιτητές διεθνούς προστασίας, οι οποίοι έχουν δηλώσει μέχρι την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Διατάγματος, διεύθυνση διαμονής εντός διοικητικών ορίων της Κοινότητας Χλώρακας στο αρμόδιο Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, σύμφωνα με τα άρθρα 9Δ(2) και 8(2)(α) του Νόμου∙ και (β) τα μέλη της οικογένειας των αιτητών διεθνούς προστασίας που αναφέρονται στην υποπαράγραφο (α), Νόμου, τα οποία μέλη αφίχθηκαν στο έδαφος της Δημοκρατίας σε χρόνο μεταγενέστερο της ημερομηνίας έναρξης της ισχύος του παρόντος Διατάγματος, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Νόμου.

Τι λέει ο Κοινοτάρχης

Η «Σημερινή» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Κ.Σ. Χλώρακας και ζήτησε ένα σχόλιό του για την εξέλιξη αυτή, κάτι που άλλωστε ήταν και επιδίωξη αλλά και επιθυμία των κατοίκων. Ο κ. Λιασίδης ανέφερε ότι «μετά τις δημόσιες ανησυχίες που εκφράσαμε τον προηγούμενο χρόνο, συγκεκριμένα από τον Απρίλιο και τον Μάιο για την υπεράριθμη εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή της Χλώρακας, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών γκετοποίησης, δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε το διάταγμα που έχει εκδώσει ο Υπουργός Εσωτερικών στις 3 Δεκεμβρίου 2020, με το οποίο δεν μπορούν να εγκατασταθούν άλλοι μετανάστες στην περιοχή μας».

Κληθείς να αναφέρει αν η απόφαση αυτή ενδεχομένως να δημιουργήσει άλλα προβλήματα ή να στείλει διαφορετικά μηνύματα προς τα έξω, είπε πως «σε καμία περίπτωση δεν προωθούμε ρατσιστικές συμπεριφορές ή εξάρσεις, απλώς στην κοινότητά μας έχουν δυστυχώς δημιουργηθεί συνθήκες γκετοποίησης και όχι ενσωμάτωσης, αν και έχουμε μεριμνήσει στα σχολεία μας και με άλλες δράσεις να γίνουν κάποια προγράμματα κοινωνικής ένταξης, τα οποία όμως δεν μπορούν να παραγάγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, διότι ο αριθμός των μεταναστών είναι τόσο μεγάλος, που δεν μας επιτρέπει να έχουμε μια ομαλή ενσωμάτωση».

Τέλος, κατέληξε, θέλει με τον πιο έντονο τρόπο να επαναλάβει και να τονίσει πως σε καμία περίπτωση δεν προωθείται από πλευράς του Κοινοτικού Συμβουλίου ή του κόσμου της Χλώρακας καμία ρατσιστική συμπεριφορά και αυτό πρέπει να είναι και σαφές και ξεκάθαρο.

Τι δήλωναν οι κάτοικοι στο ΣΙΓΜΑ

Όπως είχε αποκαλύψει το ΣΙΓΜΑ, η κατάσταση στη Χλώρακα είχε μετατραπεί σε σύγχρονη φαβέλα, όπου ανθούσε η εγκληματικότητα, η βία, η παράνομη εμπορία, οι συμπλοκές και η άγρια εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Στις «Τομές στα Γεγονότα», εκτός από τον κοινοτάρχη, είχαν μιλήσει και κάτοικοι της περιοχής. Ο Ανδρέας Δρουσιώτης δήλωσε ότι «στη Χλώρακα ξέρω ότι βρίσκονται γύρω στους 1500 πολιτικούς πρόσφυγες. Όλοι σχεδόν από την ίδια περιοχή. Έχουν μαζευτεί και δυσκολεύουν την κατάσταση». Η Μιράντα Χατζηοικονόμου ανέφερε ότι «πριν από ένα μήνα είχαμε το περιστατικό απαγωγής και πριν από μια εβδομάδα ή 10 μέρες, στις έξι το πρωί, προσπαθούσαν να μπουν στο σπίτι. Το ότι κρατούσαν μαχαίρι μάς ανησυχεί». Ο Κώστας Λεωνίδα είπε στην κάμερα του «Σίγμα» ότι «κάθε νύχτα είμαστε με το όπλο υπό μάλης, διότι φοβόμαστε».