Αναλύσεις

Ανασκόπηση 2020: Η Αστυνομία Κύπρου ως ο «διαχειριστής-κλειδί» της χρονιάς

H αστυνόμευση των μέτρων κατά του κορωνοϊού και η παράτυπη μετανάστευση ήταν τα κύρια θέματα τα οποία απασχόλησαν περισσότερο την Αστυνομία Κύπρου στα μάτια του κόσμου φέτος.

Τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας που έπληξε την ανθρωπότητα και που πήρε η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη φόρτωσαν στους ώμους της Αστυνομίας τον άχαρο ρόλο επιβολής τους. Την ίδια στιγμή και λόγω εξωγενών για την Αστυνομία παραγόντων, όπως οι συγκρούσεις στη Συρία και η εγκληματική δραστηριότητα κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης προσφύγων και παράνομων οικονομικών μεταναστών, την κατέστησαν την υπηρεσία που έπρεπε να διαχειριστεί αυτές τις ροές από τα κατεχόμενα και από τις ακτές της ελεύθερης Κύπρου. Παράλληλα, φέτος σημειώθηκαν αρκετές δολοφονίες, κυρίως μεταξύ μεταναστών και αιτούντων άσυλο ενώ οι αντιδράσεις κατά των περιοριστικών μέτρων την έφεραν αντιμέτωπη με ομάδες πολιτών σε εκδηλώσεις που πήραν και βίαιη τροπή.

Από αστυνομική άποψης, η χρονιά είχε ξεκινήσει υπό την σκιά του κυβερνητικού ανασχηματισμού της 1ης Δεκεμβρίου 2019 που έφερε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως τον Γιώργο Σαββίδη, στο Υπουργείο Άμυνας τον Σάββα Αγγελίδη και στο Υπουργείο Εσωτερικών τον Νίκο Νουρή. Υπό την πίεση της αντίδρασης στην «γκετοποίηση» περιοχών της Λευκωσίας και του φόβου της τρομοκρατίας που μαστίζει την Ευρώπη παράλληλα με την λαθρομετανάστευση από σημεία στην «πράσινη γραμμή», τέθηκε ευθύς εξ’ αρχής ψηλά το ζήτημα στην ατζέντα με πρώτη κίνηση την οργάνωση κοινών περιπολιών της ΜΜΑΔ με την Εθνική Φρουρά.

Η χρονιά χαρακτηρίστηκε από μερικές πυρπολήσεις ή βομβιστικές ενέργειες σε αυτοκίνητα ενώ έγιναν επίσης πολλές συλλήψεις για αδικήματα σχετικά με παιδική πορνογραφία. Κατά την φετινή ανασκόπηση των αστυνομικών θεμάτων θα δώσουμε έμφαση στα ζητήματα της πανδημίας και της μετανάστευσης καθώς και ορισμένων σοβαρών εγκλημάτων τα οποία απασχόλησαν τα ΜΜΕ και τα Σώματα Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κυπριακές «ναρκοφουκούδες» στην Αυστραλία

Ο Ιανουάριος χαρακτηρίστηκε από την υπόθεση με τις «ναρκοφουκούδες» όταν, με πληροφορία από την Κύπρο, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία και η Συνοριακή Δύναμη της Αυστραλίας κατάσχεσαν στο Σύδνεϋ 645 κιλά χαπιών «έκστασυ» αξίας €25,000,000 που εξήχθησαν από την Κύπρο τον Ιούνιο του 2019 κρυμμένα μέσα σε κυπριακές φουκούδες. Ανακριτές της ΥΚΑΝ αναχώρησαν στις 06/01 για την Αυστραλία και παράλληλες συλλήψεις σχετικές με την υπόθεση έγιναν και στην Βρετανία.

Η κατάσχεση ήταν το αποτέλεσμα επιτυχούς συνεργασίας και συντονισμένων ενεργειών των τριών χωρών και αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα κατά των εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών, οι οποίοι εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα.

Νόμος για άρση του απορρήτου επικοινωνιών

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο στις 24/01 το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για την πάταξη του σοβαρού εγκλήματος της τρομοκρατίας μαζί με δρακόντειες ποινές (10 χρόνια φυλάκιση ή/και €100,000 πρόστιμο) για όποιο μέλος της Αστυνομίας ή της ΚΥΠ παραβεί τους όρους για τις παρακολουθήσεις. Ο νόμος, με ενσωμάτωση τροπολογιών, πέρασε με 27 ψήφους υπέρ (από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη) και με την αποχή ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ. Ο νόμος καθόρισε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να ζητηθεί ένα διάταγμα, τα στοιχεία δηλαδή που θα πρέπει να έχει ενώπιον του το δικαστήριο προ της έκδοσης του διατάγματος.

Αστυνομικοποίηση της ενδοΕΔΕΚίτικης κόντρας

Μεγάλη εσωκομματική κόντρα ξέσπασε τον Φεβρουάριο στην ΕΔΕΚ μεταξύ του Προέδρου του κόμματος Μαρίνου Σιζόπουλου και του Ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Δημήτρη Παπαδάκη. Ο Παπαδάκης κατηγορήθηκε για εκμετάλλευση της πολιτικής του θέσης για οικονομικό όφελος και ο Σιζόπουλος για παράνομη υποκλοπή στοιχείων. Η κρίση αποκάλυψε ένα βαθύτερο εσωκομματικό ρήγμα στην ΕΔΕΚ, αλλά ενέπλεξε και την Αστυνομία στελέχη της οποίας επισκέφθηκαν τα γραφεία του κόμματος. Επίσης, ο Παπαδάκης συναντήθηκε με τον Αρχηγό Αστυνομίας Κύπρο Μιχαηλίδη σχετικά με βίντεο που διέρρευσε.

Σύλληψη Ζαβράντωνα στα κατεχόμενα

Στις 04/04 πιάστηκε σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα ο Γιώργος Χριστοδούλου, άλλως Ζαβράντωνας, με ποσότητα 2 γραμμαρίων ναρκωτικής ουσίας. Η Αστυνομία Κύπρου καταζητούσε από τις 19/03 τον 43χρονο σχετικά με δύο υποθέσεις ναρκωτικών, μια στην Λευκωσία και μια στην Λάρνακα. Ενεπλάκη στις δύο υποθέσεις από άτομα που είχαν ήδη συλληφθεί και καταδικαστεί και οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν εναντίον του ως μάρτυρες κατηγορίας.

Ο Ζαβράντωνας κρατείτο από την κατοχική «αστυνομία» του αποσχιστικού ψευδοκράτους και παραδόθηκε από τον ΟΗΕ, μέσω της δικοινοτικής «Τεχνικής Επιτροπής για το Έγκλημα & τα Θέματα Εγκληματικότητας», στην νόμιμη Αστυνομία Κύπρου στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Επεισοδιακή άφιξη κορωνοϊού

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που ο κορωνοϊός μπαίνει πλέον στην κυπριακή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση αποφάσισε το προληπτικό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων στις 28/02 πράγμα που προκάλεσε διαμαρτυρία την επομένη από ομάδα αποτελούμενη από μέλη της Unite Cyprus Now, των Antifa, διαφόρων ΜΚΟ και άλλων που υποβάθμισαν την απειλή του ιού και θεώρησαν πως ήταν κίνηση κατά των Τουρκοκυπρίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση Αναστασιάδη πως προάγει τη διχοτόμηση. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν το προσωρινό κιγκλίδωμα της Αστυνομίας και κάποιοι επιτέθηκαν σε κληρωτό εθνοφρουρό, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη 55χρονου. Το συμβάν προκάλεσε αποτροπιασμό στην κυπριακή κοινωνία και καταδίκη από την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις.

Παρά την ραγδαία εξάπλωση του ιού, οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν στις 7 Μαρτίου όπου περικυκλώθηκε η Αστυνομία από τις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα των τραυματισμό Κυπρίων Αστυνομικών όταν Τουρκοκύπριοι προσπάθησαν να τους υπερφαλαγγίσουν για να συνενωθούν με ομάδες της Unite Cyprus Now και άλλων. Στις 9 Μαρτίου, δύο μέρες πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύξει «πανδημία» τον κορωνοϊό, κατά την προετοιμασία από τα κατεχόμενα μια τρίτης διαδήλωσης, οι Τουρκοκύπριοι ψευδοαστυνομικοί κακομεταχειρίστηκαν ειρηνευτές και ειρηνεύτριες της UNFICYP, παραβιάζοντας το στάτους κβο της Νεκρής Ζώνης.

«Υβριδικός πόλεμος» στον Έβρο

Μπορεί η πρωτόγνωρη η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού να έστρεψε την προσοχή αλλού, όμως αυτό δεν εξαφάνισε τα πραγματικά περιφερειακά προβλήματα που υπήρχαν πριν από την κλιμάκωση της επιδημίας. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η «οπλοποίηση» των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στο πλαίσιο του «υβριδικού πολέμου» που διεξάγει κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό οδήγησε σε μια «αστυφυλακοποίηση της στρατηγικής», υπό την έννοια ότι αύξησε τον ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Στα τέλη Φεβρουαρίου, και μετά το «σύνθημα» Erdogan, εντάθηκαν απότομα οι ροές σε Αιγαίο και Έβρο, με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, τη Στρατοχωροφυλακή και τα ΜΜΕ να συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση.

Μετά την κλιμάκωση στον Έβρο, έπειτα από συνεννόηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίστηκε όπως σταλεί στα ελλαδικά σύνορα μια κυπριακή αστυνομική αποστολή αποτελούμενη από 21 στελέχη για να συνδράμει την Ελληνική Αστυνομία και τον Ελληνικό Στρατό. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Υπαστυνόμος Μιχάλης Μανώλη, Αξιωματικός Επιχειρήσεων της ΜΜΑΔ.

Οι Κύπριοι αστυνομικοί έφτασαν στις 9 Μαρτίου και ανέλαβαν καθήκοντα φρούρησης σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία στις όχθες του Έβρου όπου είχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα λαθρεμπορίου και λαθρομετανάστευσης. Η αποστολή, η οποία πέτυχε την αποστολή της και αγκαλιάστηκε από τους Ελλαδίτες, επέστρεψε στην Κύπρο στις 3 Απριλίου.

«Διαχειριστής-κλειδί» σε δυστοπικό «λόκνταουν»

Τα μέτρα κατά της πανδημίας ανέδειξαν τον ρόλο της Αστυνομίας ως του «διαχειριστή-κλειδί» αφού ήταν αυτή με την οποία έπρεπε να συντονιστούν και οι άλλες υπηρεσίες που κλήθηκαν να την συνδράμουν. Στους ώμους της έπεσε το μεγάλο βάρος της εφαρμογής των υπουργικών διαταγμάτων για απαγόρευση της κυκλοφορίας για αποτροπή εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Είναι ένας ρόλος άχαρος και δύσκολος, ο οποίος οπωσδήποτε δημιούργησε προκλήσεις και ενδεχομένως και κρίσεις συνείδησης για το προσωπικό της. Και αυτό διότι κλήθηκε όχι μόνο να κυνηγήσει το έγκλημα και αυτούς που ενεργητικά κατεργάζονται το κακό, που είναι η κύρια αποστολή της, αλλά ταυτόχρονα να αναλάβει και καθήκοντα επιτηρητή και νυχτοφύλακα ολόκληρου του πληθυσμού. Όφειλε, όμως, να τον αναλάβει φιλότιμα, όσο απεχθής και αν ήταν, διότι -όπως συμβούλευαν οι ειδικοί- για να μπορέσουν ιατροί και νοσηλευτές να δώσουν νικηφόρες μάχες, θα πρέπει οι αστυνομικοί να εξασφαλίσουν γι’ αυτούς τα μετόπισθεν. Ταυτόχρονα, η διεθνής διάσταση της όλης υπόθεσης συνοδεύεται από αντικρουόμενες πληροφορίες, ειδήσεις και συνωμοσιολογικά σενάρια για μια επερχόμενη δυστοπία που αυξάνουν την ανησυχία μερίδας πολιτών για τα αυστηρά μέτρα. Και το τραγικότερο: Οι αστυνομικοί είναι οι πρώτοι που κινδυνεύουν οι ίδιοι να μολυνθούν εν ώρα καθήκοντος είτε από ασυμπτωματικούς πολίτες ή συναδέλφους ή από απείθαρχα διαγνωσμένα κρούσματα που σπάνε την καραντίνα.

Η κρίση του κορωνοϊού αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμαστεί η διυπηρεσιακή συνεργασία μεταξύ πολλών θεσμών του οικοδομήματος ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού την Αστυνομία Κύπρου, σε διαφορετικές φάσεις, κλήθηκαν να συνδράμουν η Εθνική Φρουρά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, η Πολιτική Άμυνα, οι Παρατηρητές της Γειτονιάς, το Τμήμα Δασών, το Ταμείο Θήρας, Ιδιώτες Φύλακες, οι κατά τόπους Δημοτικές Τροχονομίες και διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, του Υφυπουργείου Τουρισμού και οι Ιατρικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Σε αυτά τα πλαίσια διεξήχθησαν κοινά περίπολα, φύλαξη ξενοδοχείων καραντίνας και έλεγχοι κατά την φάση τοπικού «λόκνταουν» στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου τον Νοέμβριο.

Η Αστυνομία εξέδωσε εξώδικα σε άτομα που μετακινούνταν σε ώρες που απαγορευόταν η κυκλοφορία και σε όσους δεν έφεραν προστατευτική μάσκα, καθώς και σε υποστατικά τα οποία δεν συμμορφώνονταν με τα διατάγματα, κάτι που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από πλευράς πολιτών.

Επιπλέον, η αναγκαιότητα των μέτρων αμφισβητήθηκε από μερίδα της Εκκλησίας από τη μια, αλλά και της Ακροαριστεράς από την άλλη με δηλώσεις ανυπακοής και απειθαρχίας προς τα μέτρα. Σημειώθηκαν επίσης αρκετές διαδηλώσεις, κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό, από πολίτες διαφόρων πολιτικών τάσεων. Μετά το πέρας διαδήλωσης στη Λεμεσό στα τέλη Οκτωβρίου, άγνωστοι συγκρούστηκαν με την Αστυνομία και έκαψαν περιπολικό. Διαδήλωση διαφωνούντων με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έλαβαν χώρα και έξω από το Συγκρότημα ΔΙΑΣ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα υπουργικά διατάγματα, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονταν με τον περιορισμό της κυκλοφορίας και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, σχολιάστηκε από κορυφαίους νομικούς πως μερικές φορές ήταν αχρείαστα, απρόσφορα, δυσανάλογα και ενδεχομένως και αντισυνταγματικά.

#CyprusPapers

Οι αποκαλύψεις του καταρινού ειδησεογραφικού δικτύου «Al Jazeera» σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο, που οδήγησαν εν τέλει στις παραιτήσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, απασχόλησαν και την Αστυνομία. Στα τέλη Οκτωβρίου, κατόπιν εξασφάλισης δικαστικών ενταλμάτων, μέλη της Αστυνομίας διενήργησαν έρευνες και εξετάσεις σε υποστατικά όσων απεικονίζονται στο επίμαχο ντοκιμαντέρ. Κατά τις έρευνες παραλήφθηκαν έγγραφα, ηλεκτρονικές συσκευές και υπολογιστές που στάλθηκαν για εξετάσεις στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μεταναστευτικό και πολιτική όξυνση

Το 2020 ήταν αναμφίβολα η χρονιά που το μεταναστευτικό κυριάρχησε στην πολιτική ατζέντα, τόσο λόγω των μεγάλων ροών στις ελεύθερες περιοχές, όσο και για πολλά ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από αλλοδαπούς, συμπεριλαμβανομένων αιτητών ασύλου, που προκάλεσαν αναστάτωση στους πολίτες. Στις 02/02 η «Σημερινή» άνοιγε το φάκελο του μεταναστευτικού προβλήματος, με τους αιτητές ασύλου την τελευταία 4ετία να παρουσιάζουν τάση διπλασιασμού. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσαν το 3,6% του συνολικού πληθυσμού δίνοντας στην Κύπρο το αρνητικό ρεκόρ των περισσότερων κατά κεφαλήν μεταναστών σε όλη την ΕΕ. Ως επί το πλείστον, έγραφε η «Σημερινή», ήταν Σύροι και Αφρικανοί και 6 στους 10 αιτητές ασύλου έρχονται από τη Νεκρή Ζώνη.

Μπόλικο λάδι στη φωτιά ρίχθηκε επίσης και από το ότι οξύνθηκε το πολιτικό κλίμα με επίκεντρο τη μετανάστευση. Από τη μια, ΜΚΟ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση και κυρίως τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξης και την Αστυνομία για «ρατσιστικές» και «ακροδεξιές» πολιτικές. Από την άλλη, το κυβερνητικό στρατόπεδο αφήνει να νοηθεί πως μερικές από τις ΜΚΟ με τις πράξεις τους συμβάλλουν στην άφιξη παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα, έχοντας οικονομικό όφελος από τα κυκλώματα λαθροδιακινητών και εμμέσως εξυπηρετώντας το σχέδιο της Τουρκίας για δημογραφική υπερχείλιση των ελεύθερων περιοχών.

Σε τεχνητή όξυνση της κατάστασης, σημειώθηκαν αιφνίδιες διαδηλώσεις στήριξης προς τους μετανάστες, όπως αυτή στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά από την ακροαριστερή οργάνωση στις 25/05, με τον ΥΠΕΣ να δηλώνει πως δεν θα επιτραπούν «φαινόμενα αναρχίας στη χώρα μας» ούτε «να δούμε άλλες περιοχές της πατρίδας μας να γκετοποιούνται». Στις 11/06 στο «Πουρνάρα» εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια με τους φιλοξενούμενους να προκαλούν ζημιές και να ρίχνουν πέτρες προς τους αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων. Σε μια θυελλώδη συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής στις 22/06 αποκαλύφθηκε πως εντός του «Πουρνάρα» υπήρχαν κόντρες μεταξύ Αφρικανών και Σύριων, υπήρξε σεξουαλική παρενόχληση παιδιών από άλλες μετανάστες, υπάρχουν ζητήματα σίτισης και προβλήματα με ναρκωτικά και πορνεία. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, μετά τις Φεβρουαρίου και του υβριδικού πολέμου στον Έβρο, η Κύπρος δέχθηκε 517 αφίξεις σε μια εβδομάδα και μπροστά στο φόβο να συνεχιστεί αυτή η ροή αποφασίστηκε η άμεση επέκταση του Κέντρου.

Μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές

Η «4η Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών της Europol για το 2019 που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 15 Μαΐου 2020 έκανε αναφορά και στον «Ανατολικό Μεσογειακό Διάδρομο» απ’ όπου προέρχονται μετανάστες από βορειοαφρικανικές και υποσαχάριες χώρες. Η έκθεση αναφέρει αυτό που ήταν ήδη γνωστό στην Κύπρο, πως συχνά, Αφρικανοί παράτυποι μετανάστες και οι διακινητές τους χρησιμοποιούν τουρκική θεώρηση (visa), που είναι εύκολη να την εξασφαλίσουν και ταξιδεύουν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη. Έπειτα, «συνεχίζουν να ταξιδεύουν από καθιερωμένες διαδρομές λαθροδιακίνησης στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και στα Δυτικά Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες». Εναλλακτικά, «μέσω της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις βόρειες χώρες της ΕΕ». Επίσης, η ετήσια έκθεση ανάλυσης κινδύνου για το 2020 της FRONTEX ανέφερε πως από το 2019 «η Κύπρος παρουσίασε σημαντική αύξηση των μεταναστών που διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή και, στο τελευταίο εξάμηνο του έτους, να φτάνουν σποραδικά από την θάλασσα».

Δειγματοληπτικά, θα αναφέρουμε ορισμένες από τις αφίξεις κατά το 2020.

Στις 03/01 περνούν 10 παράτυποι μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές από την Αθηένου και οδηγούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά. Στις 14/01 η Λιμενική & Ναυτική Αστυνομία συνοδεύει από την θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίου Νικολάου στο Παραλίμνι πλοιάριο με 103 Σύρους μετανάστες (μεταξύ αυτών 7 παιδιά) τους οποίους είχαν εντοπίσει τα ραντάρ του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης και που είχαν έρθει από την Τουρκία. Τρεις από επιβαίνοντες συνελήφθησαν ως διακινητές.

Πέντε Σύροι πέρασαν παράνομα από την Λουρουτζίνα στις 03/02 και την ίδια μέρα σκάφος από την Μερσίνα με 61 άνδρες, 10 γυναίκες και 16 παιδιά εντοπίστηκε βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο και μεταφέρθηκε στη Λάρνακα. Άλλοι 9 άνδρες, 3 γυναίκες και 2 παιδιά από τη Συρία εντοπίστηκαν στην Αθηένου από τα κατεχόμενα στις 29/02.

Εν μέσω καθολικού «λόκνταουν», στις 20/03 ξύλινη ψαρόβαρκα με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε ανατολικά του Κάβο Γκρέκο. Η Λιμενική & Ναυτική Αστυνομία, αφού πρόσφερε νερό, τρόφιμα και καύσιμα στους μετανάστες, οι οποίοι αρνήθηκαν να τα παραλάβουν, δεν τους δέχθηκε με αποτέλεσμα η βάρκα να επιστρέψει στην κατεχόμενη Βοκολίδα. Οι 175 Σύροι ήθελαν από τα κατεχόμενα να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, όπου είχαν ήδη συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα.

Στις 30/07 Σύροι μετανάστες πέρασαν από τα Στροβίλια στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας ενώ βάρκα με άλλους βρισκόταν στο Κάβο Γκρέκο. Η «SBA Police» τους παρέδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία που τους μετέφερα στο «Πουρνάρα».

Το βράδυ της 17/09 η Λιμενική οδήγησε στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου από το Κάβο Γκρέκο άλλους 9 παράτυπους μετανάστες. Δύο εξ αυτών τέθηκαν υπό κράτηση για υποβοήθηση υπηκόων τρίτων χωρών για παράνομη είσοδο στην Δημοκρατία, με τον ένα να έχει ήδη απελαθεί το 2010.

Εγκληματικότητα αλλοδαπών

Η χρονιά ξεκίνησε με μαχαιρώματα μεταξύ Πακιστανού και Ινδού κατά την αλλαγή του χρόνου στην Δερύνεια (01/01) και βλέποντας το αναδρομικά ήταν ένα προμήνυμα της χρονιάς που θα ακολουθούσε. Αιγύπτιος μαζί με δύο άλλους μαχαίρωσε Ελληνοκύπριο στις 12/01 στο Ακάκι. Στις 20/01 εντοπίστηκε νεκρή 31χρονη μητέρα 7 παιδιών που δολοφονήθηκε από τον 42χρονο πρώην σύζυγό της, και οι δύο από τη Συρία. Στις 31/01 η Αστυνομία μαζί με το Τμήμα Εργασίας σε Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα συνέλαβαν 27 άτομα για πάταξη της παράνομης εργοδότησης και παραμονής στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Στις 23/02 δολοφονήθηκε ένας Πακιστανός από δύο άτομα, όλοι αιτητές ασύλου στην οδό Ρηγαίνης στην παλιά Λευκωσία, πράγμα που «επιβεβαίωσε τις ανησυχίες» του ΥΠΕΣ Νίκου Νουρή για «γκετοποίηση συγκεκριμένων περιοχών», αφού είχαν προηγηθεί λίγες βδομάδες πριν συγκρούσεις φατριών Σύρων στην Έγκωμη. Την ώρα που κειτόταν νεκρός, τον λήστεψε ευκαιριακά Νιγηριανός που τον είδε εκεί. Έφοδοι σε ξενοδοχεία και οικοδομές στις 26/02 οδήγησαν σε 10 συλλήψεις για παράνομη εργοδότηση. Στις 14/02 εξαφανίστηκε ο 31χρονος Σύρος που απασχόλησε τις αρχές και φέρεται να συνδέεται με άτομα που εμπλέκονταν σε εγκληματικές ενέργειες και κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών.

Στις 13/04, η Αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 8 πρόσωπα ηλικίας από 19 μέχρι 25 ετών, όλοι τους από την Συρία για την υπόθεση του φόνου εκ προμελέτης του 20χρονου στην Πάφο ενώ ακόμη για την υπόθεση καταζητούνται δύο πρόσωπα ηλικίας 22 και 25 ετών. Στις 24/04 ο ΥΠΕΣ έκανε αναφορά για ύπαρξη μεταναστών με «τρομοκρατικό» παρελθόν στα Αστυνομικά Κρατητήρια του Κέντρου Μεννόγειας.

Το βράδυ της Τρίτης (05/05) Νεπαλέζος φοιτητής μαχαίρωσε μετά από διαπληκτισμό τον ομοεθνή συγκάτοικό του στην Ευρύχου και παραδόθηκε ο ίδιος στον Αστυνομικό Σταθμό. Στις 31/05 εντοπίστηκαν δύο πτώματα αλλοδαπών σε διαμέρισμα στην Οδό Περικλέους στη παλιά Λευκωσία, μιας γυναίκας από το Βιετνάμ και ενός άνδρα από τη Ρουμανία. Το βράδυ της ίδια νύχτας έγινε άγρια συμπλοκή μεταξύ Ινδών στην περιοχή του Μώλου Λεμεσού με την Αστυνομία να αναζητεί την επομένη 7 πρόσωπα. Στα τέλη Μαΐου το «Σίγμα» αποκάλυψε εγκληματικά κυκλώματα μεταναστών στη Χλώρακα κάτι που οδήγησε σε αυξημένη αστυνόμευση.

Άγριος φόνος με θύμα ένα Ινδό έγινε το βράδυ της 21/06 στην περιοχή της Λήδρας στη παλιά Λευκωσία. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι φερόμενοι δράστες κρατούσαν τσεκούρια και με το που έγινε η συμπλοκή «έπεσε σήμα» ανάμεσα στους αλλοδαπούς με αποτέλεσμα να σπεύσουν κι άλλοι στο σημείο όπου εκτυλισσόταν η συμπλοκή.

Στις 05/07 καταγράφηκε σε βίντεο άγρια συμπλοκή με ξύλα και καρέκλες στο Παραλίμνι. Στις 14/07, μετά από τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής» όπου διαφαινόταν μεγάλη καχυποψία και αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας για τους μετανάστες, το «SigmaLive» αποκάλυψε στοιχεία που συνέλεξε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για προφίλ Σύρων μεταναστών στην Κύπρο με ύποπτη δράση, συμπάθειες και επαφές που περιλαμβάνουν σχέσεις με τον Ελευθέρο Συριακό Στρατό (FSA), ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η ISIS, τα κατεχόμενα και την Τουρκία.

Σοβαρές καταγγελίες έγιναν για την είσοδο παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα διαμέσου της νεκρής ζώνης στο Μάμμαρι. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, Κύπριοι πολίτες βρήκαν στολή παραλλαγής στις αποσκευές ενός παράτυπου μετανάστη, πράγμα που προκάλεσε ανησυχία. Ο Κοινοτάρχης ανέφερε στη «Σημερινή» πως από τις 22/08 είχε παρατηρηθεί πως κάθε Κυριακή, μεταξύ 12:00 τα μεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, παράτυποι μετανάστες έρχονταν στο χωριό από την Νεκρή Ζώνη και ακολουθούσαν συγκεκριμένο δρομολόγιο που κατέληγε στην πλατεία. Απ' εκεί, ζητούσαν να ειδοποιηθεί η Αστυνομία με σκοπό να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Έπειτα, με επιταγμένα λεωφορεία μεταφέρονονται στο «Πουρνάρα».

Στις 11/11 ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς παρέδωσε στην νέα Υπουργό Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη σειρά στοιχείων και εγγράφων που έχουν σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση και που χρήζουν άμεσης διερεύνησης. Πρόκειται για θέματα αμέλειας, κατάχρησης εξουσίας και παράνομων ενεργειών που ενδεχομένως προκύπτουν από τη δράση κυκλωμάτων.

«Προβοκάτσια» στο τζαμί Koprulu

Το απόγευμα της 01/06 ανακοινώθηκε πως το προηγούμενο βράδυ (31/05) άγνωστοι έριξαν «βόμβες πετρελαίου» στο μικρό, οθωμανικό τέμενος Koprulu Haci Ibrahim Aga στην Λεμεσό και έγραψαν με μπλε σπρέι τη φράση «Immigrants, Islam not welcome» («μετανάστες, Ισλάμ δεν είστε ευπρόσδεκτοι»). Η είδηση ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα που η πολιτική συζήτηση για το μεταναστευτικό είχε σκαρφαλώσει ξανά στην κορυφή της επικαιρότητας.

Το «SigmaLive» παρακολούθησε πολύ στενά την εξέλιξη της υπόθεσης από την αρχή και ήταν το πρώτο που αποκάλυψε πως στην Λεμεσό δεν έγινε επίθεση με «βόμβες πετρελαίου» ή «βόμβες μολότοφ», αλλά με δύο κροτίδες. Από τις εξετάσεις που έγιναν από τους πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας διεφάνη ότι πρόκειται για δύο κροτίδες.

Ωστόσο, στο συμβάν δόθηκε πολύ ύποπτα υπέρμετρη δημοσιότητα στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο και την πολιτική σκηνή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και ο Recep Tayyip Erdogan. Σε συνέντευξή του στο κρατικό «TRT», με απειλητικό ύφος ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε το ψέμα: «Την ίδια ώρα, στην νότια Κύπρο, δοκίμασαν να κάψουν ένα από τα τζαμιά μας, ρίχνοντας μια βόμβα μολότοφ στο ένα και κρεμώντας μια ελληνική σημαία στο άλλο. Όταν κάνεις πράγματα σαν κι αυτά, νομίζεις ότι δεν θα υπάρξει ανταπόδοση;»