Διεθνή

Ανασκόπηση 2020: Όταν ο Covid-19 κυριάρχησε τον κόσμο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2020 στην διεθνή επικαιρότητα: Ότι άρχισε με φόβο, τελειώνει με ελπίδα. - Οι ιστορικοί του μέλλοντος μελετώντας τα παγκόσμια γεγονότα που σημειώθηκαν το 2020 θα παρατηρήσουν εύκολα ότι μία κατάσταση που έπαιρνε δειλά δειλά μορφή τον Ιανουάριο, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κυριάρχησε και μετέβαλε τη διεθνή σκηνή με καταλυτικό τρόπο.

Οι ιστορικοί του μέλλοντος μελετώντας τα παγκόσμια γεγονότα που σημειώθηκαν το 2020 θα παρατηρήσουν εύκολα ότι μία κατάσταση που έπαιρνε δειλά δειλά μορφή τον Ιανουάριο, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κυριάρχησε και μετέβαλε τη διεθνή σκηνή με καταλυτικό τρόπο. Η «μυστηριώδης ασθένεια» από την Κίνα, η οποία στη συνέχεια πήρε το όνομα Covid- 19, προοδευτικά κατάφερε όχι μόνο να αλλάξει τις διεθνείς σχέσεις αλλά και τον τρόπο αντίληψης των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Η πανδημία ήδη από τους πρώτους μήνες του 2020 κυριάρχησε της ειδησιογραφίας όχι μόνο λόγω της φύσης της αλλά κυρίως λόγω της στασιμότητας που επέβαλε μέσω των σκληρών περιοριστικών μέτρων που τη συνόδευαν. Έτσι, στην ημερολογιακή καταγραφή των γεγονότων δεν είναι περίεργο που στην πλειοψηφία τους αφορούν ή απορρέουν από την κρίση που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Στα «διαλείμματα» της πανδημίας, ξεχώρισε η πορεία των ΗΠΑ προς τις προεδρικές εκλογές, οι επεμβάσεις της Τουρκίας στα μέτωπα της Λιβύης, της Συρίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό. Εάν όμως το 2020 άρχισε με τον φόβο της πανδημίας, έκλεισε με την ελπίδα που γέννησαν οι ανακοινώσεις των εταιρειών που αναπτύσσουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού, μια ελπίδα ότι η επόμενη χρονιά θα πλησιάζει τουλάχιστον περισσότερο στην κανονικότητα.

Ιανουάριος: Μία «μυστηριώδης» ασθένεια πλησιάζει

Ο Ιανουάριος, ο μήνας της «αθωότητας» και των πιο συμβατικών διεθνώς εξελίξεων, αποτέλεσε τον προάγγελο τόσο χρονικά όσο και μεταφορικά για το τι θα ακολουθούσε το επόμενο διάστημα. Ήδη τη δεύτερη ημέρα του χρόνου ο κόσμος έγινε μάρτυρας των φρικτών εικόνων από τις φωτιές της Αυστραλίας, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε δισεκατομμύρια ζώα και οδήγησε σχεδόν σε αφανισμό 100 ειδών.

Την επόμενη κιόλας ημέρα, μετά από εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δολοφονείται ο Κασέμ Σουλεϊμανί, θρυλικός διοικητής της Δύναμης Quds της ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, εντείνοντας την ανησυχία για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Οι φόβοι αυτοί θα εξανεμιστούν τελικά όχι χάρη στη διπλωματία, αλλά «χάρη» στα όπλα και τη βία, όταν στις 8 Ιανουαρίου δεκάδες πύραυλοι κτυπούν αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ιράκ, χωρίς να καταγραφεί κανένας θάνατος. Την ίδια ημέρα όμως σημειώνεται η πρώτη αεροπορική τραγωδία του 2020, όταν αεροπλάνο με 176 επιβάτες των Ουκρανικών Αερογραμμών συντρίβεται στην Τεχεράνη. Αργότερα το Ιράν θα αναλάβει την ευθύνη για το περιστατικό, αναφέροντας ότι το αεροπλάνο είχε καταρριφθεί κατά λάθος.

Μία ημέρα πριν, στις 7 του Γενάρη, έρχεται πρώτη φορά στην αντίληψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μια «μυστηριώδης ασθένεια» από την Κίνα, παρά το γεγονός ότι είχαν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες περιπτώσεις από τον Νοέμβριο του 2019 στην περιοχή της Ουχάν. Τέσσερις ημέρες μετά θα καταγραφεί ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορωνοϊό.

Στις 16 Ιανουαρίου οι ΗΠΑ μπαίνουν σε μια εκρηκτική πολιτική διαδικασία, με την κατάθεση πρότασης καθαίρεσης του Τραμπ από τους Δημοκρατικούς λόγω κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας που σχετιζόταν με έρευνα των ουκρανικών Αρχών σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του. Τελικά, στις 6 Φεβρουαρίου ο πλανητάρχης αθωώνεται από τη Γερουσία.

Στις 10 Ιανουαρίου, ανοίγει επίσημα ο κύκλος της πανδημίας για τις ΗΠΑ, με την καταγραφή του πρώτου κρούσματος. Μέχρι αυτή τη ημέρα ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους στην Κίνα, ενώ τα κρούσματα έφταναν τα 470. Ο ιός όμως ήδη είχε αρχίσει να διασπείρεται σε Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ταιβάν και Ταϊλάνδη.

Στις 22 Ιανουαρίου εκλέγεται η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Ελλάδα. Μία ημέρα μετά, η Ουχάν, επίκεντρο της πανδημίας, θα μπει σε lockdown, περιορίζοντας τη διακίνηση σε περισσότερους από 11 εκατομμύρια κατοίκους. Την πρώτη εβδομάδα, η περιοχή αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα και τα νοσοκομεία γεμίζουν με ασθενείς.

Ως επιστέγασμα ενός μήνα που λίγο πολύ τα είχε όλα, ήρθε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, μετά από τρία χρόνια πολιτικής κρίσης και αστάθειας στη χώρα και ανοίγει ο κύκλος των διαπραγματεύσεων εξπρές για μια εμπορική συμφωνία.

Φεβρουάριος: Η περίοδος «γνωριμίας» με τον κορωνοϊό

Ο νέος μήνας σηματοδότησε τη στροφή της παγκόσμιας ειδησεογραφίας στα θέματα της πανδημίας, όταν στις 4 Φεβρουαρίου η Κίνα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 425 θανάτους, ενώ τα κρούσματα μέχρι εκείνη την ημέρα έφταναν τα 20,438. Ο ιός θα αρχίσει να διασπείρεται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη με 207 κρούσματα να εντοπίζονται σε 12 χώρες. Στις 8 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ έχουν την πρώτη απώλεια από κορωνοϊό, έναν Αμερικανό πολίτη που ταξίδεψε από την Ορχάν.

Δύο ημέρες πριν, στις 6 Φεβρουαρίου, δύο χιονοστιβάδες χτυπούν βουνοπλαγιά της Τουρκίας, σκοτώνοντας 41 άτομα και τραυματίζοντας άλλους 84. Η δεύτερη χιονοστιβάδα σκότωσε δεκάδες διασώστες που ανταποκρίθηκαν στην πρώτη.

Στις 11 του ίδιου μήνα ο ΠΟΥ ονομάζει επίσημα COVID-19 την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός, σημειώνοντας ότι έπρεπε να βρεθεί ένα όνομα που να μην παραπέμπει σε γεωγραφική περιοχή.

Τρεις ημέρες μετά, η Κίνα αποκαλύπτει ότι πάνω από 1700 φροντιστές υγείας είχαν κολλήσει κορωνοϊό, βυθίζοντας τη χώρα σε μια βαθιά υγειονομική κρίση. Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οι περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο έφταναν τις 67,000, ενώ μία ημέρα μετά καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη. Στις 22 Φεβρουαρίου διαφαίνεται πια ότι η Ιταλία θα γίνει το επίκεντρο της πανδημίας στην Γηραιά Ήπειρο, καταγράφοντας 62 κρούσματα.

Μάρτιος: Η απαρχή των lockdown

Την πρώτη του Μάρτη η Τουρκία ανακοινώνει την έναρξη στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σε απάντηση για τις επιχειρήσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία στήριζε το καθεστώς της Δαμασκού.

Στις 10 Μαρτίου η Ιταλία γίνεται η πρώτη χώρα που επιβάλλει εθνικό lockdown, λόγω της κατάστασης που διαμορφωνόταν. Η χώρα θα κλείσει σύνορα και καταστήματα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, παράδειγμα που θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Κολομβία, η Πολωνία και η Ισπανία.

Μία ημέρα μετά, ο ΠΟΥ θα ανακηρύξει τον κορωνοϊό ως πανδημία, αφού πλέον πάνω από 100 χώρες μετρούσαν 121,000 κρούσματα και 4,300 θανάτους. Στις 13 Μαρτίου ο Τραμπ παίρνει την απόφαση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ και να αποδεσμεύσει κονδύλι 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα αναβληθούν για το 2021.

Απρίλιος: Covid-19, ένα πρόβλημα της Δύσης

Τη δεύτερη ημέρα του μήνα και μόλις τρεις μήνες από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Κίνα, η υφήλιος ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο κρούσματα και τους 51,000 θανάτους.

Στις 6 Απριλίου, ενώ πολλές χώρες του κόσμου βρίσκονται ήδη σε lockdown, πυρκαγιές ξεσπούν κοντά στην περιοχή του Τσέρνομπιλ, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων ακτινοβολίας στην απαγορευμένη ζώνη και προσθέτοντας άλλον έναν παράγοντα παγκόσμιας ανησυχίας.

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, μεταφέρεται στην εντατική μετά από επιδείνωση της κατάστασής του.

Παρά το βαρύ παγκόσμιο κλίμα, η επόμενη ημέρα γεννάει ελπίδες, καθώς μετά από 76 ημέρες αίρεται το lockdown στην Ουχάν, δίνοντας πνοή ζωής σε μια περιοχή που είχε ερημώσει το προηγούμενο διάστημα.

Από την άλλη, η 9η Απριλίου επιβεβαίωσε τη μετάθεση της πανδημίας στον δυτικό κόσμο, με τη Νέα Υόρκη μόνο να ξεπερνά σε αριθμό κρουσμάτων οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Την 100η ημέρα του 2020 η πόλη μετρούσε 160,000 περιπτώσεις και 7000 θανάτους.

Στις 27 του ίδιου μήνα η νέα Ζηλανδία ανακοινώνει ότι είχε εξαλείψει τον κορωνοϊό, αφού κατέγραφε μονοψήφιο αριθμό, ενώ δύο ημέρες μετά η εταιρεία Pfizer αρχίζει δοκιμές εμβολίου κατά του κορωνοϊου σε ανθρώπους.

Την ίδια ημέρα η Νότια Κορέα ξεκαθαρίζει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν ζωντανός, δίνοντας τέλος στις φήμες ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ήταν είτε βαριά άρρωστος είτε ακόμα και νεκρός μετά από εγχείρηση. Τελικά, ο Κιμ εμφανίστηκε στις 2 Μαΐου σε εθνικούς εορτασμούς γελώντας και καπνίζοντας, με το εθνικό δίκτυο να δημοσιεύει σχετικά βίντεο.

Μάιος: Μια ανάσα από τον εφιάλτη

Ενώ Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία όδευαν προς μηδενικά κρούσματα, στις 5 Μαΐου γίνεται η αποκάλυψη ότι είχε εντοπιστεί ασθενής με κορωνοϊό στη Γαλλία από τον Δεκέμβριο. Την ίδια ημέρα τρεις γιατροί στη Ρωσία που παλεύαν με τον κορωνοϊό έπεσαν μυστηριωδώς από το παράθυρο του νοσοκομείου, δημιουργώντας εύλογες απορίες για την κατάσταση των νοσηλευτηρίων στη χώρα.

Ένα μήνα μετά τη νοσηλεία του Τζόνσον στην εντατική, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Βρετανίας, Neil Ferguson,ο οποίος είχε δεχθεί επικρίσεις για τη θέση του περί «ανοσίας της αγέλης» παραιτείται επειδή έσπασε την καραντίνα, ισχυριζόμενος ότι είχε ανοσία.

Στις 9 Μαΐου, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ, αποκαλύπτει ότι μίλησε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν αλλά εξέφρασε ανησυχία όταν του δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα μετράει μηδενικά κρούσματα.

Πέντε μήνες μετά την καραντίνα, πολίτες του Χονγκ Κονγκ βγαίνουν στους δρόμους για διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα οι Αρχές να συλλάβουν 230 διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις αυτές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στις 20 Μαΐου η Βραζιλία γίνεται η τρίτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο με τον Τραμπ να εκφράζει την αναγκαιότητα να επιβάλει περιορισμούς στα ταξίδια από και προς τη χώρα της λατινικής Αμερικής. Δύο ημέρες μετά, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δηλώνει ότι «ο κορωνοϊός είναι ένα απλό κρύωμα». Την ίδια ημέρα στην Ισπανία, οι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τους χειρισμούς της πανδημίας από την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

22 Μαΐου μια νέα αεροπορική τραγωδία σημειώνεται αυτή τη φορά στο Πακιστάν, λόγω μηχανικής βλάβης. Από τους 99 επιβάτες επέζησαν μόνο δύο, στην πρώτη πτήση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μετά το lockdown.

Στις 26 Μαΐου εκατοντάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τους δρόμους της Μινεάπολης των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονική σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ. Ο 46χρονος αφροαμερικανός στις 25 Μαρτίου είχε πάει σε ένα παντοπωλείο να αγοράσει κάποια πράγματα και στην έξοδό του από το μαγαζί τον περίμενε η αστυνομία. Όπως φαίνεται η υπάλληλος του παντοπωλείου είχε καλέσει τις αρχές για «έναν πελάτη που πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα». Λίγα λεπτά αργότερα, πέθανε από έναν αστυνομικό που του πίεζε τον λαιμό με το γόνατό του. Οι τελευταίες λέξεις του 46χρόνου ήταν «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Αυτή ήταν η απαρχή για το κίνημα #blacklivesmatter, το οποίο μέσα σε λίγες ημέρες πυροδότησε διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Ιούνιος: Τα σημάδια του επερχόμενου 2ου κύματος

Η 3η Ιουνίου σημαδεύτηκε από την παραδοχή της Σουηδίας, της μόνης χώρας που εφάρμοσε πρακτικά το δόγμα της «ανοσίας της αγέλης», ότι θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα όσον αφορά στην ασφάλεια των ηλικιωμένων.

Τρεις ημέρες μετά ο ΠΟΥ εκδίδει οδηγία που αναφέρει ότι όλοι θα πρέπει να φοράνε παντού μάσκα για να σταματήσει η διασπορά του ιού, αν και προηγουμένως υποστήριζε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να πιστοποιούν ότι η μάσκα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα της εξάπλωσης της πανδημίας. Την ίδια ημέρα, η Ινδία ξεπερνάει την Ιταλία σε κρούσματα και γίνεται η έκτη χώρα με τις περισσότερες περιπτώσεις παγκοσμίως.

Επίσης, στις 6 Ιουνίου ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνεται ως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου, σοβαρό ναυτικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ πολεμικών πλοίων της Τουρκίας και της Γαλλίας στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Το Παρίσι κατήγγειλε ότι το τουρκικό πλοίο Oruc reis εμπόδισε, με άκρως επιθετικές κινήσεις, τη γαλλική φρεγάτα Courbet να πραγματοποιήσει έλεγχο σε υπό τανζανική σημαία σκάφος, για το οποίο υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι μετέφερε τουρκικά όπλα στη Λιβύη.

Στις 12 του ίδιου μήνα κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, οι Λιβανέζοι βγαίνουν στους δρόμους και απαιτούν κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις έρχονται σε σύγκρουση με την αστυνομία.

Μία ημέρα μετά το Πεκίνο μπαίνει σε lockdown μετά από αναζωπύρωση των κρουσμάτων. Πρόκειται για το πρώτο ξέσπασμα μετά από 50 «καθαρές» μέρες.

Στα μέσα του μήνα, ξεσπάει ένταση μεταξύ Κίνας και Ινδίας. Δεκάδες στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους και από τις δύο πλευρές σε ένα αιματηρό περιστατικό στα σύνορα των δύο χωρών στην κοιλάδα Γκαλγουάν. Το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Πεκίνο ότι επιχείρησε να αλλάξει μονομερώς στο status quo στην περιοχή και τη συνοριογραμμή που έχει καθοριστεί από τον πόλεμο του 1962, ενώ το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε έντονα για το περιστατικό , τονίζοντας ότι παραμένει προσηλωμένο στην ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή.

Στις 20 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε προώθηση των δυνάμεων της Κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, προς την στρατηγική πόλη της Σύρτης στη Λιβύη, μπορεί να οδηγήσει στην «άμεση» επέμβαση του Καΐρου, θέτοντας τις «κόκκινες γραμμές» στην προέλαση της Τουρκίας και των συμμάχων της. Με την υποστήριξη της Άγκυρας, οι πιστές δυνάμεις στην επίσημα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είχαν σημειώσει σημαντικές νίκες από τις αρχές Ιουνίου, ανακτώντας τον έλεγχο όλης της βορειοδυτικής Λιβύης σε βάρος των αντίπαλων δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Στις 25 Ιουνίου ο ΠΟΥ επαναφέρει τον συναγερμό μετά την «επανάπαυση», ανακοινώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη από το άνοιγμα.

Ιούλιος: Τα εμβόλια γεννούν ελπίδες

Ο Ιούλιος ήταν ο μήνας των ανακοινώσεων για τα εμβόλια. Στις 14 ο ΠΟΥ είχε γνωστοποιήσει ότι 163 εμβόλια ετοιμάζονταν σε όλο τον κόσμο. Εντούτοις, μόνο μερικά από αυτά είχαν φτάσει στην 3η φάση και μόνο 23 έκαναν δοκιμές σε ανθρώπους.

Στις 20 Ιουλίου το πανεπιστήμια της Οξφόρδης ανακοινώνει ότι έκανε μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αφού οι δοκιμές σε ασθενείς έδειξαν ότι το εμβόλιο προκαλούσε ανοσοαπόκριση. Τότε το Ηνωμένο Βασίλειο παραγγέλνει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Δύο ημέρες μετά αρχίζει ο «πόλεμος» των προξενείων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την ένταση ανάμεσα στους δύο γίγαντες να καταγράφει νέα κλιμάκωση μετά τις αλληλοκατηγορίες για κατασκοπία και κλοπή τεχνολογιών, ενώ στο βάθος τέθηκαν ζητήματα εθνικής ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κόντρα συνεχίστηκε με τελεσίγραφά για κλείσιμο των προξενείων στις πόλεις Τσενγκτού και Χιούστον αντίστοιχα.

Την τελευταία ημέρα του μήνα ο πρόεδρος Μπολσονάρου εντοπίζεται θετικός στον κορωνοϊό, ενώ το Βιετνάμ καταγράφει τους δύο πρώτους του θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Αύγουστος: Το δεύτερο κύμα είναι εδώ

Ο Αύγουστος βρήκε αρκετές χώρες της Ευρώπης να δίνουν μάχη να ανατρέψουν την αυξητική τάση των κρουσμάτων, ενώ μπαίνει σταδιακά στη συζήτηση η πιθανότητα ο κόσμος να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόωρο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ενδεικτικά, η Γαλλία, από τις αρχές Αυγούστου, άρχισε να καταγράφει ξανά υψηλά νούμερα, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 30,000, κατατάσσοντας την στην τρίτη θέση στην Ευρώπη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Στις 4 Αυγούστου, δύο ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό σκοτώνουν 135 ανθρώπους και τραυματίζουν άλλους 5000. Πολλοί αγνοούνται, ενώ υπολογίζεται ότι 300,000 πολίτες έχασαν το σπίτι τους. Την επόμενη ημέρα αποκαλύφθηκε ότι 2.700 τόνοι νιτρικής αμμωνίας εξερράγησαν, σαρώνοντας τα πάντα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από την «αποθήκη 12» του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Στις 9 του ίδιου μήνα κινητοποιήσεις ξεσπούν στη Λευκορωσία με αφορμή το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ανανέωσε τη θητεία του με το εκπληκτικό ποσοστό του 80% των ψήφων. Η υποψήφια της αντιπολίτευσης, Sventia Tikhanovskya, αρνείται το αποτέλεσμα, ενώ ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά του Λουκασένκο.

Τρεις ημέρες μετά ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει ότι επέλεξε την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια για την αντιπροεδρία.

Στις 23 Αυγούστου μια αστυνομική επιδρομή σε νυχτερινό κέντρο στο Περού, το οποίο δεν υπάκουσε στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας, καταλήγει σε πολύνεκρη τραγωδία, όταν οι θαμώνες στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν, ποδοπατήθηκαν. 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν 23 συλλήψεις στη σκηνή.

Την επόμενη ημέρα, νέες φήμες διαδίδονται για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Αυτή τη φορά τον θέλουν να βρίσκεται σε κώμα ενώ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάιο ήταν ψεύτικες. Ενώ ο κόσμος συζητά ότι την ηγεσία θα αναλάβει η αδερφή του, Κιμ Γιο Τζονγκ, στις 26 Αυγούστου ο Κιμ εμφανίζεται σε συνεδρία, προειδοποιώντας για τους κινδύνους της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη χώρα του όμως να εξακολουθεί να μετράει μηδενικά κρούσματα.

Σεπτέμβριος: Φλέγεται ο Καύκασος

Στις 8 Σεπτεμβρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η Λέσβος μετά από πυρκαγιά που ξεσπά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, το οποίο καταστρέφεται ολοσχερώς. Η πυρκαγιά άρχισε από αιτούντες ασύλου, οι οποίοι μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε καραντίνα. Της πυρκαγιάς ακολούθησαν διαδηλώσεις και επεισόδια με την αστυνομία.

Την ίδια ημέρα το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναστέλλει τις δοκιμές του εμβολίου που αναπτύσσει, εξαιτίας ανεξήγητης ασθένειας σε άτομο που συμμετείχε σε αυτές.

Στις 18 Σεπτεμβρίου το Ισραήλ επιβάλλει νέο εθνικό lockdown, διάρκειας τριών εβδομάδων, το οποίο συμπίπτει με την έναρξη του εβραϊκού Νέου Έτους (Ρος Ασανά), μια περίοδος που συνηθίζονται οικογενειακές συγκεντρώσεις και ομαδικές προσευχές. Επίσης, εισάγονται περιορισμένοι στη Βρετανία, στη Γαλλία και τη Μαδρίτη.

Στις 22 Σεπτεμβρίου εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης, τα κρούσματα στον Λίβανο εκτοξεύονται σε αριθμούς ρεκόρ.

Τρεις ημέρες μετά, στρατιωτικό αεροπλάνο συντρίβεται στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.

Στις 26 του ίδιου μήνα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης για την αντικατάσταση αυτής που παραιτήθηκε μετά τη γιγάντια πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις αρχές Αυγούστου.

Στις 28 Σεπτεμβρίου ξεσπούν εχθροπραξίες στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω στρατιωτικών ασκήσεων που διεξήγαγε το Αζερμπαϊτζάν σε συνεργασία με την Τουρκία από τη μία πλευρά και η Αρμενία με τη Ρωσία από την άλλη. Οι αιματηρές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έφεραν το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία στα πρόθυρα ενός γενικευμένου πολέμου, με τελική κατάληξη τη συνθηκολόγηση του Γιερεβάν και τον τερματισμό των συγκρούσεων στις 10 Νοεμβρίου 2020.

Μία ημέρα μετά οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο πρώτο ντιμπέιτ, το οποίο χαρακτηρίστηκε από ένταση, διακοπές και αλληλοκατηγορίες, με τον Μπάιντεν να φτάνει στο σημείο να λέει τον Τραμπ: «Θα το βουλώσεις άνθρωπέ μου;».

Οκτώβριος: Το ριζοσπαστικοποιημένο

Ισλάμ αποκεφαλίζει τη Γαλλία

Η 2η ημέρα του Οκτωβρίου βρίσκει τον πλανητάρχη, Ντόναλντ Τραμπ, και τη σύζυγό του Μελάνια θετικούς στον κορωνοϊό. Μετά τη διάγνωση μεταφέρονται προληπτικά στο νοσοκομείο, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου συζήτηση για το μέλλον των προεδρικών εκλογών αλλά και τις πιθανότητες να μην επιβιώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ από αυτή την περιπέτεια. Την επόμενη ημέρα μάλιστα, ο Τραμπ σκηνοθετεί μια μικρή «παράσταση» για να ευχαριστήσει τον κόσμο έξω από το νοσοκομείο, βάζοντας σε κίνδυνο το προσωπικό του, ενώ λίγο αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι άλλα δέκα άτομα από τον κύκλο του ήταν θετικοί στον κορωνοϊό.

Στις 4 Οκτωβρίου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν αύξηση των κρουσμάτων, ενώ μπαίνει σε αυτοπεριορισμό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από επαφή με θετικό κρούσμα.

Στις 16 του μήνα ο «θαμμένος γίγαντας» της τρομοκρατίας ξυπνά από τον ελαφρύ του ύπνο και κτυπάει τη Γαλλία. Ο 47χρονος καθηγητής Samuel Paty, αποκεφαλίζεται σε προάστιο του Παρισιού από 18χρονο, επειδή είχε δείξει στην τάξη του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ». Λίγες ημέρες πριν, μετανάστης από το Πακιστάν, εγκατεστημένος στη Γαλλία, επιτέθηκε με μπαλτά και τραυμάτισε δύο ανθρώπους έξω από τα παλιά γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Ο κύκλος του αίματος όμως δεν θα σταματήσει εκεί για τη Γαλλία. Στις 29 του μήνα μια γυναίκα αποκεφαλίζεται ενώ άλλοι δύο άνθρωποι πέφτουν νεκροί κατά την επίθεση με μαχαίρι μέσα σε εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας, με τον δράστη να επαναλαμβάνει τη φράση «Αλλάχου Ακμπάρ» (σ.σ. ο Θεός είναι μεγάλος) την ώρα της σύλληψης του.

Την 21η Οκτωβρίου φονικές πλημμύρες στο Βιετνάμ σκοτώνουν πάνω από 100 ανθρώπους, ενώ καταστρέφουν χιλιάδες σπίτια. Πρόκειται για τη χειρότερη πλημμύρα που είδε η χώρα εδώ και δεκαετίες.

Στις 30 Οκτωβρίου, σημειώνεται ισχυρός σεισμός μεταξύ Σμύρνης και Σάμου, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Η φονική σεισμική δόνηση είχε ως αποτέλεσμα 114 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στα τουρκικά παράλια και άλλοι δύο στην Σάμο. Το μέγεθός του ήταν 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της δυτικής Τουρκίας.

Νοέμβριος: Ο πλανητάρχης συντρίβεται

Στις 2 Νοεμβρίου, όταν οι Βιεννέζοι απολάμβαναν την τελευταία ημέρα ελευθερίας τους πριν τεθούν σε ισχύ περιορισμοί λόγω πανδημίας, ένοπλοι σκορπούν τον θάνατο σε μπαρ και εστιατόρια. Τουλάχιστον τέσσερις πολίτες πέφτουν νεκροί από τα πυρά, ενώ άλλοι 22 τραυματίζονται από την τρομοκρατική επίθεση. Η αστυνομία αναγνώρισε έναν 20χρονο ως έναν από τους δράστες, ενώ ακολούθησαν κι άλλες συλλήψεις.

Την 3η Νοεμβρίου ανοίγουν οι κάλπες για την ιστορική εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Από νωρίς προδιαγραφόταν το χάος που θα ακολουθούσε και οι προβλέψεις δεν έπεσαν έξω. Λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης, και οι δύο υποψήφιοι ανακοίνωσαν τη νίκη τους, ενώ οι αργόσυρτη καταμέτρηση έδωσε τον χρόνο στον Τραμπ να αναπτύξει το αφήγημά του περί καλπονοθείας και να ετοιμάσει προσφυγές στα δικαστήρια. Τέσσερις ημέρες μετά, το σκηνικό ξεκαθαρίζει με τον Μπάιντεν να αναδεικνύεται νικητής με 306 εκλέκτορες έναντι 232 που συγκέντρωσε ο Τραμπ.

Στις 8 Νοεμβρίου ανοίγει ο κύκλος των ανακοινώσεων για τα εμβόλια. Αρχή έκανε η Pfizer, ανακοινώνοντας ότι το εμβόλιο της έχει αποτελεσματικότητα κατά 90%. Λίγες ημέρες μετά η Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna γνωστοποιεί ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στην προστασία από την προσβολή από την νόσο, ενώ τον κύκλο κλείνει με ανάμικτα συναισθήματα στις 23 Νοεμβρίου η AstraZeneca, η οποία δήλωσε ότι το νέο εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού που ανέπτθυξε μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπορεί να είναι κατά 70% αποτελεσματικό χωρίς κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Στα μέσα του μήνα ο τυφώνας Βάμκο, σαρώνει τις Φιλιππίνες, αφήνοντας πίσω του 67 νεκρούς. Ο Βάμκο, ο 21ος τυφώνας που πλήττει τις Φιλιππίνες το 2020, κτυπάει αργότερα το Λουζόν, προκαλώντας τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και χρόνια σε μέρος της πρωτεύουσας.

Πλησιάζοντας προς το τέλος του έτους, η 27η Νοεμβρίου επαναφέρει την ένταση στη Μέση Ανατολή, με την εκτέλεση του διακεκριμένου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος είχε το προσωνύμιο ο «πατέρας του πυρηνικού προγράμματος» του Ιράν. Ο Φαχριζαντέχ - πρώην αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης- δολοφονείται στο αυτοκίνητό του. Η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία.

Δεκέμβριος: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Την πρώτη βδομάδα Δεκεμβρίου το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι από τις 11 Δεκεμβρίου θα μπορούν να ξεκινήσουν οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί του εμβολίου της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής BioNTech. Στο πλαίσιο αυτό, η Pfizer στοχεύει, εφόσον λάβει την έγκριση των αμερικανικών Αρχών, να εμβολιάσει περίπου 25 εκατομμύρια Αμερικανούς έως τα τέλη του 2020.

Ιστορική συμφωνία για το Brexit

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, μια ιστορική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτεύχθηκε, την παραμονή των Χριστουγέννων, μια εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit. Η εμπορική συμφωνία -που εκτείνεται σε 2.000 σελίδες- έχει ένα άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής, η οποία περιέχει διατάξεις για θέματα που ποικίλλουν, από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία.