Παιδεία

Άγνωστη η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Δεν επιστρέφουν όλοι οι μαθητές πίσω - Αίτημα για επιστροφή των τελειοφοίτων

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν κρατήσει τους μαθητές μακριά από τα θρανία, όχι όμως μακριά από την εκπαίδευση. Οι προσπάθειες του Υπουργείου για απρόσκοπτη παροχή εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, η αποφασιστικότητα των Διευθύνσεων να παρέχουν επιπλέον στήριξη στους μαθητές και η εφευρετικότητα των εκπαιδευτικών δίνουν την ελπίδα ότι αυτή η χρονιά δεν θα πάει χαμένη.

Σε λίγες μέρες εκπνέει το διάταγμα που «θέλει» τα σχολεία κλειστά, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα δεν δίνει ελπίδες για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα. Η παραμονή της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή μπορεί για κάποιους να ανοίγει δρόμους και προοπτικές, για τους τελειόφοιτους όμως αυτό παραμένει ένα ρίσκο, που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πάρουν, ζητώντας να επιστρέψουν στα σχολεία για να ολοκληρώσουν την τελευταία τους χρονιά.

Στον δρόμο για τις Παγκύπριες

Η αγωνία των μαθητών της Γ’ Λυκείου για το τι μέλλει γενέσθαι είναι αρκετά μεγάλη. Το ίδιο και των γονιών τους, που ζητούν άμεση επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, καθώς τα χρονικά περιθώρια για κάλυψη της ύλης στενεύουν. «Παρόλο που δεν υποτιμούμε την αξία της τηλεκπαίδευσης, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την δια ζώσης διδασκαλία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Οι οργανωμένοι γονείς αποτάθηκαν σε Υπουργείο και επιδημιολογική ομάδα, ζητώντας «όπως στην περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα δεν λήξουν στις 31 Ιανουαρίου και συνεχιστούν, ή κλιμακωθούν, να επιτραπεί, κατ’ εξαίρεσιν, η επιστροφή των τελειοφοίτων των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών στα σχολεία τους για συνέχιση της εκπαίδευσής τους και της προετοιμασίας τους για τις Παγκύπριες Εξετάσεις». Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Χαράλαμπος Διονυσίου, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι είναι αναγκαία η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. «Έτσι μπορούν να καλύψουν τις όποιες ελλείψεις και να προετοιμαστούν για τις Παγκύπριες Εξετάσεις σωστά, για να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς ελλείψεις».

Προσαρμογή της ύλης

Ένα άλλο τεράστιο ζήτημα, που εγείρουν οι καταστάσεις, είναι ο καθορισμός της εξεταστέας ύλης που αφορά τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι «θα πρέπει άμεσα να ανακοινωθεί η εξεταστέα ύλη των Παγκυπρίων Εξετάσεων, ώστε και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές να προετοιμαστούν και να οργανωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η εξεταστέα ύλη πρέπει να είναι αναπροσαρμοσμένη στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει γίνει η διδασκαλία, είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεκπαίδευσης, καθώς και στις απαραίτητες πυρηνικές γνώσεις για κάθε επιστημονικό πεδίο».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ κ. Θέμης Πολυβίου δήλωσε στη «Σ» ότι στον Οδηγό Σπουδών που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί θα περιλαμβάνεται η ύλη των εξετάσεων, αλλά δε σημαίνει ότι αυτή θα παραμείνει ως έχει. «Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν κυλήσουν όπως προγραμματίζονται, τότε θα υπάρξει αναπροσαρμογή της ύλης των εξετάσεων», είπε.

Λίγοι-λίγοι θα επιστρέφουν

Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται τη δεδομένη στιγμή δεν αφήνει περιθώρια μεγάλης χαλάρωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς και τον Υπουργό Υγείας. Ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ως μέλος της επιδημιολογικής ομάδας και μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή «δεν έχουμε καθόλου ξεκάθαρη εικόνα για να μπορέσουμε με σιγουριά να πούμε αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι. Αυτό που θεωρώ είναι ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν όλα ταυτοχρόνως. Θα πρέπει να υπάρχει κλιμακωτό άνοιγμα, αλλά δεν ξέρω πώς αυτό θα υλοποιηθεί αυτήν τη στιγμή».

Όσο για το αίτημα των γονιών για επιστροφή των τελειοφοίτων στις τάξεις, ο Δρ Καραγιάννης δήλωσε πως «αυτό εφαρμόσαμε και στην προηγούμενη αποκλιμάκωση, επομένως δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη διαφοροποίηση», αφήνοντας να νοηθεί ότι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα θρανία είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Προβληματίζει η εικόνα

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να γίνει μετά από πολλή σκέψη και σχεδιασμό. Ο Δρ Καραγιάννης ξεκαθάρισε ότι η μαζική επιστροφή στα σχολεία μπορεί να αποφέρει επιζήμιες συνέπειες στην όποια προσπάθεια γίνεται αυτήν την στιγμή για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. «Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να κατανοήσουμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ πιο υψηλό από αυτό που είχαμε την προηγούμενη φορά που αναγκαστήκαμε να πάρουμε τα μέτρα του εγκλεισμού. Επομένως, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τις συγκεντρώσεις σε μεγάλο βαθμό, είτε αυτές είναι εκτός είτε εντός των σχολείων είτε οπουδήποτε αλλού. Ειδικά όταν κυκλοφορεί ένα νέο στέλεχος του ιού, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι βρίσκεται εδώ, δεν ξέρουμε όμως σε ποια κλίμακα είναι εδώ και φυσικά δεν θέλουμε να κάνουμε την κατάσταση χειρότερη».

Η συνάντηση που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ των μελών της επιδημιολογικής ομάδας δεν οδήγησε σε κάποια συμπεράσματα. «Οτιδήποτε γίνει θα πρέπει να γίνει με πολλή περίσκεψη, σύνεση και προβληματισμό. Μας προβλημάτισε προχθές και γι’ αυτό δεν καταλήξαμε πουθενά, διότι θέλουμε ακόμη λίγες ημέρες για να ξέρουμε πού βαδίζουμε». Όσο για τον αριθμό των κρουσμάτων που ακούμε καθημερινά, φαίνεται να οδηγούνται σε σταθεροποίηση, ωστόσο δεν στέλνουν έναν θετικό οιωνό ακόμη.

Η εβδομάδα των αποφάσεων

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, ώστε να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Φεβρουαρίου. «Χρειαζόμαστε λίγες ημέρες ακόμη, αλλά την εβδομάδα που μπαίνει θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, εφόσον τα διατάγματα οδηγούνται στη λήξη τους. Θεωρώ όμως ότι την άλλη εβδομάδα θα δείξει και η εικόνα στα νοσοκομεία. Αυτό είναι το πιο καθοριστικό σημείο. Για παράδειγμα είχαμε 60 άτομα σε κρίσιμη κατάσταση, δηλαδή το ένα τρίτο αυτών που νοσηλεύονται αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Δρ Καραγιάννης.

Σύμμαχος της πανδημίας ο καιρός. Το χειμωνιάτικο σκηνικό και οι χαμηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Όπως επισήμανε ο Δρ. Καραγιάννης, «ο καιρός, δυστυχώς, δεν βοηθά. Κάνει αρκετό κρύο και εκεί που αφήναμε έστω κάποιο παράθυρο ανοιχτό, τώρα τα κλείνουμε όλα». Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει να έχει μειωθεί. «Τα μέτρα φανερώνουν την αποτελεσματικότητά τους, αυτό επαναλαμβάνουμε, αλλά μερίδα κόσμου δεν το εμπεδώνει. Άμα μαζευτεί με άλλους υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει σε κλειστούς χώρους». Όσο για τα μέτρα που θα αποφασιστούν, ο Δρ Καραγιάννης ξεκαθάρισε ότι προς στο παρόν δεν ισχύει ό,τι ακούγεται προς τα έξω. «Πολλά σενάρια ακούστηκαν αλλά δεν ευσταθεί κάποιο, σύμφωνα με την επιδημιολογική ομάδα. Μπορεί τα Υπουργεία να έκαναν ασκήσεις επί χάρτου, αλλά εμείς δεν δώσαμε ακόμη προτάσεις».