Πολιτισμός

ART AERI: Δυναστεία των Τσινγκ

Η Δυναστεία Τσινγκ, επίσης γνωστή ως Δυναστεία Μαντσού, ήταν η τελευταία Αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας, η οποία εξουσίαζε την περίοδο 1644 – 1912, με μία σύντομη, άκαρπη αποκατάσταση το 1917. Είχε προηγηθεί η δυναστεία Μινγκ και ακολουθεί το αστικό δημοκρατικό καθεστώς του Σουν Γιατ Σεν.

Κατά το πρώτο ήμισυ της Δυναστείας, τον 17ον και 18ον αιώνα, οι Αυτοκράτορες των Τσινγκ δημιούργησαν το μεγαλύτερο κράτος στην ιστορία της Κίνας, με έκταση 14,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα, καλύπτοντας περίπου το 11% της επιφάνειας της Γης και σχεδόν διπλασιάζοντας την παραδοσιακή κινεζική επικράτεια. Ανάμεσα στις περιοχές που κατακτήθηκαν ήταν ολόκληρη η ιστορική Μογγολία, τόσο το σημερινό κράτος της Μογγολίας όσο και η Εσωτερική Μογγολία, το Θιβέτ, το Σιντσιάνγκ ή Ανατολικό Τουρκιστάν, ένα τμήμα της σημερινής Ρωσικής Άπω Ανατολής, καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντρικής Ασίας που σήμερα ανήκει στο Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν και τη ρωσική δημοκρατία της Τιβά.

Ωστόσο, από τις αρχές του 19ου αιώνα η Δυναστεία Τσινγκ άρχισε να παρακμάζει με ραγδαίο ρυθμό, καθώς απέτυχε πλήρως να ακολουθήσει τις Δυτικές δυνάμεις και την Ιαπωνία στην τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη, με αποτέλεσμα οι Δυτικοί και οι Ιάπωνες να εκμεταλλευθούν την Κίνα υποχρεώνοντάς την σε ταπεινωτικές και ημι-αποικιακές συμφωνίες, ενώ οι Ρώσοι απέσπασαν πολλά εδάφη της Κίνας σε Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταρράκωση του κύρους της Δυναστείας στον κινεζικό λαό και, εν τέλει, την ανατροπή της.

Η δυναστεία ξεκίνησε το 1616 από τον ηγεμόνα Νουρχάτσι, του οίκου Αϊσίν Γκιόρο της εθνότητας των Μαντσού, σε εδάφη πέρα από το Σινικό Τείχος, τα οποία κατοικούνταν από λαούς που μιλούσαν τις Τουνγκουζικές γλώσσες, αλλά σήμερα αποτελούν τις τρεις βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας, γνωστές και ως Μαντζουρία. Οι Μαντσού εθνοτικά και πολιτισμικά έχουν συγγένεια με τα τουρκικά και μογγολικά φύλα της Μεγάλης Ευρασιατικής Στέπας, αλλά και σημαντικές διαφορές, καθώς δεν υπήρξαν ποτέ 100% νομάδες στον τρόπο ζωής τους. Ωστόσο, όπως οι Μογγόλοι και οι Τούρκοι, είχαν γίνει διάσημοι για την πολεμική ικανότητά τους ως ιππείς.

Η δυναστεία έφτασε στο απόγειό της τον 18ον αιώνα, στη διάρκεια του οποίου τόσο η επικράτεια όσο και ο πληθυσμός αυξήθηκαν. Ωστόσο, η στρατιωτική της δύναμη αποδυναμώθηκε μετά την εξέγερση των Ταϊπίνγκ, καθώς και την ήττα στους πολέμους του οπίου με τους Ευρωπαίους. Τον 19ον αιώνα η Δυναστεία Τσινγκ έχασε εδάφη της. Λόγω αυτών των αποδυναμώσεων, η Δυναστεία Τσινγκ παρήκμασε μετά τα μέσα του 19ου αιώνα και ανατράπηκε μετά την Επανάσταση Σινχάι, όταν η χήρα Αυτοκράτειρα Λονγκγιού παραιτήθηκε για λογαριασμό του τελευταίου αυτοκράτορα, Που γι, στις 12 Φεβρουαρίου 1912. Αυτό το γεγονός τελείωσε τη χιλιετή δυναστική ιστορία της Κίνας.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία