Αναλύσεις

«Κλειδώνει» το ξεκλείδωμα

Την Τετάρτη θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το πλάνο για τη στρατηγική της αποκλιμάκωσης των μέτρων

Κλειδώνει την Τετάρτη το πλάνο με τις χαλαρώσεις, οι οποίες θα επέλθουν με τη λήξη του lockdown, που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική βάσει της οποίας θα ετοιμαστεί το πλάνο που θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση, προνοεί αποκλιμάκωση των μέτρων σε δύο φάσεις με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο.

Κατά την πρώτη φάση χαλαρώσεων -δηλαδή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου- αναμένεται πως θα συνεχίσουν να ισχύουν τα sms για τις μετακινήσεις, όπως επίσης η απαγόρευση των συναθροίσεων στις οικίες και το κέρφιου το βράδυ, ενώ θα επαναλειτουργήσουν μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, πρακτορεία στοιχημάτων και άλλες επιχειρήσεις, που δεν θεωρούνται υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Η δεύτερη φάση θα επέλθει περί τα μέσα Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, ενώ κατά την τρίτη και τελευταία φάση, που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαρτίου, θα επαναλειτουργήσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, όπως οι χώροι εστίασης, τα γυμναστήρια και τα εμπορικά κέντρα.

Τετάρτη οι τελικές αποφάσεις

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση των επιδημιολογικών δεικτών, θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία εκπνέουν την 31η Ιανουαρίου 2021. Όπως δήλωσε εξάλλου ο Υπουργός, την ώρα που σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης επικρατεί κατάσταση επιφυλακής υπό τον φόβο τρίτου, ίσως και χειρότερου, κύματος της πανδημίας, «η Κύπρος παραμένει στην κόκκινη ζώνη, όμως η μερική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αντικατοπτρίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου και επιβραβεύει τις θυσίες του κάθε πολίτη χωριστά και της κοινωνίας μας συνολικά». Με γνώμονα αυτό, η τεχνική επιτροπή αποτελούμενη από υπηρεσιακούς των αρμοδίων Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και Εμπορίου επεξεργάστηκε την περασμένη Παρασκευή τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τη στρατηγική αποκλιμάκωσης. Αύριο Δευτέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει σύσκεψη με τους επιδημιολόγους, κατά την οποία θα γίνει αξιολόγηση των δεδομένων, ενώ θα του παρουσιαστούν οι προτάσεις για το πώς μπορεί να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, και την Τετάρτη θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση από το lockdown αρχικά να παραμείνει συντηρητική, ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα, ενώ σε δεύτερο στάδιο, και εάν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, το ξεκλείδωμα θα επιταχυνθεί με την επαναλειτουργία πολλών επιχειρήσεων τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φάση, που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, προνοεί το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων λιανικού εμπορίου, κομμωτηρίων και κουρείων, ινστιτούτων αισθητικής, πρακτορείων στοιχημάτων κ.ο.κ. Δεν αναμένεται, δηλαδή, να ανοίξουν επιχειρήσεις που θεωρούνται υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, όπως χώροι εστίασης, γυμναστήρια κ.ά. Στην πρώτη φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένουν τα sms, όπως επίσης οι απαγορεύσεις στις συναθροίσεις σε σπίτια και το κέρφιου, ενώ θα διατηρηθεί και το μέτρο της τηλεργασίας για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η δεύτερη φάση, που υπολογίζεται να ξεκινήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του μήνα, θα είναι όσο συγκρατημένη είναι και η πρώτη. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αρθούν τα sms και οι περιορισμοί στις διακινήσεις και ενδεχομένως το κέρφιου. Περαιτέρω, στην τρίτη και τελευταία φάση, που αρχίζει τον Μάρτιο, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, όπως οι χώροι εστίασης, τα γυμναστήρια και γενικότερα όσες θεωρούνται υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.

Στο πλαίσιο της ελεγχόμενης επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων θα τεθούν πιο αυστηρά πρωτόκολλα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας, ενώ θα δοθούν οδηγίες για διενέργεια εβδομαδιαίων τεστ στους εργαζομένους που επαναδραστηριοποιούνται.

Οι εμβολιασμοί μειώνουν τη χρονική περίοδο αποκλιμάκωσης

Όποια μορφή κι αν πάρει τελικά το πλάνο των χαλαρώσεων, δεδομένο θεωρείται πως αυτήν τη φορά η χρονική περίοδος για επιστροφή από το lockdown στην κανονικότητα θα είναι πιο σύντομη απ’ ό,τι ήταν την προηγούμενη φορά. Σύμφωνα με το Μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρα Πέτρο Καραγιάννη, η διαφορά με την περίοδο αποκλιμάκωσης που δόθηκε τον Μάιο του 2020, μετά το πρώτο lockdown, η οποία διήρκεσε επτά εβδομάδες, είναι ότι αυτήν τη φορά σε συνάρτηση με τις χαλαρώσεις θα έχουμε και τον αυξανόμενο αριθμό εμβολιασμών. Οπότε, όπως εξήγησε, θεωρητικά εφόσον οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι θα έχουν εμβολιαστεί στην πλειονότητά τους μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, τότε αυτήν τη φορά η περίοδος αποκλιμάκωσης θα είναι πιο σύντομη.

Μία παράμετρος, που είναι εξίσου σημαντική και διαφοροποιεί την τωρινή αποκλιμάκωση από την περίοδο κατά την οποία επήλθαν χαλαρώσεις τον περασμένο Μάιο, είναι και οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, τότε είχαμε θερμό κλίμα και οι συναθροίσεις γίνονταν σε ανοικτούς χώρους, ενώ τώρα, με το χειμωνιάτικο σκηνικό που έχουμε, είναι λογικό ότι ο κόσμος θα συναθροίζεται σε κλειστούς χώρους, κάτι που ενδέχεται να ελλοχεύει κινδύνους για αύξηση της διασποράς του ιού. Οπότε είναι κι αυτό μία παράμετρος που ίσως ληφθεί υπόψη για τις χαλαρώσεις που θα αποφασιστούν για την πρώτη τουλάχιστον φάση του πλάνου αποκλιμάκωσης. Ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως όλα είναι ρευστά και δεν είναι τίποτα σίγουρο για το ποια μορφή θα έχει το πλάνο των χαλαρώσεων, ενώ συνέστησε να κάνουμε υπομονή μέχρι την Τετάρτη, που θα λάβει τις αποφάσεις του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Καθοριστικά τα rapid tests για τη λήψη αποφάσεων

Στη λήψη των τελικών αποφάσεων για αποκλιμάκωση των μέτρων, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι έλεγχοι με την αξιοποίηση των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests), οι οποίοι μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας εντατικοποιούνται. Οι εν λόγω ενέργειες επικεντρώνονται στη διενέργεια rapid tests στο προσωπικό ιδιωτικών επιχειρήσεων, εργοταξίων, βιομηχανιών, του τραπεζικού τομέα και του δημόσιου τομέα, που παραμένουν σε λειτουργία. Παράλληλα συστήνεται να υποβάλλονται σε rapid tests όσοι επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά το νέο διάταγμα του Υπουργείου, βάσει του οποίου αυξάνεται το επιτρεπόμενο ποσοστό των εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε 25%, με ελάχιστο αριθμό πέντε ατόμων και μέγιστο 25. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης για εντατικοποίηση των rapid tests, οι αυξημένοι εργαστηριακοί έλεγχοι που διενεργούνται αυτές τις ημέρες αναμένεται ότι θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των επιδημιολογικών δεικτών και κατ’ επέκτασιν στη λήψη αποφάσεων για αποκλιμάκωση των μέτρων.