Αναλύσεις

Ο Γκουτέρες «κλείνει» το μάτι στα χρονοδιαγράμματα και ψάχνει «κοινή βάση»

Ενώ το Σ. Ασφαλείας ετοιμάζει ψήφισμα με αναφορά στην Ομοσπονδία...

Παράθυρο για την υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων στην Πενταμερή ανοίγει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με την έκθεση την οποία υπέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, η οποία θα εγκριθεί στις 28 του μήνα. Ο ίδιος αφήνει τα πάντα ανοικτά για να βρει, όπως τονίζει, κοινή βάση. Τούτου λεχθέντος, δικαίως μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει κοινή βάση. Πάντως, ο κ. Γκουτέρες κλείνει, μέσα από την έκθεση, εμφανώς το μάτι στην τουρκική θέση για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας ετοιμάζει σχετικό ψήφισμα επί της έκθεσης, που θα είναι κατευθυντήριο για τον τρόπο δράσης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος, βεβαίως, μπορεί, μαζί με τα μέρη να αποφασίσουν αλλιώς. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το νέο ψήφισμα, που μάλλον θα συζητηθεί αύριο Δευτέρα, αναφέρεται σε προηγούμενα και στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αναφορά. Εκφράζονται, δε, και ανησυχίες ότι οι Βρετανοί, κυρίως, επιδιώκουν, μέσα από τις τελικές φραστικές διατυπώσεις, να στηρίξουν την τουρκική πλευρά, παρότι ΗΠΑ, Κίνα και Γαλλία τηρούν ικανοποιητική στάση και μη εχθρική. Το ερώτημα είναι κατά πόσον η Άγκυρα θα δεχθεί ότι το ψήφισμα θεωρεί ως βάση τη ΔΔΟ, όταν ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι θα ψάξει για την κοινή βάση στην Πενταμερή. Μια θέση που κατά παρόμοιο τρόπο εκφράζεται ώς τώρα και από την κυπριακή Κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει ότι η τελική λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εξευρεθεί εντός «προβλεπτού χρονικού ορίζοντα», γεγονός που ικανοποιεί την τουρκική πλευρά, η οποία αξιώνει καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.