Κυπριακό

Σημαδεμένη τράπουλα ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Το πιο θλιβερό, όμως είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί από κανέναν από το δικό μας Κυβερνητικό στρατόπεδο να προβάλλεται η ελάχιστη ένσταση. Η δήλωση αυτή εκτός του ότι είναι άκρως επικίνδυνη για την δική μας πλευρά αποενοχοποιεί την Τουρκία, ΠΡΙΝ ακόμη πάμε στην πενταμερή δίνοντας της το πράσινο φως για να συνεχίσει την ληστρική της πολιτική στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο σε ευρύτερη κλίμακα.

GDDRBr.jpg

Η τράπουλα για την επικείμενη «πενταμερή» έχει ήδη σημαδευτεί και το πρόσημο για την Τουρκία είναι θετικό.

Έχοντας ανεχθεί στα τραπέζια των εμπόρων των εθνών κατά καιρούς διάφορα τραπουλόχαρτα και ζάρια, δεν θα έπρεπε να μας προκαλούν καμιά έκπληξη οι δηλώσεις που προέρχονται από την Ε.Ε και το Βερολίνο ότι η Τουρκία, τάχα μου, κινείται με θετική ατζέντα, τόσο στα ευρωτουρκικά όσο και στο Κυπριακό (!). Κι αυτά τα αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ένωσης η οποία όχι μόνο δεν μας φέρεται ως όφειλε σε ένα εταίρο της αλλά μας περιφρονεί ως ενοχλητική …εταίρα.

Αξίζει πραγματικά να κάνουμε ενός λεπτού σιγή και ένα βήμα πίσω από αυτή την πολλαπλών μηνυμάτων και αναγνώσεων δήλωση και να την αποκωδικοποιήσουμε. Δηλαδή πριν καλά-καλά πάμε στην πενταμερή, και ενώ η Τουρκία και ο διορισμένος της στα κατεχόμενα έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους την λύση δύο κρατών, και ενώ θέτουν όρους και προϋποθέσεις για τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ενώ έχουν εισβάλει και μας παρουσιάζουν εγκεκριμένα πλάνα για το πώς θα ανοίξουν τα Βαρώσια, όλα αυτά και πολλά περισσότερα ερμηνεύονται ως "θετική ατζέντα".

Αλλά εκείνο που μας ξεπερνώ είναι πως την ώρα που οι ΥΠΕΞ της ΕΕ έβαζαν θετικό πρόσημο στην τουρκική πλευρά, στην Κωνσταντινούπολη ξεκινούσαν εκ νέου οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Με το «καλημέρα» η Τουρκία έδειξε τις προθέσεις της θέτοντας στο τραπέζι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, θέμα ακατοίκητων μικρών νησιών, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς γκρίζες ζώνες, και, άκουσον-άκουσον, θέμα εναερίου χώρου της Θράκης (!), εγκαινιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς κι εκεί θέμα κυριαρχίας. Και μεθοδευμένα, για πρώτη φορά πρότειναν μηχανισμό για το μεταναστευτικό, το οποίο και θα συνδέσουν με ένα από τα πιο πάνω, προφανώς. Η Ελληνική πλευρά σύμφωνα όπως ανακοινώθηκε, προσήλθε με αποκλειστικό θέμα τις θαλάσσιες ζώνες. Όμως όλα τα πιο πάνω μπήκαν και έμειναν στο τραπέζι. Με τους Έλληνες αδελφούς να παραμένουν σε αυτό το τραπέζι. Και η Τουρκία διεκδικεί γιατί είναι σίγουρα πως πάντα όσα περισσότερα διεκδικεί τόσα περισσότερα παίρνει.

Το πιο θλιβερό, όμως είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί από κανέναν από το δικό μας Κυβερνητικό στρατόπεδο να προβάλλεται η ελάχιστη ένσταση. Η δήλωση αυτή εκτός του ότι είναι άκρως επικίνδυνη για την δική μας πλευρά αποενοχοποιεί την Τουρκία, ΠΡΙΝ ακόμη πάμε στην πενταμερή δίνοντας της το πράσινο φως για να συνεχίσει την ληστρική της πολιτική στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο σε ευρύτερη κλίμακα. Για να έχει κατοχυρωμένο μερίδιο και περίοπτη θέση στην νέα Γιάλτα της Μεσογείου που μεθοδικά πραγματώνουν. Γιατί τι άλλο πρόκειται να είναι η «Διεθνής Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» που ζήτησε και παίρνει η Τουρκία; Αλλά αφού οι συνομιλητές της πλευράς μας δεν έχουν στοχεύσει ποτέ και δεν έχουν ποσώς διεκδικήσει ως ελάχιστη προϋπόθεση για να πάμε πίσω σε συνομιλίες, την διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό όπως για χρόνια τώρα εμείς προτείνουμε, γιατί να μην δώσουν στην Τουρκία την διάσκεψη που εκείνη ζητά, και όπως την ζητά;

Συνεπακόλουθα, δεν αποτελεί έκπληξη το πως φθάσαμε ως εδώ. Η Τουρκία να πιστώνεται με "θετική ατζέντα" και εμείς που είμαστε το μέρος που έχει υποστεί την μεγαλύτερη και σοβαρότερη βλάβη να βρισκόμαστε διαρκώς με την πλάτη στον τοίχο. Όταν ξεκινάμε με αυτή τη βάση ποια θα είναι η πορεία αυτής της διαπραγμάτευσης; Τι είδους επικίνδυνες για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ευρύτερου Ελληνισμού υποχωρήσεις θα κληθούμε να αποδεχθούμε;

Όλα αυτά και πολύ περισσότερα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης του Κυπριακού που εδώ και πολλά χρόνια έπαψε να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και υποβαθμίστηκε σε μια απλή δικοινοτική διαφορά, που και σε αυτήν ακόμη οι Τουρκοκύπριοι πέτυχαν να θέτουν πάντα τον πήχη πολύ πιο ψηλά. Εάν δεν επαναφέρουμε τάχιστα το Κυπριακό στην πραγματική του βάση πολύ φοβάμαι ότι το κόστος που θα πληρώσουμε θα είναι δυσβάστακτο έως καταστροφικό.

Χωρίς επιστροφή, αυτή την φορά.

*Μέλος Π.Γ. ΕΔΕΚ, Υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας