Αναλύσεις

Τουρκική μεθόδευση άλωσης της Κύπρου

Η Τουρκία, με μεθοδευμένες δράσεις, προετοίμασε το έδαφος υλοποίησης της στρατηγικής της για έλεγχο και των ελεύθερων περιοχών τής Κύπρου, μέσω λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό, χωρίς στρατιωτική επέμβαση. Χωρίς μάχη κατά τον Σουν Τζου. Σήμερα μας τρομάζει ότι συρόμεθα σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, με δύο λύσεις τουρκικών όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Της ΔΔΟ (θέση ΚΔ) και των δύο κρατών (θέση Τουρκίας)

Ο Κινέζος στρατηγός Σουν Τζου (5ος αιώνας π.Χ.) στην περίφημη πραγματεία του «Η Τέχνη του Πολέμου» αποφαίνεται: «Η εξουδετέρωση της αντίστασης του αντιπάλου χωρίς μάχη, συνιστά την ιδανική επιδίωξη» (παράγραφος 2, κεφάλαιο Επίθεση με Στρατηγήματα.)

Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας για την Κύπρο είναι ο έλεγχος ολόκληρης της νήσου , που επιβεβαιώνεται από τα ιστορικά γεγονότα (Τουρκανταρσία 1963 - τουρκική εισβολή 1974, κατοχή, εποικισμός, εθνοκάθαρση), περιλαμβάνεται σε κείμενα του τουρκικού κράτους (εθνικός όρκος τουρκικής εθνοσυνέλευσης 1920, εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ 1956 κ.ά.) και σε βιβλία αξιωματούχων του, όπως το «Στρατηγικό βάθος» του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Τουρκία υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό τον στόχο της, με τη στρατιωτική επέμβαση του 1974, την κατάληψη του βορείου τμήματος της Κύπρου και την πλήρη τουρκοποίηση και ισλαμοποίησή του.

Η ολοκλήρωση του στόχου της θα επιτευχθεί με τον έλεγχο και των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, φαίνεται ότι η Τουρκία ακολουθεί το επιθετικό στρατήγημα του Σουν Τζου περί υποταγής του αντιπάλου (του Ελληνισμού των ελεύθερων περιοχών) χωρίς μάχη (χωρίς στρατιωτική επέμβαση ). Για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών υλοποίησης του στόχου , η Τουρκία προχώρησε σε δράσεις στον στρατιωτικό, πολιτικό, διπλωματικό, ψυχολογικό τομέα κ.ά. που συνεχίζονται επί 47 χρόνια, με κυριότερες:

  • Την απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος. Τη διατήρηση και συνεχή ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ) και τον ασφυκτικό ναυτικό κλοιό της Κύπρου (τουρκικό ΠΝ, επέμβαση στην ΑΟΖ της με ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα) προς άσκηση ψυχολογικής βίας στους Έλληνες της Κύπρου για να αποδεχθούν λύση τουρκικών όρων στο Κυπριακό.
  • Τη συστηματική δημογραφική αλλοίωση των ελεύθερων περιοχών, με την παράνομη προώθηση μουσουλμάνων μεταναστών μέσω της γραμμής αντιπαράταξης και των ακτών, για να λειτουργήσουν ως δούρειος ίππος.
  • Τη δημιουργία προϋποθέσεων λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό. Μετέτρεψε το διεθνές έγκλημα που διέπραξε σε βάρος της Κύπρου σε δικοινοτική διαφορά και εγκατέστησε υποτελή διοίκηση

(«ΤΔΒΚ») εξαρτημένη από την Τουρκία ( πλειοψηφία εποίκων, διμερείς συμφωνίες) για να αποτελέσει το κράτος / προγεφύρωμα, μέσω του οποίου η Τουρκία, σε μια λύση τουρκικών όρων, θα ασκεί τον έλεγχο όλης της Κύπρου.

  • Την κάμψη της αγωνιστικότητας των Ελλήνων. Τη διεξαγωγή ψυχολογικών επιχειρήσεων επηρεασμού της σκέψης και των συναισθημάτων τους. Να αντιδράσουν προς τα ερεθίσματα που υποκινεί ο μηχανισμός προπαγάνδας της Τουρκίας (φόβος από την τουρκική στρατιωτική απειλή, δέλεαρ λύσης που δήθεν προσφέρει οικονομική ευημερία/ ειρηνική συμβίωση κ.ά.), να καμφθεί η θέλησή τους για αντίσταση και να υποκύψουν στις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό. Ο πόλεμος της τουρκικής προπαγάνδας (λευκή, φαιά, μαύρη) μαίνεται ανελέητα από το 1974 μέχρι σήμερα
  • Την έναρξη εποικισμού της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου, ως μοχλού πίεσης, για να υποκύψουν οι Έλληνες σε λύση τουρκικών όρων στο κυπριακό.

Με τις δράσεις της, η Τουρκία πέτυχε:

  • Την κάμψη του ηθικού και την καλλιέργεια ηττοπάθειας, σε σημαντικό τμήμα του Κυπριακού Ελληνισμού .
  • Την αποδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης της ΚΔ. Οι κυβερνήσεις μας και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, λόγω φοβικού συνδρόμου, δεν έχουν την πολιτική βούληση ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης, με το σκεπτικό ότι είναι σπατάλη χρημάτων και μάταιο να αντιμετωπισθεί η πανίσχυρη Τουρκία.
  • Την υιοθέτηση από τις κυπριακές κυβερνήσεις, της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), που επέβαλαν η Τουρκία και η Βρετανία, με την ψευδαίσθηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας, ενώ εξυπηρετεί τα συμφέροντα τής Τουρκίας. Η ΔΔΟ, όπως και η λύση δύο κρατών, που προτείνει σήμερα η Τουρκία, είναι μορφές συνομοσπονδίας, που καταλύουν την ΚΔ, νομιμοποιούν την διχοτόμηση και επεκτείνουν τον τουρκικό έλεγχο και στις ελεύθερες περιοχές. Είναι μεγάλη επιτυχία των ψυχολογικών επιχειρήσεων της Τουρκίας, να υιοθετήσει η ΚΔ την τουρκική επιλογή τής ΔΔΟ, και να έχει την αυταπάτη ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Συμπερασματικά, η Τουρκία, με μεθοδευμένες δράσεις, προετοίμασε το έδαφος υλοποίησης της στρατηγικής της για έλεγχο και των ελεύθερων περιοχών τής Κύπρου, μέσω λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό, χωρίς στρατιωτική επέμβαση. Χωρίς μάχη κατά τον Σουν Τζου. Σήμερα μας τρομάζει ότι συρόμεθα σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, με δύο λύσεις τουρκικών όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Της ΔΔΟ (θέση ΚΔ) και των δύο κρατών (θέση Τουρκίας). Επιβάλλεται να αρνηθούμε συμμετοχή στη διάσκεψη, να αναθεωρήσουμε τη θέση μας για λύση ΔΔΟ και να ενισχύσουμε επειγόντως την άμυνά μας και τη θέλησή μας για αντίσταση. Αν δεν το πράξουμε , η υποταγή μας στην Τουρκία αμαχητί είναι αναπόφευκτη.

* Αντιστράτηγος ε.α.