Το στοίχημα στην τουριστική βιομηχανία
Στον πάγο παραμένει ο τουριστικός τομέας – Καμία πρόβλεψη για μέλλον
Ο τομέας που πραγματικά κρέμεται από τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, είναι αυτός της τουριστικής βιομηχανίας. Όταν βλέπεις τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας στον πάγο, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα για όλο το νησί. Το Υφυπουργείο Τουρισμού αναπροσαρμόζει την εθνική στρατηγική σε μια προσπάθεια διάσωσης της τουριστικής βιομηχανίας, την ώρα που κανείς δεν γνωρίζει πότε αυτή θα εκκινήσει ξανά τις μηχανές.
Αναθεωρημένο πλάνο
Η προβολή του νησιού και το επιτυχημένο μάρκετινγκ είναι ένας πυλώνας δράσεων, στον οποίο στοχεύει ο Σάββας Περδίος. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι για πρώτη φορά θα ακολουθηθεί η μεγαλύτερη ψηφιακή καμπάνια που έχει γίνει ποτέ στο εξωτερικό για το νησί μας. «Το Υφυπουργείο βρίσκεται ήδη στη διαδικασία παραγωγής του νέου δημιουργικού υλικού, ώστε να αλλάξει η τουριστική εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό. Είναι εξίσου σημαντικό, βασισμένοι στα δεδομένα της πανδημίας, να γίνει μια καμπάνια και σε τοπικό επίπεδο. Μια καμπάνια ευσυνειδησίας των μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο για να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και για να δείξουμε ευσυνειδησία σε θέματα όπως η καθαριότητα».
Στην αναβάθμιση των υποδομών στοχεύει ο δεύτερος πυλώνας δράσεων του Υφυπουργείου Τουρισμού. Ο κ. Περδίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να αναβαθμιστούν υποδομές και να προωθηθούν όπως είναι «η ποδηλασία, οι καταδύσεις, οι πολιτιστικοί χώροι, οι παραλίες, τα κέντρα αναψυχής, οι χώροι γευσιγνωσίας κρασιού, οι χώροι θρησκευτικού τουρισμού και άλλα». Επιπρόσθετα, διάφορα σχέδια κινήτρων ειδικών μορφών τουρισμού, όπως είναι οι κρουαζιέρες, τα συνέδρια, τα ταξίδια εξοικείωσης με το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και άλλες που αφορούν την οινογαστρονομία και την ύπαιθρο, θα προχωρήσουν προς υλοποίηση. «Θα ενισχύσουμε το τουριστικό μας προϊόν εφαρμόζοντας δέκα σήματα ποιότητας, όπως οι εμπλουτισμένες ειδικές διαδρομές, το κυπριακό πρόγευμα, τα μονοπάτια της φύσης και το taste Cyprus».
Όσον αφορά το πλάνο δράσεων που αφορά στον τρίτο πυλώνα, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα υλοποιηθούν έργα σε κοινότητες της Κύπρου που θα βελτιώσουν την παροχή αυθεντικών εμπειριών στο νησί.
Αναμένοντας την «άνοιξη»
Για την κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και όχι μόνο μίλησε στη «Σημερινή» ο Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ, κ. Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ο οποίος ανέφερε ότι θα χρειαστεί χρόνος να ανακάμψει η τουριστική βιομηχανία. «Κατ’ αρχάς να αναφέρω ότι σχετικά με τα σχέδια που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών που αφορούν στις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζομένους, με την επιμήκυνση που πήραν μέχρι το τέλος του Μάρτη, θεωρούμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Θα δώσουν ανάσες στις επιχειρήσεις που πραγματικά ταλαιπωρούνται πέραν του ενός έτους, απορροφώντας τεράστια πάγια κόστη. Αντιλαμβανόμαστε, από την άλλη, ότι τα δημόσια οικονομικά δεν είναι ανεξάντλητα, έτσι χαιρετίζουμε αυτά τα μέτρα».
Η τουριστική βιομηχανία πρέπει να θωρακιστεί με κάθε τρόπο, δήλωσε ο κ. Ρουσουνίδης. «Ειδικά αυτός ο τομέας που στηρίζει την κυπριακή οικονομία, που εργοδοτεί δεκάδες χιλιάδες των συμπατριωτών μας πρέπει να θωρακιστεί και να στηριχτούν ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις». Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να επανέλθει το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων στη Βουλή, «αφού αυτό διεφάνη ότι έκαναν οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Η μόνη που δεν το εφήρμοσε είναι η Κύπρος. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθεί η υπό προϋποθέσεις δημιουργία ενός ιδιωτικού μορατόριουμ αναστολής δόσεων και για το 20-21, που να επιτρέψει στις τουριστικές – ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αξιολογήσουν τα δεδομένα του 2020-21. Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά».
Από τον Ιούνιο η πρώτη ανάσα
Μιλώντας για την τουριστική κίνηση που αναμένεται φέτος, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι η κίνηση θα υπάρξει από τον Ιούνιο και μετά. «Το πρώτο εξάμηνο φαίνεται ότι είναι ήδη χαμένο. Και για να μπορεί μια επιχείρηση να κάνει μια σωστή αναδιάρθρωση, θα πρέπει να της δοθεί ένα χρονικό διάστημα φέτος, ώστε να δει πώς θα κυλήσει η χρονιά. Το να πάνε αυτήν τη στιγμή οι τουριστικές επιχειρήσεις να κάνουν αναδιαρθρώσεις από τώρα με ένα άγνωστο και δύσκολο ’20-’21, που μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ χειρότερο, είναι επιζήμιο».
Η άστατη εικόνα των πλείστων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, δεν βοηθά στους σχεδιασμούς. Μόνο ελπίδες και ευχές απέμειναν για τη φετινή χρονιά. «Ευελπιστούμε και ευχόμαστε να μην είναι χειρότερη η χρονιά φέτος από πέρσι. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την τουριστική βιομηχανία. Θα έβαζε πραγματική ταφόπλακα σε πάρα πολλές επιχειρήσεις. Φαίνεται όμως ότι ο εμβολιασμός είναι βραδυκίνητος και αυτό επηρεάζει πολύ την κατάσταση. Το αισιόδοξο σενάριο λέει ότι πιθανόν να φτάσουμε το 50% του 2019. Προσωπική μου όμως εκτίμηση είναι ότι το ποσοστό που θα φτάσει η βιομηχανία κυμαίνεται μεταξύ 35% και 50%».
Σε ερώτηση προς το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Δρα Πέτρο Καραγιάννη, αν θα έρθει φέτος το καλοκαίρι στην Κύπρο, ο ίδιος ανέφερε ότι το καλοκαίρι «θα είναι σαφώς καλύτερο, φτάνει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας επιδημιολογική εικόνα αλλά και από την κατάσταση στις γύρω περιοχές και κυρίως από τις χώρες από τις οποίες θα δεχθούμε τουρίστες. Σίγουρα δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μικροεστίες πάλι».
Απαραίτητος ο εμβολιασμός στην τουριστική βιομηχανία
Μέσα στο πλάνο των εμβολιασμών θα πρέπει να προστεθεί η τουριστική βιομηχανία, σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη. «Θα πρέπει να είναι ανάμεσα στις πρώτες. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής της τουριστικής βιομηχανίας θα πρέπει να φροντίσουμε να εμβολιαστούν. Αυτοί που έρχονται σε επαφή με τον τουρίστα, τον πελάτη είτε αυτό αφορά αεροδρόμια, ξενοδοχεία κ.λπ. Διότι θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Επιπλέον θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών, που δεν θα το έχουν πράξει».
Όσον αφορά το θέμα του εμβολιασμού των τουριστών, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο σε συνεννόηση με την αρμόδια ευρωπαϊκή Αρχή το διαχειρίζεται. «Για το αν θα δεχόμαστε τουρίστες που δεν έχουν εμβολιαστεί στις ξενοδοχειακές μονάδες, αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις». Στην ίδια κατεύθυνση και ο Δρ Καραγιάννης, που ανέφερε ότι ο απαραίτητος εμβολιασμός σε περίπτωση ταξιδιού είναι ευρωπαϊκή απόφαση.
Ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού
Σε περίπτωση που η κατάσταση δεν ανάψει πράσινο φως για ταξίδια, το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι έτοιμο να στηρίξει και να ενισχύσει τον εγχώριο τουρισμό. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ δήλωσε πως υπάρχει πλάνο προσπάθειας, «το οποίο θα τεθεί σε ισχύ αν χρειαστεί. Το Υφυπουργείο ανέπτυξε γρήγορα αντανακλαστικά το τελευταίο διάστημα, που είναι σε θέση να εκπονήσει σχέδιο. Ακόμη και την ώρα που μιλούμε τρέχει σχέδιο, το οποίο, δυστυχώς, οι συνθήκες δεν το αφήνουν να υλοποιηθεί».
Ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε, εξάλλου, ότι βρίσκονται σε απόλυτη σύμπλευση με τον σχεδιασμό του Υφυπουργείου Τουρισμού αλλά και με τον ίδιο τον Υφυπουργό. «Χαιρόμαστε που μέσα από τις αδυναμίες που αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια στο τουριστικό μας προϊόν, το Υφυπουργείο αφουγκράστηκε και ξεκινά να υλοποιεί σχεδιασμούς και στρατηγικές που θα διανθίσουν το τουριστικό μας προϊόν και θα το ενισχύσουν, προσφέροντας πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, που ήταν οι διαχρονικές μας αξίες, και άλλες εμπειρίες».