Αναλύσεις

Η ευκαιρία του Προέδρου…

Ο Πρόεδρος έχει διαχειριστεί το Κυπριακό με τέτοιο τρόπο, που δεν άφησε άλλη επιλογή στον εαυτό του, παρά μόνο τη μετάβασή του στην Πενταμερή. Χωρίς να υπάρχει σαφής βάση τελικής συμφωνίας. Το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρεται μεν σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά διευκρινίζει ότι οι εμπλεκόμενοι ψάχνουν για κοινό έδαφος. Δηλαδή αφήνει ανοιχτές τις κερκόπορτες τόσο για τη χαλαρή ομοσπονδία όσο και για τη συνομοσπονδία, η οποία μπορεί να προκύψει μέσα από την ισότιμη κυριαρχία. Άλλωστε, ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο μάς διευκρίνισε προ μερικών εβδομάδων ότι χωρούν τα δύο κράτη σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Είναι πρόδηλον ότι ο Πρόεδρος αυτοπαγιδεύτηκε για άλλη μια φορά επειδή άκουσε τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Και επειδή ούτε αυτές ούτε ο ίδιος είχαν σχέδιο Β, είμαστε στο έλεος της Τουρκίας. Εμείς δεν επιχαίρουμε από τους εγκλωβισμούς και τους εκβιασμούς που υφίσταται και θα υποστεί ο Πρόεδρος. Επειδή θεωρούμε ότι υπάρχει έδαφος για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα, υποβάλλουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει πραγματικός ηγέτης και να μιλήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ με τη φωνή του δικαίου, επικαλούμενος το θεμελιώδες ψήφισμα 3212, το οποίο:

  1. Kαλεί όλα τα Kράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Δημοκρατίας της Kύπρου και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη και επέμβαση που στρέφονται εναντίον της.
  2. Προτρέπει την ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και της ξένης στρατιωτική παρουσίας και προσωπικού από τη Δημοκρατία της Kύπρου και τον τερματισμό οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στις υποθέσεις της.

Συνεπώς, κ. Πρόεδρε, τα ανωτέρω είναι αδιαπραγμάτευτα. Διαφορετικά η Τουρκία θα διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία από τώρα θεωρεί ως εκλιπούσα. Και ο στρατός της θα παραμείνει εσαεί στην Κύπρο. Ο ΓΓ των Ην Εθνών θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών του. Εάν δεν το πράξει ο ίδιος, εσείς πρέπει να του τις υποδείξετε. Εσείς οφείλετε να του καταστήσετε σαφές ότι η Πενταμερής δεν συγκαλείται για να νομιμοποιηθεί ένα έγκλημα που παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου και τον ίδιο τον Χάρτη των Ην. Εθνών, της οποίας εμφανίζεται ως θεματοφύλακας, αλλά για να αποκαταστήσει την παραβιασθείσα από την Τουρκία έννομο τάξη. Και για να απαλλάξει την Κύπρο από τον τουρκικό εποικισμό που θέλει να μας μετατρέψει σε νέα Ίμβρο, Τένεδο και Αλεξανδρέττα, μέσα από τις διχοτομικές λύσεις της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, της χαλαρής ομοσπονδίας και της συνομοσπονδίας.

Οι Τούρκοι έχουν την πολυτέλεια να θέτουν στο τραπέζι τρεις δικές τους θέσεις. Η δική μας πρέπει να είναι μία και ξεκάθαρη: Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οποιαδήποτε υποχώρηση θα είναι τραγική. Δεν θα οδηγήσει σε λύση, αλλά σε διάλυση του υφιστάμενου Κράτους. Και θα είναι η απαρχή νέων δεινών, χειρότερων από τα προηγούμενα. Ο Πρόεδρος, όπως και η λοιπή πολιτική ηγεσία δεν έχουν τέτοια εξουσιοδότηση. Ορκίστηκαν σεβασμό και προάσπιση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι την αποδοχή μιας τουρκικής λύσης, που θα μας καθιστά αρχικά προτεκτοράτο της Τουρκίας και εν συνέχεια βιλαέτι της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του Σουλτάνου Ερντογάν.