Παιδεία

Πίσω με μια εβδομάδα καθυστέρηση

Αύριο περίμεναν την επιστροφή, σε μια εβδομάδα τελικά αρχίζουν να γεμίζουν τα σχολεία

Οι αποφάσεις είναι συλλογικές και δεν τίθεται θέμα συναίνεσης, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας σε πρόσφατες δηλώσεις του, ερωτηθείς για το αν ήταν σύμφωνο το Υπουργείο για την 8η Φεβρουαρίου, ως ημέρα επιστροφής των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και τελειοφοίτων. Σταδιακή η άρση των περιορισμών, ωστόσο αυτό που ανέμεναν όλοι ήταν η επιστροφή των μαθητών κατά την 1η του μηνός και όχι μια εβδομάδα αργότερα. «Επιδίωξή μας είναι στον βαθμό που είναι δυνατό, να πάμε στο σχολείο», τόνισε ο κ. Προδρόμου ξεκαθαρίζοντας ότι το σχολείο «είναι μέρος της ζωής των παιδιών και δεν μπορεί να το αντικαταστήσει καμία ψηφιακή εκπαίδευση».

Θα αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος

Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι η εκπαίδευση με φυσική παρουσία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία ψηφιακή εκπαίδευση. Όσον αφορά την αναπλήρωση της απώλειας χρόνου, ο ίδιος ανέφερε ότι «από τούδε και στο εξής κι αν όλα πάνε καλά και καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις υγειονομικές συνθήκες που να το επιτρέπουν, υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και για τα Δημοτικά και για τη Μέση Εκπαίδευση. Λαμβάνουμε υπόψη την ιδιαίτερη ευαισθησία που υπάρχει στην Α και Β δημοτικού, τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο αλλά και για τους τελειόφοιτούς μας που είναι η τελική τους χρονιά. Θα προσπαθήσουμε και έχουμε τρόπους να το κάνουμε, φτάνει να πάνε όλα καλά και να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις».

Ένας μήνας χωρίς την παρουσία μαθητών στα σχολεία δεν πρόκειται να επηρεάσει τη χρονιά, όπως τόνισε ο κ. Προδρόμου. «Η αναστολή φοίτησης την προηγούμενη χρονιά ήταν πολύ μεγαλύτερη, από τον Μάρτιο μέχρι τα τέλη Μαΐου, έτσι ας μην αγωνιούμε γι’ αυτό, εμείς θα λάβουμε τα μέτρα μας και αν χρειαστεί κάτι περισσότερο, θα το δούμε». Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση πραγμάτων, όπως ανέφερε, τονίζοντας μάλιστα ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές, αν όχι όλες, τις χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν χώρες στις οποίες έχουν χαθεί δύο και τρεις μήνες. Από τον Σεπτέμβριο δεν έχουν λειτουργήσει ικανοποιητικά τα σχολεία. Από την άλλη, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις 10 χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας».

Αναντικατάστατη η φυσική παρουσία στην τάξη

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να πάρει τη θέση τής διδασκαλίας σε μια σχολική αίθουσα παρουσία των μαθητών, γεγονός που πιστοποίησε ο Υπουργός. Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε πως ό,τι γίνεται στη εξ αποστάσεως εκπαίδευση εξ ορισμού υστερεί. Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί είναι αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους και κάνουν μεγάλες προσπάθειες. Δεν είναι καθόλου εύκολο, για παράδειγμα, για μια δασκάλα που έχει 25 παιδιά έστω και με ασύγχρονη εκπαίδευση, έχει να διαχειριστεί τους γονείς τους, μερικοί από τους οποίους δεν έχουν ακούσει στη ζωή τους το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μπορείτε να κατανοήσετε τη δυσκολία να καθοδηγήσει τους γονείς να δημιουργήσουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ώστε να αποστέλλουν εκεί τις εργασίες, να διορθώσει κ.λπ».

Όσο για το αν θα παραταθεί η σχολική χρονιά, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι υπάρχει ο χρόνος αναπλήρωσης των οποιωνδήποτε κενών, ενώ άφησε να νοηθεί ότι, αν χρειαστεί, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Με έκπληξη άκουσαν το πότε επιστρέφουν

Το σενάριο που επικρατούσε σύμφωνα και με την επιδημιολογική ομάδα, ήταν η σταδιακή επιστροφή των μαθητών από την πρώτη του μήνα. Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι η επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού και των τελειοφοίτων αποφασίστηκε για τις 8 του Φεβράρη. Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, κ. Μύρια Βασιλείου, μίλησε στη «Σ» για την ετοιμότητα των εκπαιδευτικών να επιστρέψουν στις τάξεις. «Ήμασταν έτοιμοι για επιστροφή και από την 1η Φεβρουαρίου αλλά και ανά πάσα στιγμή, να βρεθούμε ξανά πίσω στα σχολεία για να συνεχίσει η διά ζώσης εκπαίδευση από εκεί που σταμάτησε τον Δεκέμβριο. Όντως με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι η ημερομηνία μετατέθηκε μια εβδομάδα αργότερα. Οι συνθήκες βεβαίως ασφάλειας και υγείας είναι προτεραιότητα και για μαθητές και για εκπαιδευτικούς. Αναμένουμε μόνο να ξεκαθαριστούν κάποια θέματα που προκύπτουν από τη διαδικασία για τα rapid tests και άλλα».

Οι οργανωμένοι γονείς, επίσης, ανέμεναν την επιστροφή των μαθητών από αυτήν την εβδομάδα. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ. Σωτήρης Χριστοφή, ανέφερε στη «Σ» ότι τα παιδιά είναι έτοιμα και ανυπομονούν να επιστρέψουν στο σχολείο, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η προσπάθεια των εκπαιδευτικών τούς προηγούμενους μήνες ήταν αξιοσημείωτη. Υπομονή συστήνει ο Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Χαράλαμπος Διονυσίου, στους μαθητές της Γ’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, γι’ ακόμη μια εβδομάδα. Παράλληλα ελπίζει πως σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση και για τους υπόλοιπους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και απαντήσεις στα καίρια ζητήματα που αφορούν εξετάσεις, εργαστηριακά μαθήματα και την ύλη.