Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Μπροστά στις πύλες του μέλλοντος

Το 5G έρχεται όχι για να οδηγήσει τον κόσμο στο τέλος του αλλά σε μία νέα εποχή, με δυνατότητες που μόνο στη φαντασία του ανθρώπινου νου υπάρχουν

Η Κύπρος επίσημα πια μπαίνει στην τροχιά του 5G, με το πράσινο φως για τις εταιρείες να έχει δοθεί ώστε να προχωρήσουν στις ενέργειες για εγκατάστασή του. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πλειοδοτικής διαδικασίας για τη χορήγηση δικαιωμάτων της χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων για την ίδρυση και λειτουργία των δικτύων πέμπτης γενεάς, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα υπάρξει υλοποίηση των σχεδιασμών της κάθε εταιρείας.

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος, μίλησε στη «Σημερινή» για τους νέους δρόμους που διανοίγονται, ώστε να πάρουν την Κύπρο ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά, αναμένοντας η καινοτομία αυτή να ενισχύσει δυναμικά την παγκόσμια και εθνική οικονομία και κοινωνία και να επιφέρει ριζικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Δυνατότητες πέραν του δυνατού

Η καθημερινότητά μας θ’ αλλάξει πολύ με τη χρήση της πέμπτης γενεάς, που θα υπάρχει σε λίγο καιρό στον τόπο μας. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, Κυριάκο Κόκκινο, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ορόσημο στην πορεία της χώρας μας προς μία ολιστική ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. «Η Κύπρος μπαίνει σήμερα και επίσημα σε τροχιά 5G, μια τροχιά εξέλιξης, ανάπτυξης και προόδου», δήλωσε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας πως «το 5G αποτελεί βασικό πυλώνα ενός ψηφιακού οικοσυστήματος τεχνικής και επιχειρηματικής καινοτομίας, βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας».

Όσον αφορά την τεχνολογία του 5G, αυτή είναι εξελικτική και δεν έχει τρομερές διαφορές από την προηγούμενη γενεά. Ωστόσο, οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας θα είναι ανατρεπτικές, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο. «Λόγω των μεγάλων ταχυτήτων στις οποίες λειτουργεί η πέμπτη γενεά και η εντελώς διαφορετική φιλοσοφία με την οποία είναι σχεδιασμένη, θα δώσει πολλές δυνατότητες, πέρα από το γεγονός ότι θα είναι όλα πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, θα μπορούμε να κατεβάσουμε ένα βίντεο ή μια ταινία σε κλάσματα δευτερολέπτου. Δεν θα υπάρχει ο χρόνος αναμονής και ανταπόκρισης, που σήμερα δεν μας ικανοποιεί».

Η βελτιωμένη έκδοση της ζωής

Η πέμπτη γενεά πρόκειται να βελτιώσει πολλές πτυχές της καθημερινότητας, κυρίως όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, κάποιες υπηρεσίες θα βελτιωθούν ενώ κάποιες άλλες θα δημιουργηθούν με σκοπό τη στήριξη του πολίτη. «Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα, την τηλε-ιατρική. Θα μπορεί ο ιατρός να παρακολουθεί έναν ασθενή από το σπίτι του και να έχει την τηλε-ιατρική φροντίδα που χρειάζεται αντί να είναι στον θάλαμο του νοσοκομείου. Βέβαια για να γίνει αυτό, χρειάζονται κι άλλες υποδομές πίσω, όπως π.χ., αν χρειαστεί μια νοσοκόμα να είναι εκεί σε μισή ώρα, τότε να μπορεί να έχει ο ασθενής αυτήν τη φροντίδα. Αλλά σε πραγματικό χρόνο θα έχεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι».

H τηλε-ιατρική γίνεται σύμμαχος της προηγμένης στήριξης του ασθενούς, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη και στον τόπο μας. «Η τηλε-ιατρική επίσης μπορεί να υποστηρίξει μια ομάδα χειρουργών την ώρα του χειρουργείου σε μια πολύ εξειδικευμένη επέμβαση. Ακόμη μια ομάδα διάσωσης μπορεί να λάβει κατευθυντήριες γραμμές ή οδηγίες για πρώτες βοήθειες μέσω της τεχνολογίας του 5G με τέτοια καθαρότητα εικόνας, που να μην υστερεί σε τίποτα από την καθαρότητα που θα είχε κανείς αν βρισκόταν στη σκηνή με φυσική παρουσία».

Πέρα από την τηλε-ιατρική, ο κ. Κόκκινος ανέφερε και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η πέμπτη αυτή γενεά σε θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή. «Θα μπορούμε να συνεισφέρουμε στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Να μετρούμε δηλαδή σε πραγματικό χρόνο τις διάφορες μετρήσεις για να μπορούμε να διαχειριστούμε ανά την υφήλιο τα θέματα της κλιματικής αλλαγής».

Η επόμενη γενεά κινητής τηλεφωνίας δίδει τη δυνατότητα της παρατήρησης του τρόπου με τον οποίο κινούνται τα οχήματα μέσα στην πόλη ή στους αυτοκινητόδρομους. «Σε πραγματικό χρόνο θα υπάρχει άμεση επικοινωνία και σύνδεση με τις ομάδες ασφαλείας του κάθε κράτους όπως είναι η Αστυνομία, η Πυροσβεστική κ.λπ. Όλες αυτές είναι δυνατότητες που μέχρι σήμερα δεν μας παρέχονται».

Αντίδραση και «φακέλωμα»

Μια μερίδα κόσμου καταδικάζει την άφιξη της πέμπτης γενεάς και αντιδρά στον ερχομό της. Δεν είναι λίγες οι εκδηλώσεις που, οργανωμένα ή όχι, έγιναν με σκοπό την έκφραση της αντίθεσης στο 5G. Ο κ. Κόκκινος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του κόσμου που θεωρεί την εισβολή του 5G ως έναν τρόπο για «φακέλωμα» του κόσμου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακρίβεια από αυτήν. «Ουδέν αναληθέστερον. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, όλα αυτά που ακούγονται περί ελέγχων κ.λπ είναι παραπληροφόρηση. Είναι μόνο ατεκμηρίωτες απόψεις, οι οποίες δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο. Δημιουργούν μόνο ανησυχία στον κόσμο, χωρίς πραγματικό λόγο».

Τα περισσότερα επιχειρήματα του κόσμου που αντιδρά, σύμφωνα πάντα με τον Υφυπουργό, αφορούν στα θέματα υγείας του πληθυσμού. «Τα πλείστα επιχειρήματα αφορούν στο ότι είναι βλαβερό στην υγεία. Όμως σας λέω ότι το 5G ως τεχνολογία εκπέμπει μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία μάλιστα είναι πιο χαμηλή από αυτήν που εκπέμπει το 4G».

Δήμοι ζητούν ελευθερία από 5G

Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται από σκόρπιες ομάδες πληθυσμού, αλλά οργανώνονται σε δήμους και κοινότητες που ζητούν να μείνουν εκτός της ζώνης του 5G, γεγονός που δεν μπορεί να θεωρηθεί υλοποιήσιμο. «Δήμοι και κοινότητες μάς έχουν στείλει επιστολή και μας αναφέρουν ότι θα κηρύξουν ζώνη ελεύθερη από 5G. Σε αυτές τις αποφάσεις οδηγεί η παραπληροφόρηση. Είναι λάθος ένας δήμαρχος, εκλελεγμένος ηγέτης, να προχωρεί σε τέτοιες κινήσεις. Αυτό εξάλλου είναι και ενάντια στη διακηρυγμένη πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση που να λέει ότι θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας».

Σε περίπτωση που περάσει το αίτημα των συγκεκριμένων δήμων για «ελευθερία» από 5G, τότε οι δημότες θα μείνουν χωρίς κινητό, όπως εξήγησε ο κ. Κόκκινος. «Αν αποδεχθώ το αίτημα αυτών των επιστολών που έφτασαν στο Υφυπουργείο, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν στους δημότες τους ότι δεν θα έχουν κινητή τηλεφωνία σε αυτόν τον δήμο. Αν, για παράδειγμα, πούμε σήμερα ότι η Λευκωσία είναι ελεύθερη από 5G, σημαίνει ότι δεν θα έχουν οι πολίτες κινητή τηλεφωνία, εφόσον όλες οι κεραίες είτε θα κατέβουν είτε θα απενεργοποιηθούν. Έχουμε μάθει να ζούμε με την κινητή τηλεφωνία, πώς θα γίνει αυτό;».

Δεν δικαιολογείται καμιά ανησυχία

Για το θέμα ζητήσαμε τη γνώμη της εμπειρογνώμονος Ιατρικής Φυσικής, κ. Ερατώς Στυλιανού Μαρκίδου, η οποία μίλησε στη «Σ» ξεκαθαρίζοντας γι’ ακόμη μια φορά τι εστί ιονίζουσα και μη ακτινοβολία. «Η λέξη και μόνο ακτινοβολία προκαλεί φόβο, γιατί ο κόσμος το έχει συνδεδεμένο με τα πυρηνικά όπλα, ή με ατυχήματα όπως αυτό του Τσέρνομπιλ κλπ. Αυτό που μπερδεύει ο κόσμος όμως είναι πως υπάρχουν δύο μορφές ακτινοβολίας. Η μια είναι η ιονίζουσα και η άλλη η μη ιονίζουσα. Στην ιονίζουσα μορφή, η ακτινοβολία μπορεί όντως να προκαλέσει μεταλλάξεις στο DNA και να σκοτώσει κύτταρα. Από την άλλη, όμως, στις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες περιλαμβάνονται μέρος του υπεριώδους φωτός, το ορατό φως, η υπέρυθρη ακτινοβολία και τα πάντα με χαμηλότερη συχνότητα, όπως τα ραδιοκύματα. Οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, το ραδιόφωνο FM και το WiFi εμπίπτουν σε αυτό το εύρος. Όσον αφορά το 5G, πρόκειται για μια τεχνολογία που συνδέεται με τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία και συγκεκριμένα για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η οποία είναι πολύ αδύναμη για να σπάσει τους χημικούς δεσμούς».

Αν τελικά πρέπει να ανησυχούμε για την υγεία μας ή όχι, η κ. Μαρκίδου ανέφερε ότι οι συχνότητες τις οποίες χρησιμοποιούν τα δίκτυα 5G έχουν μελετηθεί εκτενώς προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στην υγεία. «Μέχρι στιγμής και μετά από αρκετές αξιόπιστες έρευνες, οι οποίες έχουν διεξαχθεί, καμία ασθένεια δεν έχει συνδεθεί με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ο γενικός πληθυσμός καλύπτεται πλήρως και με μεγάλα περιθώρια ασφάλειας από ισχύοντα όρια του Διεθνούς Οργανισμού για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ η πραγματική του έκθεση θα είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ορίων αυτών».

Σύντομα κοντά μας

Με βάση, λοιπόν, τους σχεδιασμούς του Υφυπουργείου, ο πλειστηριασμός έχει κλειδώσει και οι πάροχοι έχουν επιλεγεί. Αυτό που μένει, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, είναι οι πάροχοι να φέρουν την τεκμηρίωσή τους για να λάβουν έγγραφη άδεια. «Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σε δύο με τρεις εβδομάδες, κάθε εταιρεία θα ξεκινήσει να υλοποιεί τα σχέδιά της».

Τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ οι υποχρεώσεις των εξουσιοδοτημένων παρόχων είναι η ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων 5G που να καλύπτουν το 70% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και όλους τους αυτοκινητοδρόμους, μέχρι το τέλος του 2025.

Το πρώτο τετράμηνο του νέου έτους θα δούμε τις πρώτες υπηρεσίες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κόκκινος. «Σιγά-σιγά θα καλύψουν το 100% των αυτοκινητοδρόμων και το 70% των υπόλοιπων περιοχών. Το υπόλοιπο 30%, που θα είναι ακάλυπτο, είναι γιατί δεν είναι οικονομικά συμφέρον σε μια εταιρεία να δώσει κάλυψη σε μιαν απομακρυσμένη περιοχή. Σε αυτές τις περιοχές έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα με επιχορήγηση και είναι αρκετό για να καλύψουμε και αυτές τις περιοχές. Και θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2021».

Υποστηρίξτε τη