Τοπικά

Η καταστροφή της ιστορικής Πλατείας Ελευθερία

Η Ιστορία του κάθε τόπου αποτελεί κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Είναι μέρος του είναι ενός λαού. Και η ιστορική Πλατεία Ελευθερίας (προηγουμένως Πλατεία Μεταξά μετανομασθείσα σε Πλατεία Ελευθερίας) στη καρδιά της ελεύθερης Λευκωσίας, έχει γράψει αιώνων ιστορία. Που διατηρείται πλέον σε φωτογραφίες, σε ιδιωτικές συλλογές και τουλάχιστον σε ξένα Αρχεία.

Η καταστροφή της πάλαι ποτέ ιστορικής Πλατείας Ελευθερίας, από τους ανίκανους διαχειριστές της δύσμοιρης μας πατρίδας (τόσο στην διαχείριση του Κυπριακού ζητήματος όσο και περιβαλλοντικών θεμάτων),  αποτελεί ακόμα ένα σκάνδαλο διαστάσεων σ΄αυτή τη μικρή νήσο στην Ανατολική Μεσόγειο.

πλατεια 2.jpg
Η τότε Πλατεία Μεταξά Ιούνιος 1956: Όπου αφέθη ένα γαϊδουράκι με το μήνυμα «Παραδίδομαι» προς τον βρετανό αποικιακό κυβερνήτη Sir John Harding  ο οποίος καλούσε τα μέλη της ΕΟΚΑ 1955-59 να παραδοθούν στις αρχές.

Είδα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν για το μεγαλεπήβολο έκτρωμα, σαν και πρόκειται για κάτι το … αξιέπαινο, που τίποτα δεν αποτελεί παρά,  ναι μέγα έκτρωμα. Στο οποίο μετέτρεψαν την ιστορικότατη  αυτή Πλατεία. Κάθε πέτρα της, κάθε σπιθαμή γης καλύπτει τόσες και τόσες ιστορικές στιγμές αιώνων και ράγισε η καρδιά μου. Για τη πόλη μου, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Δέστε εδώ:

https://economytoday.sigmalive.com/oikonomia/kypros/33102_i-plateia-eleytherias-vrady-fotografies

Συμφωνώ ότι κάτι χρειαζόταν να γίνει για καλυτέρευση της περιοχής. Όμως όχι με το σημερινό αποτέλεσμα. Η ακραία αντίθεση ήταν αποτυχημένη.   Δυστυχώς χάθηκε η ευκαιρία να αναβαθμιστεί η Πλατεία και η γύρω περιοχή. Ο σχεδιασμός έπρεπε να συνάδει με το ιστορικό περιβάλλον, με γνώμονα τη ταύτιση με τα ιστορικά τείχη της παλαιάς Λευκωσίας. Και η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη…

Τι κρίμα τόσα εκατομμύρια λίρες  - αλήθεια θα μας πει κάποιος για λόγους διαφάνειας αν μη τι άλλο - ή ο Γενικός Ελεγκτής, πόσα εκατομμύρια του δημοσίου χρειάστηκαν να ξοδευθούν διαχρονικά και συνολικά για να καταστραφεί η Πλατεία Ελευθερίας; Και να  τσιμεντωθεί με κρύους, άχαρους… διαύλους, το διαστημικό τερατούργημα που ούτε εξωγήινοι δεν θα ήθελαν να του κοντέψουν;

Ποίοι είναι όλοι αυτοί οι φωστήρες που επέλεξαν τη συγκεκριμένη αρχιτέκτονα με όλα αυτά τα ηλίθια εξωπραγματικά σχέδια και διαστημικά … παγκάκια (!), που αποτελείωσαν την ομορφιά της παλιάς Λευκωσίας;  Δεν μιλά κανένας για αυτό το σκάνδαλο; Δεν φέρουν ευθύνες κάποιοι τόσο για την ακατανόμαστη σπατάλη δημοσίου χρήματος όσο και για το κατάντημα;

Όπως έγραψαν οι «Τάιμς» του Λονδίνου στις 23.11.1998 για τη σημασία και πυρήνα  του Πολιτισμού: «Το να αγνοεί ένας τι συνέβη πριν γεννηθεί είναι σαν να μένει παιδί για όλη του τη ζωή… Τα Έθνη γράφουν την αυτοβιογραφία τους σε τρείς τόμους: στο βιβλίο των πράξεων τους στο βιβλίο των δηλώσεων τους και στο βιβλίο της τέχνης τους…»

Και στα τρία αυτά βιβλία το δικό μας έθνος απέτυχε παταγωδώς. Στο τρίτο βιβλίο πρέπει να περιλαμβάνεται  και η καταστροφή της Πλατείας Ελευθερίας. Από ποίους όμως, πρέπει να ονομασθούν και να ντροπιαστούν κατά τη γνώμη μου. «Name and shame» γιατί διέπραξαν ένα τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντικό  «έγκλημα». 

**Αμφότερες οι φωτογραφίες από το Αρχείο της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»

https://in-cyprus.philenews.com/the-history-of-eleftheria-square-from-1882-to-2018-pictures/

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος