Πολιτισμός

ART AERI: Γιουσέιν Μπολτ

Ο Γιουσέιν Μπολτ γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1986. Είναι Τζαμαϊκανός πρώην αθλητής στίβου στους αγώνες ταχύτητας. Είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο αγώνισμα των 100 μέτρων, των 200 μέτρων και στο αγώνισμα των 4 x 100 μέτρων. Στο δεύτερο αγώνισμα κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων. Με βάση τα επιτεύγματά του θεωρείται ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών και από τους μεγαλύτερους όλων των αθλημάτων της σύγχρονης εποχής.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τα εκατό μέτρα σε χρόνο 9,69 δευτερολέπτων, ενώ στην ίδια διοργάνωση έγινε ο πρώτος (και ο μόνος μέχρι σήμερα) αθλητής που κατέχει ταυτόχρονα τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 μ., 200 μ. και στα 4 × 100 μ. Ψηφίστηκε καλύτερος αθλητής της χρονιάς 2009 από τη Διεθνή Ένωση Αθλητικών Συντακτών, διάκριση που κέρδισε άλλες τέσσερεις φορές στην καριέρα του. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 κατέκτησε άλλα τρία χρυσά μετάλλια (σε 100μ., 200μ. και σε 4Χ100 σκυταλοδρομία), κατόρθωμα που επανέλαβε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, φτάνοντας τα εννέα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο σύνολο. Έντεκα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, κέρδισε διαδοχικά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 100μ., 200μ. και 4 × 100 μέτρα χρυσά μετάλλια από το 2009 έως το 2015, με εξαίρεση την άκυρη εκκίνηση το 2011. Είναι ο πιο επιτυχημένος αθλητής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος: είναι ο πρώτος αθλητής που κέρδισε τέσσερεις τίτλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 200 μ. και ο πιο επιτυχημένος από κοινού στα 100 μ. με τρεις τίτλους. Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου τον πρότεινε έξι φορές για αθλητή της χρονιάς, το 2008, 2009, 2011, 2012, 2013 και 2016, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αθλητή.

Ο οκτώ φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και πολλάκις Παγκόσμιος πρωταθλητής έχει μεγάλη απήχηση σε όλον τον κόσμο. Εντυπωσιάζει τους πάντες και μόνο που βγαίνει φωτογραφίες. ενώ οι δηλώσεις του αποθεώνονται. Είναι λογικό και αναμενόμενο να παρουσιάζεται ως ο πλέον επιδραστικός αθλητής στον κόσμο σε όλα τα επίπεδα. Τα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία της σταδιοδρομίας του και η φυσική του παρουσία τον έχουν αναγάγει σε άλλο επίπεδο. Με 24 μετάλλια μεγάλων διοργανώσεων, 5 παγκόσμια ρεκόρ σε ατομικά αγωνίσματα και τέτοια παρουσία θεωρείται κορυφαία αθλητική προσωπικότητα.

Η συνολική του παρουσία έγινε αντικείμενο και μακροχρόνιων μελετών. Ερευνητές από τη Μ. Βρετανία έβαλαν στο μικροσκόπιο το σώμα του και έβγαλαν ένα συμπέρασμα που φαίνεται να είναι ασφαλές: τα συμμετρικά γόνατά του θα μπορούσαν να είναι μια επαρκής απάντηση. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζον Μάνινγκ, «σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, οι Τζαμαϊκανοί έχουν πιο συμμετρικά πόδια, ιδιαιτέρως στα γόνατα. Αυτό τους κάνει να υπερέχουν στους αγώνες ταχύτητας».

Ιδιαίτερα για τον Γιουσέιν Μπολτ, οι ερευνητές σημειώνουν: Δεν έχει τη σωματική διάπλαση ενός τυπικού σπρίντερ. Είναι πολύ πιο ψηλός και λεπτός από πολλούς προηγούμενους κατόχους παγκόσμιου ρεκόρ. Πάντως, το ύψος και το μήκος του ποδιού του Μπολτ σημαίνει ότι έχει ένα πολύ μεγάλο άλμα, το οποίο είναι ένα πλεονέκτημα στα μεσαία στάδια του αγώνα, όταν έχει φτάσει τη μέγιστη ταχύτητά του - αλλά πρέπει να έχει και τη δύναμη για να διατηρήσει την ταχύτητά του, μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία