Πολιτισμός

Η δεκαετία των κρίσεων και το αύριο

Οι προκλήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναζήτηση προοπτικής μέσα από το νέο βιβλίο του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους

Τη δύσκολη δεκαετία 2011-2021 πραγματεύεται το νέο βιβλίο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέα Θεοφάνους, το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Ι. Σιδέρης στην Αθήνα και διατίθεται στην Κύπρο και την Ελλάδα. Το βιβλίο τιτλοφορείται «Η δεκαετία των κρίσεων και το αύριο - Οι προκλήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναζήτηση προοπτικής», και αποτελείται από κείμενα του Καθηγητή Θεοφάνους, που δημοσιεύθηκαν στον κυπριακό Τύπο τη δεκαετία 2011-2021.

Η εν λόγω χρονική περίοδος σημαδεύτηκε από δύο μεγάλες κρίσεις, την οικονομική και την υγειονομική. Υπήρξαν επίσης αρκετά άλλα μείζονα γεγονότα, κάποια εξωγενή, άλλα καθαρά εσωτερικά και συστημικά. «Η Κύπρος του 2021 είναι άλλη από εκείνη του 2011, τo ίδιο και η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, ο οποίος εκτός από σκέψεις και προβληματισμούς για το τι έλαβεν χώραν, καταθέτει ταυτόχρονα και εισηγήσεις για το μέλλον.

Το βιβλίο αποτελείται από πέντε ενότητες ως ακολούθως:

Ι. Το Κυπριακό και ο Τουρκικός Αναθεωρητισμός ως Υπαρξιακή Απειλή

ΙΙ. Το Περιφερειακό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Περιβάλλον

ΙΙΙ. Η Κύπρος στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας

IV. Δημόσια Πολιτική και Κοινωνικά Ζητήματα

V. Φιλοσοφικές Τοποθετήσεις

Κυρίαρχη θέση στο βιβλίο έχει ασφαλώς το κυπριακό πρόβλημα. Πέραν τούτου, ο Καθηγητής Θεοφάνους καταπιάνεται με την οικονομία, καθώς και άλλα μείζονα ζητήματα, που απασχολούν τον δημόσιο βίο τα τελευταία χρόνια, όπως, μεταξύ άλλων, η αναξιοκρατία, η διαφθορά, η κατάπτωση των θεσμών, η απαξίωση, η μετανάστευση, η έλλειψη κοινωνικής συνοχής, η ανάγκη για ορθολογιστική επένδυση στην Παιδεία, την υγεία και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κράτους. «Σε κάποιο επίπεδο η Κύπρος ακόμα καλείται να διαχειριστεί προκλήσεις του 19ου και 21ου αιώνα» γράφει μεταξύ άλλων και εξηγεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να βιώνει το υπαρξιακό ζήτημα του Κυπριακού και τα συναφή θέματα, που αρκετές χώρες αντιμετώπισαν ήδη από τον 19ον αιώνα, καθώς και τα σύγχρονα προβλήματα του 21ου αιώνα όπως αυτό της απασχόλησης, της παιδείας, της υγείας, της διαφθοράς, της αποξένωσης, της παράτυπης μετανάστευσης και ούτω καθ’ εξής.

Σημαίνουσα θέση στο βιβλίο έχουν επίσης άρθρα του συγγραφέα για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Ευρώπη, καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, που άφησαν το δικό τους στίγμα κατά την επίμαχη δεκαετία 2011-2021.

Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Ανδρέα Θεοφάνους ως μια μοναχική και ιδιότυπη παρουσία στη δημόσια συζήτηση στην Κύπρο.

To βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που διοργανώνουν η Νομική Σχολή και το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου 2021 (από τις 18:00 μέχρι τις 20:00), στο Cine Studio στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, και ο αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αλεξία Σακαδάκη, μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων. Θα ακολουθήσει τοποθέτηση από τον συγγραφέα και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με σύντομη δεξίωση. Σύμφωνα με τα Διατάγματα του Νόμου περί Λοιμοκαθάρσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε πρόσωπα με προστατευτική μάσκα και safepass. Η προκράτηση θέσης είναι απαραίτητη, μέχρι 15 Οκτωβρίου 2021, στο τηλέφωνο 22841600 ή στο email: cceia@unic.ac.cy.