Περιβάλλον

Έκλεισαν μεγάλες χωματερές για ν’ ανοίξουν περισσότερες

Τεράστιος πονοκέφαλος οι χωματερές στην Κύπρο - Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι σκουπιδότοποι στο νησί

Διογκώνεται το πρόβλημα με τις χωματερές στον τόπο μας, εφόσον μπορεί να έκλεισαν κάποιες μεγάλες, ωστόσο άλλες μικρότερες έχουν δημιουργηθεί με αποτέλεσμα να θάβονται αλλά και να τσιμεντώνονται παντού σκουπίδια. Το πρόβλημα επανέφερε στο προσκήνιο ο πρώην βουλευτής των Οικολόγων, κ. Γιώργος Περδίκης, ο οποίος μίλησε στη «Σημερινή» σχετικά, ενώ η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Κλέλια Βασιλείου, αναφέρθηκε στις ενέργειες που συζητούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Μάρτυρας δυσάρεστων εικόνων υπήρξε γι’ ακόμη μια φορά ο κ. Γιώργος Περδίκης, ο οποίος, σε επίσκεψή του στη Λεμεσό, διαπίστωσε αρκετές μικρότερες χωματερές, οι οποίες τείνουν να ενωθούν μεταξύ τους, δημιουργώντας μια τεράστια ζημιά στο περιβάλλον, τη φύση και στον άνθρωπο γι’ ακόμη μια φορά.

Μπορεί ο σκυβαλότοπος στο Βατί να έχει κλείσει εδώ και λίγα χρόνια, ωστόσο ο όγκος των αποβλήτων συσσωρεύεται σε άλλες περιοχές. Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι δημιουργήθηκαν χωματερές σε Ύψωνα, Κολόσσι και Παλώδια. «Επισκέφθηκα τις προάλλες το κέντρο Aloe Vera και παρατήρησα ότι άνοιξαν τρεις νέες χωματερές σε Ύψωνα, Κολόσσι και Παλώδια. Ρίχνουν τα σκουπίδια και από πάνω ρίχνουν χώμα λόγω διαφόρων εργασιών στις γύρω περιοχές. Οι εταιρείες δηλαδή που κάνουν έργα στη γύρω περιοχή, είτε οικοδομές είτε το γήπεδο είτε οτιδήποτε άλλο, ρίχνουν εδώ χώμα, πέτρες αλλά και τσιμέντο πάνω από τα σκουπίδια».

Για αρκετές περιπτώσεις ρίψης σκουπιδιών, απορριμμάτων, υλικών οικοδομής έκανε λόγο ο κ. Περδίκης. «Τα σκουπίδια είναι θαμμένα κάτω από τόνους χωμάτων. Ενώ τα σκουπίδια θα έπρεπε να είναι αλλού και το χώμα να φυλάγεται σε άλλον ειδικό χώρο. Είναι δυνατόν να πετούν το χώμα; Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μεταγενέστερα σε επιχωματώσεις δρόμων, ή για άλλες ανάγκες». Για το θέμα είναι ενήμερο και το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως εξήγησε ο κ. Περδίκης, η Επίτροπος αλλά και τα Δημόσια Έργα.

Προτάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, η κ. Κλέλια Βασιλείου μάς ανέφερε ότι γνωρίζει το πρόβλημα, το οποίο δημιουργείται με την ύπαρξη αυτοσχέδιων χωματερών σε διάφορες περιοχές. «Υπάρχουν προτάσεις και εισηγήσεις τις οποίες μελετούμε, για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της κατάστασης. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια ζητήματα, τα οποία πρέπει να λύσουμε ώστε να προβούμε στη λήψη των μέτρων».

Το πρόβλημα κρίνεται αρκετά σοβαρό, όπως ανέφερε η ίδια στη «Σ». «Μια από τις εισηγήσεις είναι η τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης σε χώρους όπου παρατηρείται έντονα το φαινόμενο παράνομης ρίψης. Έτσι θα μπορέσουν να ταυτοποιηθούν αρκετές περιπτώσεις». Για το θέμα των καμερών η Επίτροπος ανέφερε ότι προχωρεί στη Βουλή με τροποποίηση των νόμων Περί Ελέγχου της Ρύπανσης.

Τι γίνεται με το Βατί

Πονοκέφαλο προκαλεί ακόμη ο συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος μπορεί να μη λειτουργεί σαν χωματερή εδώ και λίγα χρόνια, ωστόσο οι πυρκαγιές που ξεσπούν συχνά πυκνά στα σκουπίδια που ακόμη υπάρχουν εκεί, φανερώνουν ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών παραμένει άλυτο. Η αποκατάστασή του είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει αναλάβει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Το ΤΑΥ έχει ήδη προκηρύξει την αποκατάσταση του Κοτσιάτη και η αποκατάσταση στο Βατί θα προκηρυχθεί αρχές του 2022, όπως εξήγησε η Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Τα σχέδια για την αποκατάσταση του χώρου έχουν εκπονηθεί από ειδικευμένους μελετητές και αναμένεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 να προκηρυχθούν οι προσφορές. Το Επαρχιακό Συμβούλιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Επαρχίας Λεμεσού έχει προχωρήσεις σε επιχωματώσεις στο Βατί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναθυμιάσεων από τον πρώην σκυβαλότοπο. Για να λυθεί ωστόσο οριστικά το πρόβλημα θα πρέπει σύντομα να προχωρήσει η αποκατάστασή του.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 10/10/2021)