Παιδεία

Ενισχύονται τα Γαλλικά στα σχολεία

Πιστοποίηση γνώσης της γαλλικής στα σχολεία – Μήπως ήρθε η ώρα να στραφούμε σε γαλλικά πανεπιστήμια στη θέση των αγγλικών;

Το να κατέχει κανείς μια δεύτερη ξένη γλώσσα δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά μια αναγκαιότητα στις μέρες της παγκοσμιοποίησης και των ραγδαίων ανατροπών στα μέχρι πρότινος δεδομένα. Οι νέοι καλούνται σήμερα ν’ αντεπεξέλθουν εξερχόμενοι σε μια αγορά εργασίας που αναζητεί το επιπλέον, αυτό το έξτρα, αυτό που θα μπορεί να ταιριάζει. Εκτός από τα υπόλοιπα προσόντα και δεξιότητες, η γλωσσομάθεια -όπως και να το δει κανείς- διευρύνει τους ορίζοντες. Λίγο οι ανάγκες της εποχής, λίγο το Brexit, να ’σου η ευκαιρία του Μακρόν να κάνει πραγματικότητα τον στόχο της προώθησης της γαλλικής γλώσσας, όχι μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Κύπρο, αν και τα Γαλλικά ως μάθημα υπάρχουν στο αναλυτικό πρόγραμμα εδώ και δεκαετίες, εντούτοις λίγοι μαθητές επέλεγαν συνειδητά την ουσιαστική εκμάθηση της γλώσσας. Ωστόσο η εικόνα αυτή τείνει ν’ αλλάξει και το ενδιαφέρον των μαθητών προς τα γαλλικά πανεπιστήμια άρχισε ν’ αυξάνεται, ίσως λόγω και των αυξημένων πλέον διδάκτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γαλλία η εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι δωρεάν, φτάνει ο φοιτητής να κατέχει πιστοποιητικό εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας.

Εφαρμογή πολιτικής δύο ξένων γλωσσών

Την εφαρμογή πολιτικής για δύο ξένες γλώσσες στο δημόσιο σχολείο εξήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον σκοπό αυτό η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας επεκτείνεται και γενικεύεται, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για την πιστοποίηση της γνώσης της Γαλλικής μαζί με την πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο κ. Salina Grenet-Catalano. «Θα διδάσκεται στο εξής και στις τρεις τάξεις Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Η εφαρμογή θα γίνεται σταδιακά. Αυτήν τη σχολική χρονιά εφαρμόζεται πρόγραμμα διδασκαλίας της Γαλλικής στη Β’ τάξη σε πέντε Λύκεια και τέσσερεις Τεχνικές Σχολές».

Από την επόμενη σχολική χρονιά το πρόγραμμα διδασκαλίας της Γαλλικής θα εφαρμοσθεί σε όλα τα σχολεία και θα επεκταθεί και στη Γ’ τάξη. Με αυτόν τον τρόπο η γαλλική γλώσσα θα διδάσκεται σε ολόκληρη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, γίνονται και όλες οι σχετικές προεργασίες, όπως συμπλήρωσε ο Υπουργός, καθώς και η σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Πιστοποίηση από το δημόσιο σχολείο

Από την επόμενη σχολική χρονιά οι μαθητές θα μπορούν να παρακάθονται σε εξετάσεις Γαλλικών, ώστε να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό κατάκτησης της γλώσσας ανά επίπεδο. Ο καθηγητής γαλλικής φιλολογίας και γλώσσας, κ. Φίλιος Φάνης, μίλησε στη «Σημερινή» για τα νέα αυτά δεδομένα. «Το μάθημα των Γαλλικών εισέρχεται ως υποχρεωτικό μάθημα πλέον στη Β’ και Γ’ Λυκείου και θα είναι διάρκειας δύο περιόδων την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στα πανεπιστήμια της Γαλλίας, αφού προσφέρεται δωρεάν εκπαίδευση εκεί».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια αύξηση των μαθητών που επιλέγουν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις για πιστοποίηση της γαλλικής γλώσσας, ώστε να εξασφαλίσουν μελλοντικά μια θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας.

Η χρονιά της γαλλικής γλώσσας

Η επόμενη χρονιά θα είναι η χρονιά της γαλλικής γλώσσας. Αυτή είναι και η φιλοδοξία του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσβλέπει στην ευρεία χρήση της γαλλικής γλώσσας αλλά και στο να γίνει η νούμερο ένα ομιλούμενη γλώσσα στην Ευρώπη.

Η Γαλλία παίρνει τα ηνία της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ήδη οι σχεδιασμοί τρέχουν για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας. Ως μια επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. και μια από τις τρεις γλώσσες εργασίας στην Κομισιόν, θα επικρατήσει καθ’ όλη της διάρκεια της προεδρίας. Λέγεται ότι οι βασικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε. θα πραγματοποιούνται στη Γαλλική, ενώ οι σημειώσεις που θα διανέμονται επίσης θα είναι στη Γαλλική, αν και θα υπάρχουν διαθέσιμες μεταφράσεις. Μάλιστα θα παρέχονται δωρεάν μαθήματα Γαλλικών στους δημοσίους υπαλλήλους της Ε.Ε.

Ψηφιακά εργαλεία εκμάθησης της γλώσσας

Στο πλαίσιο προώθησης της γαλλικής γλώσσας και τρόπων εκμάθησής της, πραγματοποιήθηκε τις προάλλες ένα επιμορφωτικό σεμινάριο στη Λιθουανία. Ομάδες από χώρες όπως η Γαλλία, η Λιθουανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος συμμετείχαν, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν νέα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην εκμάθηση των γαλλικών.

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή γαλλικής φιλολογίας, κ. Φίλιο Φάνη, και το LC Educational Κύπρου. Ο κ. Φάνης μάς ενημέρωσε σχετικά με την εκπροσώπησή μας στο σεμινάριο αυτό. «Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η διάδοση της γλώσσας αλλά και η βελτίωσή της μέσα από την πλατφόρμα Ludiq’ Tees, που ερμηνεύεται ως παιχνιδιάρικος τρόπος διδασκαλίας».

Μαθητές και καθηγητές μελέτησαν την πλατφόρμα και έδωσαν τις δικές τους εισηγήσεις για προσαρμογές και βελτιώσεις. «Μέσα από την πλατφόρμα μπορεί ο εκπαιδευόμενος να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, να βελτιώσει την ορθογραφία του αλλά και τον προφορικό του λόγο στη γαλλική γλώσσα μέσα από παιχνίδια».

Το επόμενο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον Δεκέμβριο, ενώ ακολουθεί αυτό στη Γαλλία.