Αναλύσεις

Ο ρόλος του Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει θέσει επί τάπητος την επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στο Σύνταγμα του ’60 ως μεταβατικό στάδιο της τελικής λύσης του Κυπριακού. Είναι μια φόρμουλα που, όπως ελέχθη, στηρίζεται στη λογική της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιστά απάντηση στις τουρκικές απαράδεκτες θέσεις περί της λύσης των δύο κρατών.

Λογικά, το σύνολο του κομματικού συστήματος θα έπρεπε να είχε ήδη τοποθετηθεί τεκμηριωμένα και δημόσια επί της πρότασης του Προέδρου χωρίς ευτελείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αλλά με σοβαρότητα. Ειδικότερα, δε, αυτό θα έπρεπε να γίνει από το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ και τον Πρόεδρό του, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θέλει να είναι ο διάδοχος του Νίκου Αναστασιάδη στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας. Εγείρονται, λοιπόν, τα εξής ερωτήματα: Έχει ο ΔΗΣΥ μελετήσει σε βάθος την πρόταση του Προέδρου; Την θεωρεί ορθή ή λανθασμένη; Εάν την θεωρεί ορθή (που μάλλον είναι το λογικότερο εφόσον προέρχεται από τον Νίκο Αναστασιάδη), την έχει συζητήσει μαζί του ή όχι; Εάν συμφωνεί, έχει υποβάλει τις δικές του εισηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχει; Θα είναι μία πολιτική, την οποία θα συνεχίσει να υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ και μετά τον Αναστασιάδη, εάν ο υποψήφιός του κερδίσει τις εκλογές;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι το μεγαλύτερο κόμμα και, ως εκ τούτου, όχι μόνο οι δικοί του ψηφοφόροι, αλλά και των άλλων κομμάτων, αναμένουν ν’ ακούσουν με σαφήνεια ποιες είναι οι θέσεις του επί της πρότασης του Προέδρου. Αρχικώς, μέσα από δηλώσεις στελεχών, ακόμη και από μισόλογα του Αβέρωφ Νεοφύτου, προκλήθηκε σύγχυση. Έδειχνε αιφνιδιασμένος. Επειδή οι προεδρικές εκλογές έρχονται και το Κυπριακό είναι σε αδιέξοδο, ο λαός θέλει να γνωρίζει εάν συμφωνεί και πού ή εάν διαφωνεί και πού ο ΔΗΣΥ και ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Η καθαρότητα σκέψης και θέσεων δείχνει σεβασμό προς τα στελέχη του ΔΗΣΥ και τους ψηφοφόρους. Τονίζονται αυτά με καλή πρόθεση, για να μην αδικείται ούτε ο ΔΗΣΥ ως κυβερνών κόμμα, ούτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος κατά τεκμήριο θέλει να είναι υποψήφιος Πρόεδρος. Και ο οποίος, λόγω των καλών σχέσεων, τις οποίες διαθέτει με Βρετανούς και Αμερικανούς, θα ήταν δυνατόν να συνδράμει στην προώθηση της θέσεως περί επιστροφής στη Ζυρίχη και επανενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο, όπως ο ίδιος τόνισε τις προάλλες, εντάχθηκε ολόκληρο και ως ενιαίο στην ΕΕ.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ως εν δυνάμει υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις του Κυπριακού και μάλιστα με επίκεντρο την πρόταση του Προέδρου. Εφόσον, βεβαίως, την ασπάζεται. Εάν, πάντως, επιθυμεί να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να στηριχθεί στα τετριμμένα. Διότι κινδυνεύει να παγιδευτεί στα λάθη του και στις αποτυχημένες πρακτικές τού παρελθόντος. Και έτσι θα αδικήσει τον εαυτό του. Θα μειώσει τις πιθανότητες να ανοίξει μια νέα σελίδα για τον τόπο μέσα από αποφασιστικές συμμαχίες που θα οικοδομηθούν πάνω σε συγκροτημένες θέσεις και στρατηγική υλοποίησης. Για να κερδίσει, πρέπει να έχει την πλήρη στήριξη του κόμματός του, καθώς και άλλων. Μεταξύ αυτών και του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είναι μια από τις σημαίες του ΔΗΣΥ. Και ο πολιτικός που έφερε στο φως την πρόταση για την επιστροφή στη Ζυρίχη...