Αναλύσεις

Καταφύγιο σκύλων χάνει τη στέγη του

Δεκάδες σκυλιά που διασώθηκαν από εθελοντές κινδυνεύουν να μείνουν και πάλι στον δρόμο

Στο δρόμο κινδυνεύουν να επιστρέψουν δεκάδες σκυλάκια που διασώθηκαν από εθελοντές και πλέον φιλοξενούνται στο καταφύγιο Hope for Homeless στη Λευκωσία. Το θέμα έφερε στο φως το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, που με ανακοίνωσή του στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση, το Υπουργείο Γεωργίας και Εσωτερικών, ώστε να βοηθήσουν το καταφύγιο που εδώ και ένα χρόνο ζητά γη για να μεταφερθεί για να μην κλείσει, αφού ο χώρος που ενοικιάζουν πολύ σύντομα αναμένεται να κατασχεθεί από την τράπεζα.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κόμματος για τα Ζώα:

«Εδώ και αρκετό καιρό γίνονται προσπάθειες εκ μέρους του Κόμματός μας για να εξευρεθεί γη (χαλίτικη ή τουρκοκυπριακή) με σκοπό τη λειτουργία καταφυγίου σκύλων.

Συγκεκριμένα, καταφύγιο στην επαρχία Λευκωσίας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να τερματίσει τη λειτουργία του και να μετακινηθεί άμεσα σε άλλη περιοχή.

Ευχαριστούμε και είμαστε ευγνώμονες στον Υπουργό Γεωργίας, ο οποίος εδώ και καιρό έχει στείλει επιστολή στο συνάδελφό του Υπουργό Εσωτερικών. Εντούτοις, μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση παραμένει ως έχει, με κίνδυνο πολλοί σκύλοι να βρεθούν ξανά εγκαταλελειμμένοι χωρίς φροντίδα, στέγη και αγάπη. Κύριοι, το λέμε και το ξαναλέμε. Οι εθελοντές και οι διασωστές ΔΕΝ αμοίβονται, ΔΕΝ είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Προσφέρουν ένα ανιδιοτελές έργο, δίνουν από το υστέρημά τους, και γενικότερα από την καθημερινότητα της ζωής τους.

Διαχειρίζονται τα καταφύγια, ενώ αυτό αποτελεί δουλειά και υποχρέωση του κράτους όσον αφορά το θέμα της αύξησης των εγκαταλελειμμένων σκύλων.

ΜΕΡΟΣ V ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

Ελάττωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων 18.-(1) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου σχετικού νόμου, όταν η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, η αρμόδια αρχή μπορεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ελάττωση του αριθμού αυτού στα οικολογικά αποδεκτά επίπεδα και πάντοτε μέσα στα πλαίσια προγραμμάτων που θα εγκρίνονται εκάστοτε από την αρμόδια αρχή).

Δώστε τους λοιπόν γη για να μεταφερθούν άμεσα εκεί! Είναι απαράδεκτο εδώ και ένα χρόνο που έκαναν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι προς το Κτηματολόγιο να μην έχουν πάρει ακόμη απάντηση. Ακόμη και τώρα, με την κινητοποίηση του Υπουργού Γεωργίας δυστυχώς διαπιστώνουμε μια απαράδεκτη κωλυσιεργία.

Κύριοι, δεν τους κάνετε χάρη! Αυτοί σας κάνουν την χάρη και καθαρίζουν τον στάβλο του Αυγεία. Συνεπώς, έχετε υποχρέωση να συμβάλλεται και να βοηθήσετε. Σε διαφορετική περίπτωση να διαχειριστείτε εσεις το καταφύγιο ή τα σκυλιά να μεταφερθούν στα Υπουργεία σας και ας πράξετε ανάλογα».

«Οι εθελοντές δεν είναι εκεί για να εξυπηρετούν την Κυβέρνηση»

Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» τόνισε πως η διατήρηση των καταφυγίων δεν είναι αυτοσκοπός των εθελοντών. «Οι εθελοντές και οι διασώστες δεν είναι εκεί για να εξυπηρετούν την Κυβέρνηση γατί το τμήμα κτηνιατρικών υπηρεσιών που δεν εφαρμόζει τις νομοθεσίες», είπε.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο καταφύγιο, ανέφερε πως το Κόμμα απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, ενώ ακολούθησε και μία συνάντηση μαζί του. Αμέσως ο κ. Καδής ευαισθητοποιήθηκε και με τη σειρά του απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, αφού το ζήτημα της παραχώρησης γης εμπίπτει στις δικές του αρμοδιότητες. Όλες αυτές οι προσπάθειες φαίνεται πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ίσως επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χθες Παρασκευή ο κ. Κυριάκου ενημερώθηκε ότι την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη πιθανόν να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη συνάντηση του Κόμματος για τα Ζώα με τον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Νουρή και τους ενδιαφερόμενους, ώστε να εξευρεθεί λύση.

Η αξιοθαύμαστη προσπάθεια που γίνεται στο «Hope for Homeless»

Εμείς βρεθήκαμε στο καταφύγιο Hope for Homeless που βρίσκεται στους Αγίους Τρυμιθιάς και συνομιλήσαμε από κοντά με τους εθελοντές αλλά και με το ζεύγος Νάντια και Μάριο Θεοδώρου, οι οποίοι αποτελούν την ψυχή αλλά και το σώμα του καταφυγίου. Όπως μας είπαν πριν από έξι χρόνια αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτή την προσπάθεια με την έναρξη λειτουργίας του καταφυγίου και από τότε μέχρι σήμερα έγινε το δεύτερο τους σπίτι. Η Νάντια μας εξήγησε πως όντας πάντα ευαισθητοποιημένοι με την ευημερία των ζώων αλλά και έχοντας ανεπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς, ως ζευγάρι συνεργάζονταν με άλλους οργανισμούς και φιλοξενούσαν σκυλάκια προσωρινά έως ότου βρεθεί γι’ αυτά μόνιμο σπίτι. «Μία μέρα μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε για την στέγαση 80 σκυλιών που βρέθηκαν στον δρόμο. Εγώ τότε τύχαινε να περνώ καθημερινά από τον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα γιατί είναι η διαδρομή που ακολουθώ για να πάω στη δουλειά μου. Ήταν σαν να μου πάτησε τα φρένα ο Θεός και σταμάτησα με το αυτοκίνητό μου εδώ. Ήρθα σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του υποστατικού και συμφωνήσαμε στο ενοίκιο. Αρχικά ζητούσε 800 ευρώ ενοίκιο, αλλά τελικά καταλήξαμε στα 500 ευρώ το μήνα. Έτσι σιγά – σιγά ξεκινήσαμε να διαμορφώνουμε τους χώρους. Εδώ ήταν φάρμα με στάβλους αλόγων, ενώ εμείς προχωρήσαμε στη μετατροπή του χώρου ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται σκύλοι. Στα πρώτα στάδια συνεργαζόμασταν με το διπλανό καταφύγιο, ενώ στην πορεία λόγω κάποιων διαφορών που είχαμε συνεχίσαμε μόνοι μας μέχρι και σήμερα».

SK 1.jpg

«Αν δεν ήταν ο κόσμος δεν θα υπήρχαμε εμείς»

Οι δύο τους με τη συνεργασία και άλλων εθελοντών που επισκέπτονται συχνά το καταφύγιο διασώζουν σκυλιά τα οποία είτε βρίσκονται αδέσποτα στους δρόμους της Κύπρου, είτε προορίζονται για θανάτωση, είτε ζουν σε άθλιες συνθήκες και κρίνεται αναγκαίο να κατασχεθούν. Όπως μας εξήγησαν, η διαδικασία που ακολουθείται για να μεταφερθεί ένα σκυλάκι στο καταφύγιο είναι καθόλα νόμιμη. «Σε κάθε περίπτωση, ειδοποιείται πρώτα η Αστυνομία, οι δημοτικές αρχές και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και μετά γίνεται η κατάσχεση. Κάθε σκύλος ελέγχεται για μικροτσίπ, ενώ έχουμε συνεργασία με κτηνίατρους οι οποίοι προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος σκύλος έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, κάνουμε τα πάντα για να τους την παρέχουμε. Όλα τα σκυλάκια εδώ έχουν τα βιβλιάρια υγείας τους, εμβολιάζονται και στειρώνονται. Και όλα αυτά χάριν στον κόσμο που μας στηρίζει. Αν δεν ήταν ο κόσμος δεν θα υπήρχαμε εμείς», εξήγησαν.

SK 2.jpg

Τα έξοδα για τη φροντίδα των σκυλιών καλύπτονται με εισφορές και δωρεές που γίνονται από συμπολίτες μας. «Ο κόσμος είναι πάντα δίπλα μας. Μόλις ζητήσουμε χρηματική βοήθεια μας την προσφέρουν απλόχερα. Αλλά κι εμείς, με τη σειρά μας, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους ευχαριστούμε πάντα δημόσια. Τον καθένα ξεχωριστά. Κι αυτό το αναγνωρίζουν. Ξέρουν ότι δουλεύουμε σκληρά για την ευημερία των ζώων και γι’ αυτό μας στηρίζουν. Έχουμε κι εμείς τις δουλειές μας και μόλις σχολάσουμε ερχόμαστε εδώ για τα σκυλιά μας, ενώ τα Σαββατοκύριακα οι πόρτες μας είναι ανοικτές για όλους όσους θέλουν να συνεισφέρουν με όποιο τρόπο», μας ανέφεραν.

Στο καταφύγιο υπάρχει και σχετική υποδομή που κατασκευάστηκε με δωρεές και εκεί τα σκυλάκια μπορούν να εκπαιδεύονται ώστε να είναι έτοιμα για το επόμενο τους βήμα.

SK 3.jpg

Κάθε Σαββατοκύριακο διοργανώνονται επίσης ημέρες υιοθεσία. Σύμφωνα με τη Νάντια, «από τις 1 το μεσημέρι μέχρι και τις 6 το απόγευμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το καταφύγιο για να γνωρίσουν από κοντά τα σκυλάκια που φιλοξενούμε και εάν θέλουν μπορούν να υιοθετήσουν κάποιο. Φτάνει, όμως να είναι σίγουροι. Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να είμαστε πολύ αυστηροί με τους Κύπριους συμπολίτες μας, καθώς αυτή η νοοτροπία ότι θέλουν μικρόσωμο σκυλάκι μέσα στο σπίτι, ή ότι δεν το θέλουν πλέον γιατί μεγάλωσε, πρέπει να αλλάξει. Προσπαθούμε κι εμείς να συνεισφέρουμε σ’ αυτή την προσπάθεια. Πριν από την έξαρση την πανδημίας διενεργούσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και είδαμε μεγάλη αλλαγή στους μαθητές. Δηλαδή έρχονταν μετά την επόμενη μέρα και υιοθετούσαν σκύλους όποιο μέγεθος κι αν είχαν. Έχουμε επίσης ομάδα στο εξωτερικό που μας βοηθά να μεταφέρουμε σκυλάκια εκτός Κύπρου για υιοθεσία. Κυρίως στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Παράλληλα έχουμε και τους φίλους μας που φιλοξενούν προσωρινά σκυλάκια μέχρι να βρουν τον παντοτινό τους ιδιοκτήτη».

Αυτή τη στιγμή το καταφύγιο φιλοξενεί 33 σκυλάκια και υπάρχουν και άλλα που φιλοξενούνται σε προσωρινά σπίτια. «Στόχος μας είναι να είναι χαρούμενα τα σκυλάκια και να ευημερούν. Θέλουμε να έχει το καθένα το χώρο του. Γι’ αυτό και το όνειρο μας –αν μας βοηθήσει ο Θεός- είναι να κάνουμε καταφύγιο δικό μας και το κάθε δωμάτιο να έχει την αυλή του. Τώρα νιώθω ότι είναι φυλακισμένα», δήλωσε η Νάντια.

«Αυτό που αναμένουμε εδώ και ενάμιση χρόνο είναι μία απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών στην αίτηση που καταθέσαμε για παραχώρηση χαλίτικης γης», πρόσθεσε.

SK 5.jpg

Οι ανάγκες του καταφυγίου

Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το καταφύγιο, να ξέρετε ότι μπορείτε να προσφέρετε ότι μπορείτε. Τροφές ξηρές, πατέ, ρύζι και καθαριστικά είναι πάντα ευπρόσδεκτα, ενώ τώρα που χειμωνιάζει οι ανάγκες αυξάνονται. Πέραν από τις τροφές, χρειάζονται επίσης κουβέρτες, παλιά παπλώματα, παλέτα, σπιτάκια και ότι άλλο μπορεί να κρατά ζεστά τα σκυλιά τα βράδια. Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ανάγκες του καταφυγίου στο facebook: Hope for Homeless, Cyprus, ενώ για επικοινωνία μπορείτε να καλείτε στο 96 246262.