Παραπολιτικά

Η μεγάλη πατάτα

Πατάτα, πάντως, δεν το λες αυτό το πράμα που στήθηκε στην Ξυλοφάγου και έχει αποκληθεί «μνημείο της μεγάλης πατάτας». Είναι ύψους τεσσάρων μέτρων και το σχήμα της μάλλον παραπέμπει σε... φαλλικά σύμβολα, κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο στο διαδίκτυο. Με πολύ χιούμορ, ομολογουμένως. Το σχετικό σχόλιο της στήλης είναι: Την πατάτα την κανονική την προσβάλλει ο περονόσπορος. Την υπερμεγέθη μνημειακή πατάτα της Ξυλοφάγου φαίνεται πως την έχει προσβάλει ο... πεονόσπορος.

Σκέφτομαι ότι θα ήταν καλύτερα να έβαζαν στη θέση της μεγάλης πατάτας πολλές μικρότερες και να ονόμαζαν το μνημείο... «Πατάτες Αντιναχτές» (λαλώ σου)!

Πάντως, ο πλέον κατάλληλος για να τελέσει τα επίσημα εγκαίνια του «μνημείου» είναι ο Αβέρωφ, ο οποίος διατηρεί μιαν ιδιαίτερη σχέση με τα αγροτικά προϊόντα, αφού κατά καιρούς θεάθηκε να μαζεύει κολοκάσι, καρπούζια, ελιές, κεράσια και πολλά άλλα. Άλλωστε ο κοινοτάρχης Ξυλοφάγου, Γεώργιος Τάσου, είναι πρώην βουλευτής του Συναγερμού. Εξάλλου, ο Φούλης, που έχει προεδρικές φιλοδοξίες, με τη γιγαντιαία πατάτα θα μπορούσε να αποκτήσει γιγαντιαία δυναμική στα Κοκκινοχώρια, τα οποία, κομματικώς, θεωρούνται... Γαλαζοχώρια.

Δεν ξέρω αν θα φτιάξουν και στη Σωτήρα των Κοκκινοχωριών ένα μνημείο για το περίφημο κολοκάσι και τις πούλλες της. Αν το κάνουν, θα πρέπει να προσέξουν το μέγεθος και το σχήμα... της πούλλας, για να μην έχουμε ανάλογη διαδικτυακή καζούρα.

Τώρα που έγινε αρχή με την Ξυλοφάγου, ας γεμίσουμε την Κύπρο με ομοιώματα ζαρζαβατικών, ανάλογα με την παραγωγή κάθε περιοχής. Στην Χλώρακα, ένα τεράστιο αγγούρι, με το συμπάθιο, να υποδέχεται τους επισκέπτες, διαφημίζοντας το περίφημο προϊόν της κοινότητας.

Στο Κίτι θα μπορούσε να ανεγερθεί μνημείο του καρπουζιού. Και επειδή η περιοχή είναι προπύργιο του ΑΚΕΛ, θα μπορούσαν να αναγραφούν στην πλάκα οι συμβολικοί στίχοι:

«Μα η δική μου η... παττίχα έχει μοιραστεί στα δυο, ποιαν από τις δύο φέττες πρέπει ν’ αγαπώ»;

Και τέλος, μεγάλα ομοιώματα... μπανάνας να στηθούν στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, για να τα βλέπουν οι τουρίστες και να ξέρουν σε ποια χώρα έχουν έρθει....

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ