Παραπολιτικά

Η Υγεία χρειάζεται εμβόλιο

Πολλά τα προβλήματα της ασθενούς υγείας. Και αφού οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν καταφέρνουν να βρουν λύσεις, κατέφυγαν στον «μάγο» της φυλής για να τους τις βρει εκείνος. Έτσι, ο Πρόεδρος, εκτός από το «κουτί της Πανδώρας», είδε να ανοίγει μπροστά του και το... «κουτί των Πρώτων Βοηθειών» και να ξεπετάγονται από μέσα όλα τα κακώς κείμενα της Υγείας. Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Προεδρικό ελπίζουμε να οδηγήσουν τελικά σε βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία, όπως προειδοποίησε ο Μάριος Κουλούμας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, θα οδηγηθούν στον πάτο. Κι αν τα νοσοκομεία οδηγηθούν στον πάτο, πού θα οδηγηθούν οι ασθενείς, κύριε Χατζηπαντέλα μου; Στον... Άην Παντελεήμοναν ή στον Άην Τζιεγκιάν;

Τα περισσότερα πυρά τα δέχεται ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Από γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς, ακόμα και από στελέχη του ίδιου του οργανισμού. Όλοι αυτοί υποστηρίζουν ότι τα αρχικά ΟΚΥπΥ κατέληξαν να σημαίνουν Οργανισμός Καθυστέρησης Υπηρεσιών Παροχής Υγείας.

Είναι αλήθεια ότι ο... βήχας και τα προβλήματα του ΓεΣΥ δεν κρύβονται. Πάει ο άλλος στις Πρώτες Βοήθειες και μέχρι να του τις δώσουν, γίνονται Τέταρτες Βοήθειες. Πάει κι ο άλλος να κλείσει ραντεβού και τον παραπέμπουν έξι μήνες μετά. «Απού πονεί πάει στον γιατρόν», έλεγαν οι παππούδες μας. Ναι, αλλά για να πάεις στον γιατρόν, πρέπει να είναι και αυτός διαθέσιμος!

Και να πει κανένας ότι το κράτος τσιγκουνεύεται να δώσει λεφτά για την Υγεία; Κάθε άλλο. Είναι τόσο μεγάλα τα ποσά που δαπανώνται στον τομέα της Υγείας, ώστε δεν χρυσώνουν (κυριολεκτικά) μόνο το χάπι. Χρυσώνουν... και τους γιατρούς.

Κάπου, λοιπόν, θα πρέπει όλοι όσοι έχουν ευθύνες για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, να κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι και να λύσουν τα προβλήματα. Να κάνουν όλοι τους αναγκαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Δεν μπορεί να τραβά ο ένας πετσί κι ο άλλος τομάρι. Διότι αυτό το πετσί που τραβούν είναι... ο ασθενής.

ΜΠΟΞΕΡ