Παραπολιτικά

Έρχεται ο ακριβοϊός

Αγαπητοί συμπανανιώτες και συμπανανιώτισσες, προετοιμαστείτε ψυχολογικά, γιατί καταφθάνει οσονούπω νέος ιός. Ο ακριβοϊός! Υιός της ακρίβειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, σύντομα θα αυξηθούν οι τιμές του κρέατος, του γάλακτος, των τυριών, των αβγών, του ψωμιού, των ζυμαρικών, του καφέ και πολλών άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, των ενοικίων κ.λπ. Ο ακριβοϊός θα πλήξει βαρύτερα τις ευάλωτες (οικονομικά) ομάδες, αλλά θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους καταναλωτές. Τα συμπτώματα του ακριβοϊού είναι τα εξής: Ανεβαίνει η πίεση, λόγω του άγχους από την απότομη αύξηση των τιμών των αγαθών, προκαλείται έντονη κατάθλιψη από τη σκέψη ότι θα στερηθείτε τη σούβλα και τα σουβλάκια, παρατηρείται τρέμουλο των χεριών την ώρα που ετοιμάζονται να μπούνε στην τσέπη και γενικά δημιουργείται μια κρίση πανικού στα θύματα του ακριβοϊού.

Δυστυχώς δεν προβλέπεται σύντομη απαλλαγή της νήσου μας από τον ακριβοϊό, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον κορωνοϊό σε παγκόσμια κλίμακα. Οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες, μεταφορικά, διεθνείς τιμές καυσίμων και πολλά άλλα, θα συμβάλουν στη διατήρηση των κρουσμάτων ακριβοϊού σε υψηλά επίπεδα για αρκετόν καιρό. Και φυσικά θα έχουμε και τις «καθιερωμένες» περιπτώσεις αισχροκέρδειας από επιτήδειους, που εκμεταλλεύονται πάντα τέτοιες αναστατώσεις. Το κράτος οφείλει να κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει, για να προστατεύσει, όσο είναι δυνατό, τους πολίτες που απειλούνται από τον ακριβοϊό.

Μέτρα αυτοπροστασίας δεν υπάρχουν. Τα μόνα μέτρα που μπορείτε να πάρετε, για να περιορίσετε κάπως τις επιπτώσεις της επέλασης του ακριβοϊού, είναι... να τρώτε λιγότερο κρέας, λιγότερο ψωμί, λιγότερα ζυμαρικά, να κοιμάστε περισσότερο (για να εξοικονομείτε ηλεκτρικό ρεύμα) και να μπαίνετε σε εθελοντικό λοκντάουν (για να εξοικονομείτε καύσιμα).

Σε δυο μήνες έχουμε και Χριστούγεννα, μια περίοδο κατά την οποία ο καταναλωτισμός χτυπάει κόκκινο. Τις φετινές γιορτές θα πρέπει να προσέχουμε δυο πράματα. Να μην κολλήσουμε κορωνοϊό και να κρατήσουμε μακριά μας... τον ακριβοϊό!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ