Κράτος - Ποδήλατα 4.000.000 ευρώ & Τροχαίος Χάροντας

ΜΕΧΡΙ και στα 200 ευρώ κρατική επιδότηση κάθε καινούργιου ποδηλάτου αξίας έως χιλίων ευρώ, σ’ ένα γενικότερο διετές σχέδιο τεσσάρων εκατομμυρίων από το δημόσιο ταμείο, αποφάσισε προχθές το Υπουργικό Συμβούλιο, για να γεννηθεί αυτομάτως η απορία:

- Διαθέτει άραγε η Κύπρος τέτοιας ασφάλειας οδικό δίκτυο, τόσους εντός πόλεως προστατευόμενους ποδηλατοδρόμους και έχει επιτύχει τόσο υψηλή Τροχαία Πειθαρχία των χρηστών των δρόμων (οδηγών αυτοκινήτων, μοτοσικλετιστών, ποδηλατιστών και πεζών), ώστε η Κυβέρνηση να προγραμματίσει κονδύλιο 4.000.000 ευρώ για το Σχέδιο Προώθησης Χρήσης Ποδηλάτου 2021-2023;

- Συνέβη μήπως κάποιο θαύμα στις πόλεις, στις γειτονιές, στις συνοικίες, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν πλέον με ασφάλεια να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο τους, στο γήπεδο, στις καφετερίες και στις άλλες καθημερινές τους ασχολίες;

ΤΙΠΟΤΕ απ’ όλ’ αυτά, δυστυχώς.

Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, αλίμονο:

- - Ο Τροχαίος Χάροντας ενεδρεύει αχόρταγος στους δρόμους της Κύπρου.

- - Οι αριθμοί των αναπήρων από τροχαίες συγκρούσεις αυξάνονται.

- - Οι εντατικές των νοσοκομείων γεμάτες από θύματα της Τροχαίας Απειθαρχίας.

- - Και η Αστυνόμευση αποτελεσματικής επιβολής της ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ανεπαρκέστατη.

ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ γράφοντας με κεφαλαία γράμματα τον απαρχής και τελεσίδικα πρώτιστης και οριστικής σημασίας παράγοντα μείωσης των θανατηφόρων παραβιάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας:

- Την επίτευξη Τροχαίας Πειθαρχίας:

- Πρώτιστο καθήκον του κράτους, η αποτελεσματική και διαρκής επιβολή της. Ο αυστηρός έλεγχος τήρησης των Τροχαίων Νόμων. Και η ταχύτατη, παραδειγματική, επιβολή των νομίμων κυρώσεων στους παραβάτες.

- Ο μόνος τρόπος εμπέδωσης της πειθαρχίας και ανάπτυξης της επιζητούμενης Οδικής Συνείδησης όλων των χρηστών των δρόμων.

ΕΙΝΑΙ νόμιμη και ζωτικού περιεχομένου η αξίωση κάθε πολίτη προς το κράτος: Αυτό, πρωτίστως, με τις διαδοχικές κυβερνήσεις του, την εκάστοτε Βουλή του, τα δικαστήριά του και με όλες τις συναρμόδιες κρατικές και αστυνομικές υπηρεσίες του, να παρέχει σε όλους τους διακινούμενους στο οδικό δίκτυο ανθρώπους, την ύψιστη δυνατή προστασία της ζωής και της αρτιμέλειάς τους.

ΚΡΑΤΟΣ, το οποίο παραμελεί αυτό το καθήκον οδικής ασφάλειας, κράτος το οποίο επιδεικνύει αμέλεια, ανεπάρκεια, δισταγμούς επιβολής της Τροχαίας Πειθαρχίας, όποιες δικαιολογίες και αν προφασίζεται, δεν είναι δυνατόν να απαλλαγεί από την κατηγορία της κρατικής κακουργηματικής αμέλειας.

ΔΙΟΤΙ: Αυτή του η αμέλεια επιτρέπει να συμβαίνουν και να μη μειώνονται οι Τροχαίες Ανθρωποκτονίες και οι Τροχαίες Αυτοχειρίες και οι Τροχαίες Αναπηρίες. Ανθρωποκτονίες αρμοδιότητας Κακουργιοδικείων πλέον.

ΧΑΡΑΣ ευαγγέλια επιτέλους:

Μετά από 14 (δεκατέσσερα) χρόνια Κακουργηματικής Αμέλειας και ασύγγνωστων υπαίτιων αργοποριών, 2007 έως και 2021, το κράτος εδέησε να επαναφέρει τώρα σε λειτουργία το σωστικό της τροχαίας, Σύστημα Φωτοεπισήμανσης. Ξαναλειτουργεί τις σταθερές και περιπολούσες στο οδικό δίκτυο Κάμερες Τροχαίας. Όταν είχαν δοκιμαστεί το 2007, στους χώρους όπου λειτούργησαν, πέτυχαν να μειωθούν κατά 50% οι τροχαίες συγκρούσεις. Αβίαστο αριθμητικό συμπέρασμα: Η αμέλεια του κράτους, της απουσίας των τροχαίων καμερών επί 14 έτη, ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ για το 50% τουλάχιστoν των Τροχαίων Ανθρωποκτονιών 14 ετών στο Κακουργιοδικείο της δικής μας Οδικής Συνείδησης. Γι’ αυτό είχαμε πρόσφατα εκφωνήσει ότι άγαλμα θα πρέπει να κάνουμε για τον νυν Υπουργό Μεταφορών & Έργων Γιάννη Καρούσο.

ΚΑΜΕΡΕΣ Τροχαίας σημαίνει στην πράξη ένα πράγμα. Επαρκέστερη και αποτελεσματικότερη Αστυνόμευση. Επαρκέστερη πρακτική μέθοδο επιβολής της αναγκαίας Τροχαίας Πειθαρχίας. Ικανότερος τρόπος εξαναγκασμού των παραβατών σε συμμόρφωση και υπακοή στους νόμους της Τροχαίας.

ΧΑΡΜΟΣΥΝΗ, γι’ αυτό, η επανεγκατάσταση κι εκσυγχρονισμένη ανάπτυξη του συστήματος με τις Κάμερες Τροχαίας στο οδικό δίκτυο και ευπρόσδεκτη ως σωτήρια η εξαγγελία της απόφασης για τον πολλαπλασιασμό τους σε περισσότερους δρόμους και σταυροδρόμια εντός και εκτός πόλεων.

ΑΛΛΑ δεν αρκούν.

Η αναγκαία Τροχαία Αστυνόμευση χρειάζεται περισσότερες ενισχύσεις. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο αριθμητικά προσωπικό, ικανό να ελέγχει παντού και διαρκώς την Τροχαία Απειθαρχία. Οι ειδικοί στους σχεδιασμούς Απόκρουσης του Τροχαίου Χάροντα και γνώστες των επιτευγμάτων άλλων κρατών, που πλησιάζουν τα μηδενικά ποσοστά στις Τροχαίες Ανθρωποκτονίες, ξέρουν πολύ περισσότερους παράγοντες που πρέπει εμπράκτως και επειγόντως να συνδυαστούν στο καθήκον του κράτους για εξασφάλιση προστασίας της ζωής και της αρτιμέλειας στους δρόμους της Κύπρου.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Σαν εκείνα τα 4.000.000 ευρώ του Σχεδίου Προώθησης Ποδηλάτου 2021-2023, θα μπορούσαν να προγραμματιστούν για την έκτακτη πρόσληψη μεγάλου αριθμού ανδρών και γυναικών «ΣΥ.ΤΡΟΧ.» (Συμβασιούχων Τροχονόμων) για να διατεθούν σε παγκύπρια εκστρατεία δύο ή περισσοτέρων ετών της Τροχαίας Αστυνομίας για την ΕΠΙΒΟΛΗ της Τροχαίας Πειθαρχίας σε όλους τους δρόμους εντός και εκτός πόλεων, καθ’ όλον το 24ωρο.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ διάρκειας ετών για την εκπαίδευση οδηγών, μοτοσικλετιστών, ποδηλατιστών, πεζών, στους κανόνες πειθαρχίας, ευγένειας και πολιτισμού σε κάθε δρόμο, σε κάθε στάθμευση σε κάθε τροχαία - οδική συμπεριφορά. Έτσι ώστε και ο κάθε γονιός να γίνει με το παράδειγμα της δικής του συμπεριφοράς δάσκαλος των παιδιών του:

Τι σόι δάσκαλος των παιδιών μου είμαι;

ΟΤΑΝ μπαίνω στ’ αυτοκίνητο με τα παιδιά μου, είτε το συνειδητοποιώ είτε όχι, είμαι ο δάσκαλός τους.

Με το παράδειγμά μου. Με τον τρόπο που οδηγώ. Με τον τρόπο που συμπεριφέρομαι στον δρόμο, είμαι ο δάσκαλός τους. Και για το καλό και για το κακό και, αλίμονο, για το χειρότερο.

ΟΧΙ δάσκαλος για το πώς ξενικά η μηχανή, πώς μπαίνουν οι ταχύτητες, με ποιο μοχλό ανοίγει το ντεπόζιτο καυσίμων στο βενζινάδικο και πώς αλλάζει το τρυπημένο λάστιχο του τροχού...

ΑΛΛΑ: Δάσκαλος τροχαίας πειθαρχίας.

Δάσκαλος πολιτισμένης συμπεριφοράς στον δρόμο. Ευγένειας και υπομονής. Δάσκαλος αποφυγής κάθε απροσεξίας. Δάσκαλος διαρκούς προσοχής και άμυνας για τα λάθη και τις απροσεξίες των άλλων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, ποδηλάτων και πεζών.

ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΩ το αυτοκίνητο, με το παράδειγμά μου, διδάσκονται τα παιδιά μου. Για να μάθουν από μικρά. Να συνηθίσουν από μικρά. Τους κανόνες τροχαίας πειθαρχίας. Ώστε, άμα μεγαλώσουν να ξέρουν πώς να οδηγούν, να ξέρουν σε κάθε φίλης και φίλου το αυτοκίνητο όταν μπαίνουν, για να μη σκοτωθούν, για να μη σκοτώσουν, για να μη μείνουν ανάπηρα, ή να κάνουν άλλους ανάπηρους.

ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΩ, ο τρόπος που οδηγώ, ο τρόπος που συμπεριφέρομαι στους άλλους στον δρόμο, γίνεται, θέλω δεν θέλω, μάθημα για τις κόρες και τους γιούδες μου.

Μάθημα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,

μάθημα ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ,

μάθημα ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ,

μάθημα αποφυγής κάθε μοιραίας απροσεξίας.

Ή, αλίμονο, μάθημα για τα ακριβώς αντίθετα, που αυξάνουν τα ΘΥΜΑΤΑ του Τροχαίου Χάροντα, ό μη γένοιτο, και των δικών μου παιδιών.