Μερικές θέσεις του καθεστώτος των κατεχομένων

Είναι πιστεύω χρήσιμο να βλέπουμε επίσης τις θέσεις που έχουν οι Τουρκοκύπριοι σχετικά με το πρόβλημά μας.

Ως γνωστόν, ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είναι ο κ. Tatar, του οποίου οι θέσεις ακολουθούν εκείνες της Άγκυρας. Είναι όμως ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι ο λεγόμενος «υπουργός των εξωτερικών» των κατεχομένων είναι ο κ. Tahsin Ertugruloglu (T.E.), του οποίου οι θέσεις είναι ακόμη περισσότερο εξτρεμιστικές από αυτές του κ. Tatar. Παρ’ όλο που το σύνταγμα του 1960 θεωρεί βέβαιη την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως τη μειοψηφία, μαζί με τις άλλες κοινότητες στην Κύπρο, δηλαδή την Αρμενική, τη Μαρωνίτικη και τη Λατινική κοινότητα, ο κ. Τ.Ε. ουδέποτε εδέχθη ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα. Τώρα βέβαια είναι ο διαπρύσιος κήρυκας της πολιτικής της ισότητας και των δύο κρατών.

Μετά τις τελευταίες επαφές του στη Νέα Υόρκη ο κ. Tatar δήλωσε ότι οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων παραμένουν οι ίδιες και δεν δέχεται μια κατάσταση κατά την οποία η πλειοψηφία θα κυβερνά την μειοψηφία. Ούτε και ένα είδος ομοσπονδίας.

Ο κ. T.E. όμως πήγε πολύ περισσότερο βαθιά στο θέμα. Πρώτο σε δηλώσεις του ανάφερε καθαρά ότι «δεν περιμένουμε πολλά από τον ΟΗΕ». Ανέφερε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει λύσει κανένα πολιτικό θέμα ώς τώρα. Είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν βλέπει «κοινόν έδαφος» μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Για να έχουμε συνομιλίες, είπε, πρέπει οι Τουρκοκύπριοι ή οι Ελληνοκύπριοι να υποχωρήσουν αλλά κατά τον κ. Τ.Ε. κανένας δεν υποχωρεί. Ο κ. Ertugruloglu κάλεσε τη διεθνή κοινότητα όπως μη αναγνωρίζει τους Ελληνοκυπρίους ως την «Κυπριακή Δημοκρατία». Επιμένει στη θέση ότι οι δυο πλευρές είναι ίσες και ότι αν δεν αναγνωρίζεται το καθεστώς των κατεχομένων ως ανεξάρτητο κράτος, αυτό, κατά τον κ. Τ.Ε., δεν έχει σημασία.

Ο κ. Τ.Ε. είπε ότι κατ’ εκείνον το κυπριακό πρόβλημα είναι ακριβώς «η αναγνώριση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως “η Κυπριακή Δημοκρατία”».

Επομένως, είναι φανερό, και γι’ αυτούς που δεν το έχουν ίσως αντιληφθεί, ότι ο διάλογος με την τουρκική πλευρά είναι ένας «διάλογος κωφών». Αυτή είναι η κατάσταση και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.