Παραπολιτικά

«Μόνο πάνω από το πτώμα μου»!

Πολλά μηνύματα αποφασιστικής στάσης απηύθυνε τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Στην πορεία των Μορφιτών, μάλιστα, «Παπαδοπούλισε» έντονα, όταν κάλεσε «κάθε πατριώτη» να συνειδητοποιήσει πως, εάν δεχθούμε τις αξιώσεις που προβάλλουν οι Τούρκοι, η Κύπρος θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει προτεκτοράτο με τη λήξη της θητείας του. Θυμίζοντας τον αείμνηστο Τάσσο, που παρέλαβε κράτος και δεν ήταν διατεθειμένος να παραδώσει κοινότητα.

Σε μιαν άλλη έξαρση ανυποχώρητης αποφασιστικότητας, ο Πρόεδρος προειδοποίησε ότι «μόνο πάνω από το πτώμα του» θα αλλάξει το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Το Κυπριακό και η Υγεία είναι οι δύο κυριότεροι πυλώνες πάνω στους οποίους φαίνεται ότι θα στηριχθεί ο Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας του, ώστε να στήσει μιαν υστεροφημία που δεν θα γκρεμιστεί εύκολα από τις αρνητικές εντυπώσεις της διαφθοράς, των «χρυσών» διαβατηρίων, του δικηγορικού του γραφείου, του Αλ Τζαζίρα, των διαφόρων Papers, των ταξιδιών με τζετ αλλοδαπών κολλητών του κ.λπ.

Βεβαίως, κάθε άλλο παρά απλό και εύκολο θα είναι το χτίσιμο πάνω στους δύο συγκεκριμένους πυλώνες.

Ιδιαίτερα στο Κυπριακό, θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια για να μην αναγκαστεί να μας αφήσει αγγονίν ένα προτεκτοράτο ο Νίκαρος φεύγοντας από τον Λόφο. Θα πρέπει να σταθεί στον πούντον του και να εφαρμόσει χωρίς εκπτώσεις αυτό που είπε και στους Μορφίτες: «Δεν πρόκειται να υποχωρήσω αποδεχόμενος κυριαρχία του ψευδοκράτους για να παρακαθίσω σε συνομιλίες, όση πίεση και αν ασκείται, από όποιους και αν ασκείται». Δεν μας είπε ποιοι είναι οι πιεστές, αλλά υποψιαζόμαστε ότι εννοούσε τους έξωθεν όφεις (Βρετανούς) και τους έσωθεν συντρόφους, που ψέλνουν από όρθρου βαθέος άχρι νυκτός το τροπάριον της επιμονής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, άσχετα εάν η τουρκική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επανέρχεται στο τραπέζι αν δεν εξασφαλίσει πρώτα την αποδοχή, από τη δική μας πλευρά, της «κυριαρχικής ισότητας».

Ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει και εδώ ο Πρόεδρος κάτι ανάλογο με αυτό που είπε για το ΓεΣΥ: «Μόνο πάνω από το πτώμα μου θα γίνει η Κύπρος προτεκτοράτο της Τουρκίας»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ