Υγεία

Οι οροθετικοί εκπέμπουν S.O.S.

Φάρμακα ασθενών με AIDS/HIV, εκατοντάδων ευρώ, εκτός των αντιρετροϊκών, δεν συνταγογραφούνται εντός ΓεΣΥ, ενώ οι τιμές των όσων συνταγογραφούνται από προσωπικούς γιατρούς είναι στα ύψη

Σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και με μειωμένη λήψη φαρμάκων διαφόρων ασθενειών, λόγω κόστους, βρίσκονται εδώ και μήνες τα άτομα που ζουν με τον ιό AIDS/HIV. Στο πολυδιαφημιζόμενο ΓεΣΥ και παρά τις περικοπές από τους μισθούς και τις συντάξεις των οροθετικών, δεν προνοήθηκε η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός των αντιρετροϊκών (δηλαδή, για υπέρταση, καρδιοπάθειες, χοληστερόλη, νεφροπάθειες, κ.λπ), στην εξειδικευμένη κλινική για τα άτομα με HIV, την Γρηγόριο Κλινική, στο Νοσοκομείο της Λάρνακας.

Οι ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι στην κλινική αριθμούν τους 1280 με συστηματική παρακολούθηση περίπου των 900 από αυτούς. Ο προϊστάμενος της κλινικής, ειδικός γιατρός Δρ Ιωάννης Δημητριάδης, παρακολουθεί από το 1994 τους ασθενείς για όλες τις παθήσεις, για φαρμακευτική περίθαλψη, νοσηλεία και εξωτερικά ιατρεία.

Κραυγή απόγνωσης ασθενών

Σύμφωνα και με καταγγελίες των ασθενών στη «Σημερινή», τα προβλήματα με τα φάρμακα των ασθενών παρουσιάστηκαν μετά τη λειτουργία του ΓεΣΥ, καθώς πρώτο: οι γιατροί δεν μπορούν να περάσουν τους ασθενείς στο σύστημα, χωρίς κωδικό (που επιβάλλεται για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων), και κατ’ επέκτασιν δεν μπορούν ούτε να συνταγογραφήσουν άλλα φάρμακα πέραν των αντιρετροϊκών, ούτε να προχωρήσουν σε παραπομπή εάν χρειαστεί για άλλη ειδικότητα. Με αποτέλεσμα αρκετοί οροθετικοί που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα στους νεφρούς ή στα μάτια τους, να αγοράζουν τα σκευάσματα από τα φαρμακεία καταβάλλοντος μηναίο κόστος κατά μέσον όρο 80-100 ευρώ.

Γιατί λένε όχι σε «ΠΙ»

Να εξηγήσουμε πως οι οροθετικοί ασθενείς μπορούν να εγγραφούν εάν επιθυμούν και σε Προσωπικό Ιατρό τώρα πια με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, ωστόσο ο Προσωπικός Ιατρός, σύμφωνα και με τους ίδιους, δεν θα γνωρίζει τις όποιες αλληλεπιδράσεις άλλων φαρμάκων, πολλαπλών παθήσεων, σε συνδυασμό με τα αντιρετροϊκά, που επιβάλλεται να λαμβάνουν λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Κάτι το οποίο μέχρι πριν από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Υγείας φρόντιζε ο γιατρός Δημητριάδης, έτσι ώστε να μην υπάρξουν παρενέργειες και προβλήματα υγείας στους ασθενείς.

Ένας δεύτερος λόγος, που οι πλείστοι ασθενείς δεν επιθυμούν την εγγραφή σε Προσωπικό Ιατρό, είναι επειδή από την έναρξη του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που οι Προσωπικοί Ιατροί πέρασαν στο σύστημα την οροθετικότητα του ασθενούς, κάτι που σημαίνει αυτόματα διαρροή προσωπικών δεδομένων και στο σύστημα και στα φαρμακεία, από τα οποία θα ελάμβαναν τα φάρμακά τους και αλλού.

Οι ασθενείς, που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ζητούν από το Υπουργείο Υγεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα φάρμακά τους όπως πάντα από την κλινική για να αποφύγουν την ταλαιπωρία, τον στιγματισμό αλλά και το υψηλό κόστος που καταβάλλουν, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων, λόγω της προκατάληψης που υπάρχει, δεν εργάζονται και τα μόνα έσοδα που έχουν για να ζήσουν είναι το επίδομα ύψους 300 ευρώ μηνιαίως.

Τι λέει ο ΟΑΥ

Από πλευράς της η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Γνώσια Αχνιώτου, ανέφερε ότι οι ασθενείς αυτοί (οροθετικοί), αν εγγραφούν σε οποιοδήποτε Προσωπικό Ιατρό με την ταυτότητά τους χωρίς να δηλώσουν ότι είναι οροθετικοί, έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν όπως άλλοι ασθενείς.

Όσον αφορά την αλληλεπίδραση των φαρμάκων, εννοείται ότι μπορούν να το ελέγχουν με τη Γρηγόριο Κλινική, από την οποία λαμβάνουν τα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Επίσης, στον ιατρικό τους φάκελο του συστήματος έχουν τη δυνατότητα να αποκρύψουν διαγνώσεις και οποιεσδήποτε υπηρεσίες, π.χ. επισκέψεις σε γιατρό, διαγνωστικά αποτελέσματα κ.ά.

Τι δηλώνει ο Ιωάννης Δημητριάδης

Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής της κλινικής, αυτό που απαιτεί η διεύθυνση και οι ασθενείς είναι τα νεότερα αντιρετροϊκά φάρμακα να ενταχθούν στο εθνικό συνταγολόγιο για να δίνονται στους οροθετικούς ασθενείς, βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.

«Η φιλοσοφία της Γρηγορίου δεν είναι μόνο η κλινικο-εργαστηριακή στήριξη των ασθενών, αλλά και η στήριξη για να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής οι ασθενείς μας και αυτό το πετύχαμε για πάρα πολλά χρόνια με τις διαδικασίες που ακολουθούνταν. Δυστυχώς, με τις νέες διαδικασίες του ΟΑΥ δεν μπορούμε να προσφέρουμε αυτό που επιθυμούμε προς τους ασθενείς μας», είπε ο Δρ Δημητριάδης.

Πρόσθεσε πως ο Υπουργός είναι ενήμερος και σύντομα θα έρθει σε επαφή με τον προσωπικό της κλινικής.

Στο πλευρό των ασθενών το «ΚΥΦΑ»

Μιλώντας στη «Σ» η πρόεδρος του Κέντρου Υποστήριξης Φορέων του AIDS/HIV (ΚΥΦΑ), Στέλλα Μιχαηλίδου, επιβεβαίωσε την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος θα επισκεφθεί την Γρηγόριο Κλινική στις 9 Νοεμβρίου.

«Μετά τη σχετική επιστολή του ΚΥΦΑ, ο Υπουργός ανταποκρίθηκε και θα έχουμε κατ’ ιδίαν συνάντηση για να δούμε τα προβλήματα της κλινικής των ασθενών, ώστε να δοθούν επιτέλους λύσεις», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Πρόσθεσε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί είναι πολλαπλά, ένα από αυτά είναι οι αναλύσεις που γίνονται στη Γρηγόριο, όπου κάθε Πέμπτη γίνεται το αδιαχώρητο. «Ζητάμε να προστεθεί ακόμη μια ημέρα αναλύσεων, αφού τα περιστατικά έχουν πολλαπλασιαστεί και δεν μπορεί από το 1994 που ιδρύθηκε η Γρηγόριος κάποια πράγματα να μην έχουν αλλάξει».

Εξήρε τις υπηρεσίες του γιατρού Δημητριάδη καθώς και τον ρόλο της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη για την προώθηση και επίλυση δεκάδων προβλημάτων υγείας των οροθετικών.

Τέλος, η Στέλλα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στο πενιχρό επίδομα ασθενείας των 300 ευρώ που λαμβάνουν οι οροθετικοί, λέγοντας πως «είναι αδύνατον να χρειάζεται με αυτό το μικρό ποσό που λαμβάνουν οι ασθενείς μας να απαιτούμε να έχουν αξιοπρεπή ζωή και να πληρώνουν και τα φάρμακά τους».

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 17/10/2021)