Παιδεία

Στην αναστολή σφυρίζει αδιάφορα το Υπουργείο

Όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι και επηρεαζόμενοι ζητούν αναστολή εξετάσεων τετραμήνων στη Γ’ Λυκείου μόνο για τη φετινή χρονιά - Το Υπουργείο εμμένει στη νομοθεσία

Αν και μέσα Οκτωβρίου, καθηγητές, μαθητές, γονείς και η πλειοψηφία της Βουλής εμμένουν στις απόψεις τους περί αναστολής των τετράμηνων εξετάσεων που αφορoύν στη Γ’ Λυκείου, μόνο για τη φετινή χρονιά. Τα δύο χρόνια πανδημίας, η μη ολοκληρωμένη εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης μαθητών, ο περιορισμένος χρόνος διδασκαλίας, ο όγκος της διδακτέας ύλης, είναι μόνο μερικοί παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά, σύμφωνα με τους άμεσα εμπλεκομένους, ώστε να εφαρμοστεί φέτος στην ολότητά της η αξιολόγηση τετραμήνων στη Γ’ Λυκείου - συν οι Παγκύπριες! Στην πρόσφατη Επιτροπή Παιδείας, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί το καυτό θέμα των τελευταίων μηνών (!), ο Υπουργός Παιδείας απουσίαζε, με αποτέλεσμα να προκληθούν ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ένα. Μόλις τρεις περίπου μήνες πριν από την εξεταστική του Α’ τετραμήνου, ακόμη υπάρχουν φωνές αντίδρασης και καμία ανταπόκριση.

Επιτακτική μείωση της ύλης

Εφόσον η νομοθεσία ακολουθείται και εκτελείται, το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει είναι η διαμόρφωση των πλαισίων μάθησης, της διδακτέας ύλης ανάλογα με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. Αυτό ζητούν εδώ και αρκετό καιρό οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες ανέφεραν σωρεία προβλημάτων που προκύπτουν με διάφορες ειδικότητες, εξαιτίας ακριβώς αυτού. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας ανέφερε στη «Σ» ότι, σε συνάντηση που είχαν με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν τα προβλήματα σε επτά ειδικότητες, όσον αφορά την ύλη. «Για τρεις από αυτές τις ειδικότητες υπήρξε μείωση της ύλης και μείωση στις διδακτικές περιόδους, ωστόσο σε κάποιες άλλες δεν υπήρξε ικανοποιητική απάντηση».

Ο κ. Χατζησάββας σημείωσε γι’ ακόμη μια φορά ότι μέσα σε πέντε μήνες οι μαθητές θα κληθούν να παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις. «Αυτό που ζητούμε επιτακτικά, είναι τουλάχιστον γι’ αυτήν τη σχολική χρονιά και μόνο για τη Γ’ Λυκείου, που οι μαθητές είναι κάτω από καθεστώς άγχους, την αναστολή των εξετάσεων τετραμήνου και την εφαρμογή των Παγκύπριων Εξετάσεων, όπως έγινε και πέρσι, ώστε να δοθεί χρόνος για διάλογο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Υπέρ του θεσμού αλλά από του χρόνου

Οι γονείς επίσης στηρίζουν την εισήγηση για αναστολή των εξετάσεων τετραμήνου για φέτος. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι αν και είναι υπέρ του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων, ωστόσο η αναστολή των εξετάσεων για φέτος είναι πιο ασφαλής διέξοδος. «Παρουσιάζονται σημαντικές μαθησιακές ελλείψεις στους τελειόφοιτους λόγω των προηγούμενων δύο χρόνων, όταν ακυρώθηκαν οι εξετάσεις τετραμήνου. Συγκεκριμένα, την άνοιξη του 2020 αναβλήθηκαν οι εξετάσεις του β’ τετραμήνου και τον χειμώνα του 2020, την επόμενη σχολική χρονιά, ακυρώθηκαν οι εξετάσεις του α’ τετραμήνου».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, η οποία ήταν λύση ανάγκης, ωστόσο δεν μπορούσε να καλύψει την προσφορά της διά ζώσης εκπαίδευσης. «Δεν ανταποκρίθηκε στα μαθησιακά επίπεδα που ήθελαν για τα παιδιά. Εξάλλου, η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ποιος ξέρει αν αύριο δεν θα καταφύγουμε και πάλι στην τηλεκπαίδευση. Αυτό σίγουρα θα επηρεάσει τους τελειόφοιτους».

Ο αγώνας δρόμου των μαθητών

Από την πλευρά τους οι μαθητές επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου για να καλύψουν ύλη. Νιώθουν να τους καταβάλλει ο πανικός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των μαθητών, Δημήτρη Παλάτο, ο οποίος, μετά το πέρας της συνεδρίας της Βουλής, αναφέρθηκε στην ικανοποίηση μεν που νιώθουν για τη μερική μείωση της ύλης, ωστόσο αυτό δεν ανατρέπει το άγχος και την αγωνία που νιώθουν οι τελειόφοιτοι, οι οποίοι θα παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις.

«Όταν ψηφίστηκε η νομοθεσία, υπήρχε προϋπόθεση ότι θα εφαρμοζόταν ολοκληρωτικά σε Α’ και Β’ Λυκείου, πριν από την εφαρμογή στη Γ’ Λυκείου, κάτι που δεν έγινε λόγω των αναστολών. Εκτός αυτού, οι μαθητές που κανονικά τον Ιούλιο θα έπρεπε να παρουσιαστούν στον στρατό, θα τρέχουν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ.

Δεν αλλάζει η νομοθεσία

Σεβαστές οι ανησυχίες των εμπλεκομένων, αλλά… Σε αυτήν τη μισή φράση θα μπορούσε να συνοψιστεί το περιεχόμενο των αντιδράσεων των βουλευτών μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας την περασμένη εβδομάδα. Αν και κατανοούν την αγωνία των τελειόφοιτων με τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν, εντούτοις καταλήγουν στην εφαρμογή της νομοθεσίας ως έχει.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε πως μαθητές και γονείς θα πρέπει να θεωρήσουν δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν οι εξετάσεις τετραμήνου, ενώ παράλληλα τόνισε πως σε περίπτωση που δεχθεί παράπονα ότι επιθεωρητές ζητούν από καθηγητές να προχωρούν σε περισσότερα διαγωνίσματα από το προβλεπόμενο ένα μαζί με τις εξετάσεις, τότε θα προβαίνει σε δημόσια καταγγελία.