Υγεία

Καραγιάννης: Πέφτουν τα αντισώματα, παραμένουν μάσκες & safepass - Έρχεται και η γρίπη

Πέφτει η ανοσία των εμβολίων μετά από 3-4 μήνες. Τι είπε για εμβολιασμό παιδιών, για τρίτη δόση, συνδυασμό εμβολίων, μάσκα, safepass και την έλευση της γρίπης.

Για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στα άτομα άνω των 60 ετών, μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «ΣΙΓΜΑ» σήμερα το πρωί, ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας πως ο ίδιος είχε διαφοροποιηθεί σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπω είπε, ήθελε να υπάρξει ένα πιο εύρωστο τείχος ανοσίας έναντι του ιού, ώστε «να μας προφυλάξει κατά τους χειμερινούς μήνες, βασιζόμενος πάνω σε δεδομένα και από εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλια και σε μελέτες που σημειώνουν πως η ανοσία πέφτει 3-4 μήνες μετά τη 2η δόση».

Θεωρώ ότι η απόφαση του Υπουργικού δεν είναι γραμμένη σε πέτρα, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πώς αν υπάρξει διαφοροποίηση των δεδομένων τότε θα πέσει και το όριο ηλικίας για τη χορήγηση της 3ης δόσης.

Πέφτουν τα αντισώματα

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για αυτό που λέτε», ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε:

«Υπάρχουν μελέτες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεσσαλονίκης που δεικνύουν πράγματι ότι με την πάροδο του χρόνου τα αντισώματα πέφτουν. Φυσικά οι ομάδες αυτές, καθώς επίσης και σε άλλες χώρες, έχουν δείξει ότι παρόλο ότι πέφτουν τα αντισώματα εξακολουθούν να υπάρχουν εξουδετερωτικά αντισώματα. Είναι αυτό που δεν γνωρίζουμε. Δηλαδή τι ποσοστό των αντισωμάτων που παράγονται σε ένα άνθρωπο μετά τον εμβολιασμό είναι αυτά τα απόλυτα αναγκαία εξουδετερωτικά αντισώματα που παρεμποδίζουν την πρόσδεση του ιού στα κύτταρά μας. Είναι αυτό που δεν ξέρουμε και ίσως είναι εδώ που υπάρχει μια επιφύλαξη από όλους ότι, ναι, μπορεί οτιδήποτε ποσότητα αντισωμάτων υπάρχει εκεί να μην είναι αρκετή.»

Συνδυασμός εμβολιών

Ερωτηθεί για το θέμα του συνδυασμού εμβολίων, όπως για παράδειγμα τεχνολογίας mRNA, που είναι τα Moderna και Pfizer, με τα εμβόλια DNA με βάση αδενοϊό (ανθρώπου και χιμπατζή αντίστοιχα) της Johnson & Johnson και AstraZeneca, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε:

«Από πολύ πιο πρόσφατη μελέτη και από τα Ινστιτούτα Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών όπου έχουν κάνει διάφορους συνδυασμούς -εκτός από τον ευρωπαϊκό χώρο που απ’ ότι φαίνεται οι συνδυασμοί δουλεύουν πολύ καλά- οι αμερικάνικες μελέτες υπάρχει μια δραματική αύξηση των αντισωμάτων όταν κάποιος χρησιμοποιεί ετερόλογα εμβόλια, δηλαδή εμβόλια δύο διαφορετικών τεχνολογιών. Στον ευρωπαϊκό χώρο είχαν γίνει συνδυασμοί AstraZeneca με Pfizer και αντιθέτως, ενώ στην Αμερική έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια εκτός από το AstraZeneca το οποίο ποτέ δεν πήρε έγκριση στην Αμερική.»

Έρχονται φάρμακα;

Σχετικά με φάρμακα κατά του κορωνοϊού, ο Δρ. Καραγιάννης αναφέρει πως ήδη η Merck έχει παράξει ένα τέτοιο αντιικό φάρμακο και έχει αποταθεί για έκτακτη έγκριση στην FDA. Υπολογίζεται ότι στον επόμενο ένα μήνα, προς το τέλος Νοεμβρίου, θα την λάβει.

«Πρέπει να πούμε ότι τα φάρμακα αυτά δεν είναι για πρόληψη, είναι για θεραπεία για κάποιο που έχει ήδη μολυνθεί από τον ιό. Επομένως, θα είναι συμπληρωματικά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και ελπίζουμε ότι τα φάρμακα αυτά θα αποτρέψουν τις βαριές νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και πολύ περισσότερο τους θανάτους. Πρέπει να πούμε ότι εκτός από τα αντιικά φάρμακα, υπάρχουν και τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία παράγονται σε εργαστήρια και τα οποία όμως είναι και πιο δαπανηρές θεραπείες και αυτά τα σκευάσματα μάλλον θα χρησιμοποιούν σε άτομα τα οποία είναι απόλυτα αναγκαία να χρησιμοποιηθούν», είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Βιολογίας.

Εμβολιασμός παιδιών

Σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, ανέφερε πως αυτό οφείλεται και στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων άνω των 40 ετών.

«Έχουμε ξεπεράσει το 75% με 80% της ηλικιακής ομάδες που έχριζε να εμβολιαστεί», είπε.

Πρόσθεσε πως «υστερούμε στα παιδιά από 12-18 και στους νέους από 20-29. Εκεί χρειάζεται να γίνει λίγο περισσότερη δουλειά. Εδώ έγκειται η ανησυχία στη διακίνηση του ιού σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες όπου περίπου το 1/3 είναι θωρακισμένοι, επομένως οι δύο μπορεί να μολυνθούν αν υπάρξει ευρεία διάδοση του ιού και φυσικά τα παιδιά κάτω από 12 έτη.»

Μάσκα, safepass & γρίπη

Ο Δρ Καραγιάννης είπε πως είναι σημαντική η τήρηση των μέτρων προστασίας και των σχετικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας: «Αν τα τηρήσουμε αυτά θα αποφύγουμε αυτήν την πανδημία των ανεμβολίαστων για την οποία όλοι μιλούν ή μάλλον το πανδημικό κύμα σε αυτή την ομάδα ανθρώπων και παιδιών και ελπίζω ότι εμείς θα τα πάμε καλά. Λόγω του ότι και ο καιρός μας θα είναι βοηθητικός. Εξακολουθεί να είναι βοηθητικός, ελπίζουμε να συνεχίσει να είναι έτσι και να αποφύγουμε τα χειρότερα.»

Όσον αφορά το SafePass και για πόσο θα το έχουμε ακόμη στη ζωή μας, o κ. Καραγιάννης ανέφερε πως είναι αναγκαίο τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες, ενώ επαναξιολόγηση θα γίνει μετά το τέλος του Φλεβάρη.

«Θεωρώ ότι safepass είναι αναγκαίο, τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες. Θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης, φαντάζομαι μετά το τέλος του Φεβράρη, ανάλογα με την επιδημιολογική μας εικόνα, τις εμπειρίες από άλλες χώρες οι οποίες έχουν πετάξει και τις μάσκες και τα περιοριστικά μέτρα και πρόκειται να μπουν στους χειμερινούς μήνες, θα δούμε τι θα συμβεί σε αυτές τις χώρες και αναλόγως θα πράξουμε και εμείς», είπε.

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων, μεταξύ των οποίων και η μάσκα», τόνισε.

Για τη μάσκα είπε ότι «λόγω του ότι θα μας έρθει και η γρίπη αργά ή γρήγορα νομίζω η χρήση της μάσκας θα περιορίσει αισθητά και τις αναπνευστικές λοιμώξεις».

Καταλήγοντας σημείωσε πως αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. «Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε. Θεωρώ αν όλα παν καλά την Άνοιξη ίσως είμαστε πιο ξέγνοιαστοι», κατέληξε.