Ειδήσεις

ΥΠΑΜ: Οι έξι πυλώνες του σχεδιασμού για την Εθνική Φρουρά

Τους έξι πυλώνες του σχεδιασμού για την Εθνική Φρουρά παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το «SigmaLive», ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας για το 2022 στην επιτροπή Οικονομικών. Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τις επιτροπές οικονομικών και άμυνας για την καθόλα εξαιρετική συνεργασία.

Η τουρκική αδιαλλαξία σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη επιθετική στάση επιβάλλουν τη συνεχή αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους για αξιοποίηση των πόρων με τον πλέον ορθολογικό τρόπο.

Ο κύριος πυλώνας των προσπαθειών αφορά τις δράσεις και τους σχεδιασμούς μας για την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, προχωρούμε με σταθερά βήματα στην εκτέλεση του εξοπλιστικού μας προγράμματος που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά σε οικονομικά επίπεδα τα υψηλότερα των τελευταίων 20 χρόνων. Στα θέματα του προσωπικού συνεχίζουμε τις συνεκπαιδεύσεις με άλλες προηγμένες στρατιωτικά χώρες. Όσο αφορά την ανέλιξη του προσωπικού έχουν αυξηθεί οι θέσεις προαγωγής των Υπαξιωματικών και ΣΥΠ. Αναμένεται πολύ σύντομα να ανακοινωθούν θέσεις προαγωγής και για τους Αξιωματικούς.

Ως δεύτερο πυλώνα έχουμε θέση την ενίσχυση των σχέσεων αμυντικής συνεργασίας με άλλα Κράτη στην προσπάθεια για δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τις ΗΠΑ συνεχίζεται η σταθερή και ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων μας. Έχει ανανεωθεί για το 2022 η δυνατότητα πώλησης αμυντικού υλικού που δεν εντάσσεται στην κατηγορία των φονικών όπλων και για πρώτη φορά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συνομιλίες σε επίπεδο Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής των 2 Υπουργείων Άμυνας.

Σημαντικό ρόλο στη συλλογική αυτή προσπάθεια διαδραματίζει πλέον και η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου η οποία εντός του 2021 διοργάνωσε με επιτυχία 3 Διεθνή σεμινάρια στα οποία συμμετείχε πολιτικό-στρατιωτικό  προσωπικό από κράτη μέλη της ΕΕ, της Μέσης Ανατολής και των περιφερειών της Βόρειας Αφρικής και ΗΠΑ.

Ο τρίτος πυλώνας στοχεύει σε δράσεις και σχεδιασμούς για την εφαρμογή καινοτόμων και μεταρρυθμιστικών δράσεων. Ως Υπουργείο αρμόδιο για την καινοτομία σε θέματα άμυνας, για πρώτη φορά προχωρήσαμε φέτος στην υπογραφή 2 συμφωνιών με κοινοπραξίες αποτελούμενες από κυπριακά ερευνητικά ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις για αμυντική έρευνα με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους με ποσό της τάξης των 900.000 Ευρώ.

Επίσης, το Υπουργείο συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων και τεχνολογίας, σε συνεργασία με άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP) έχει επιτευχθεί με υποστήριξη του Υπουργείου, η συμμετοχή 8 κυπριακών οντοτήτων σε 10 προγράμματα. Επιπλέον έχουμε αντλήσει χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για ανάπτυξη των δυνατοτήτων σε τεχνολογίες διττής χρήσης (dual use).

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ενίσχυση της απόδοσης των οικονομικών πόρων και του Προϋπολογισμού. Έχουμε ήδη προχωρήσει στον εξορθολογισμό των διαδικασιών των Προσφορών. Πρόθεσή μας είναι η προμήθεια τυποποιημένων υλικών των οποίων οι προδιαγραφές να έχουν ήδη εκπονηθεί από εξειδικευμένα κέντρα.

Ο πέμπτος πυλώνας αφορά δράσεις για την απλοποίηση και βελτίωση του Νομοθετικού και Κανονιστικού Πλαισίου με μέτρα για την πάταξη της φυγοστρατίας και εκσυγχρονισμό των νόμων και κανονισμών που διέπουν το Στρατό της Δημοκρατίας και την Εθνική Φρουρά.

Τον έκτο και τελευταίο πυλώνα αποτελεί η Περιβαλλοντική και Ενεργειακή πολιτική του Υπουργείου. Βασική μας στόχευση είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα στρατόπεδα της ΕΦ.  Για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας θα επιδιωχθεί χρηματοδότηση του από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά ταμεία.

Καταλήγοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας για τη συμβολή της στην όλη προσπάθεια, που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας».

ΥΠΑΜ: Η περιοχή της Αν. Μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε χώρο σταθερότητας

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε χώρο σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας όπου το κοινό συμφέρον είναι η συνεργασία για προώθηση συνθηκών που προάγουν τη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Ο ΥΠΑΜ, σύμφωνα με το «SigmaLive», μιλούσε σε χαιρετισμό του σε σεμινάριο ηγεσίας Ακαδημίας Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου - Πανεπιστημίου Cranfield, στη Λευκωσία.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στις δραστηριότητες του προγράμματος συνεργασίας Κύπρου – Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα άμυνας.

Τόνισε ότι η περιοχή βρίσκεται στην καρδιά σημαντικών διενέξεων και γεωστρατηγικών εξελίξεων λόγω της κεντρικής, στρατηγικής τοποθεσίας της,  στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και μεγάλων πολιτισμών και θρησκειών. Η τρέχουσα αστάθεια στη Συρία, τη Λιβύη και τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν, η πολιτική και οικονομική κατάσταση στον Λίβανο, η προσφυγική κρίση, η τρομοκρατία και η ασταθής κατάσταση στη Μέση Ανατολή, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας, είπε ο Υπουργός Άμυνας. Η ανακάλυψη τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προστέθηκε στη γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία της περιοχής, σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις παράνομες και προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, που δεν συνάδουν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές νομοθεσίες και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αναφέρθηκε επίσης και στις παράνομες  τουρκικές δραστηριότητες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην Καρπασία.

Σημείωσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι πρωταρχικής σημασία για την περιφερειακή σταθερότητα και κατ’επέκταση του παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας. Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει προωθήσει μηχανισμούς συνεργασίας με γειτονικές χώρες στο πλαίσιο διμερών, τριμερών και τετραμερών συνεργασιών, οι οποίες αποτελούν μοντέλο για περιφερειακό διάλογο και συνεισφέρουν στην εδραίωση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.

Είπε ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μπορεί  να μετατραπεί σε χώρο σταθερότητας, ανάπτυξης  και ευημερίας όπου το κοινό συμφέρον είναι η συνεργασία για προώθηση συνθηκών που προάγουν τη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ο κ. Πετρίδης, «θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο βασικό εταίρο σε αυτήν την προσπάθεια αντιμετώπισης κοινών απειλών και ασφάλειας και πιστεύουμε ότι έχει σημαντικό ρόλο να αναλάβει, ως χώρα με μακρά παράδοση και επιρροή στη διεθνή σκηνή, αλλά και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».