Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

ΕΣ: Να εφαρμοστεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας - Καταγγελία υβριδικών επιθέσεων με μετανάστες

Να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας και στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Τουρκία στα συμπεράσματα για την Τουρκία που εκδόθηκαν μετά τη συζήτηση για το θέμα και λίγο πριν τη λήξη της συνόδου στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ακόμα πως «δεν θα αποδεχθεί την όποια προσπάθεια τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» και «καταδικάζει όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ και θα ενεργήσει ανάλογα».

Σύμφωνα με το «ΚΥΠΕ», ειδικότερα σημειώνεται πως η ΕΕ «θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την υπό εξέλιξη υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε το καθεστώς της Λευκορωσίας, μεταξύ άλλων υιοθετώντας περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά προσώπων και νομικών προσώπων, σε ακολουθία με την σταδιακή της προσέγγιση, ως κατεπείγον θέμα».

Επίσης αναφέρεται πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μείωση των δευτερογενών κινήσεων «και να διασφαλιστεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ υπευθυνότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος αναφέρει:

«Μετά από παρέμβαση του ΠτΔ, στα Συμπεράσματα του #EUCO γίνεται για πρώτη φορά ονομαστική αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και στην περίπτωση της #Cyprus. Επιπλέον καταδικάζεται η εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία.»

Υποστηρίξτε τη