Αναλύσεις

Τα νέα κίνητρα προσέλκυσης επιχειρήσεων στην Κύπρο

Η δημιουργία μιας αποδοτικής κρατικής μηχανής, πέρα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τον επενδυτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, ενισχύει την ποιότητα ζωής και διευκολύνει τη ζωή των πολιτών

Η ενίσχυση του επιχειρηματικού και επενδυτικού ιστού μιας χώρας για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας και του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα της πολιτείας.

Είναι σημαντική η αναφορά στη βιώσιμη και σωστά δομημένη ενίσχυση της οικονομίας, εφόσον ευκαιριακού τύπου «αναλαμπές» οδηγούν μεν για κάποιο χρονικό διάστημα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όμως σε μέσο μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενδεχομένως να έχουν αρνητικές συνέπειες.

Η παροχή κινήτρων για μια εξωγενή οικονομία είναι θεμιτή, νοουμένου, φυσικά, ότι κινούνται εντός του συντάγματος και των νομοθεσιών, των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και των διεθνώς αποδεκτών πρακτικών. Είναι επιβεβλημένη η παρουσία μηχανισμού ελέγχου και λογοδοσίας όσον αφορά την εφαρμογή τους, καθώς και αξιολόγησης του αντικτύπου στην οικονομία. Το τελευταίο είναι σημαντικό ώστε να γίνονται διορθωτικές κινήσεις στις περιπτώσεις στρεβλώσεων, αδικιών και γενικότερα προβλημάτων στην εφαρμογή τους.

Επιπλέον, βασικό κριτήριο επιτυχίας οποιωνδήποτε μέτρων είναι να διατηρούν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και να λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Είναι απαραίτητο, επίσης, η Πολιτεία να αφουγκράζεται τις ανάγκες των επιχειρηματιών και της κοινωνίας στη διαμόρφωση οποιωνδήποτε μέτρων και προτάσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σωστής και δομημένης ανάπτυξης ενός οικονομικού τομέα είναι αυτό των επενδυτικών ταμείων. Με σχεδόν μηδαμινή παρουσία διεθνώς πριν από δέκα χρόνια, η Κύπρος αυτήν τη στιγμή διαθέτει περιουσιακά στοιχεία κάτω από διαχείριση πέραν των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με συστηματική δουλειά αναλύθηκαν τα νομοθετικά πλαίσια άλλων χωρών, οι ανάγκες των επενδυτών, των διαχειριστών και των άλλων επαγγελματιών που απαρτίζουν τον κλάδο και, μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δημιουργήθηκε ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο.

Το ίδιο μπορεί να διαπιστωθεί και για άλλους τομείς, όπως η ναυτιλία, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους και σταθερούς αιμοδότες του κυπριακού ΑΕΠ. Πρόκειται για έναν τομέα γεμάτο προκλήσεις και μεγάλο ανταγωνισμό, όμως η Κύπρος καταφέρνει να παραμένει σταθερά ένα ισχυρό ναυτιλιακό κέντρο.

Η νέα εθνική στρατηγική ναυτιλίας «SEA Change 2030»

Πρόσφατα παρουσιάστηκε η Μακροχρόνια Εθνική Στρατηγική για την Κυπριακή Ναυτιλία, «SEA Change 2030», με βασικό σκοπό, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, να παραμείνει η Κύπρος ανταγωνιστική και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής διεθνώς για τον τομέα.

Μέσα από τον σχεδιασμό επιδιώκεται η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Κυπριακού Νηολογίου και του ναυτιλιακού μας προϊόντος, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξανόμενων απαιτήσεων της σύγχρονης ναυτιλίας, ως επίσης των υφιστάμενων και μελλοντικών προκλήσεων που προκύπτουν από τις διεθνείς και περιφερειακές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, παροχή ευέλικτης, άμεσης, αποτελεσματικής, και ενιαίας πελατοκεντρικής εξυπηρέτησης 24/7».

Επιπλέον ανακοινώθηκε σειρά μέτρων/κινήτρων για την προσέλκυση ή και ενίσχυση των υπαρχουσών δραστηριοτήτων εταιρειών στην Κύπρο, με τις εταιρείες τεχνολογίας να αποκτούν δυναμική (έχουμε δει πρόσφατα εταιρείες τεχνολογίας να ανοίγουν γραφεία στην Κύπρο, με πρόσφατο παράδειγμα εταιρεία που εξειδικεύεται σε υπηρεσίες τεχνολογίας για χρηματοπιστωτικά και συναφή ιδρύματα) και τον κλάδο να οργανώνεται.

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται η μετεξέλιξη του υφιστάμενου Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης Διεθνών Εταιρειών σε Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών (Business Facilitation Unit), οι οποίες δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής στα αρμόδια τμήματα και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για δραστηριοποίηση στην Κύπρο αλλά και της έκδοσης και ανανέωσης αδειών παραμονής και απασχόλησης.

Επιπλέον αναδιαμορφώνεται η πολιτική για την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες, με έμφαση σε επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία ή εταιρείες ξένων συμφερόντων που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και που λειτουργούν αυτοτελή γραφεία στην Κύπρο, κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες, κυπριακές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας/καινοτομίας και κυπριακές φαρμακευτικές εταιρείες ή κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιογενετικής και βιοτεχνολογίας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι επιλύεται ένα από τα ζητήματα που προέκυπταν προηγουμένως, όπου σύζυγοι ατόμων που έρχονταν στην Κύπρο να εργοδοτηθούν δεν μπορούσαν να εργαστούν υπό τον φόβο κατάληψης θέσεων που θα μπορούσαν να καλύψουν μόνιμοι κάτοικοι. Πλέον θα μπορούν να εργαστούν, αλλά με ελάχιστο μισθό τα 2.500 ευρώ, ώστε να μην επηρεάζεται η απασχόληση (φυσικά αυτήν την εποχή υπάρχουν τομείς με μεγάλες ελλείψεις σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού).

Απλοποιείται και επιταχύνεται επίσης η διαδικασία παραχώρησης αδειών εργασίας (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε – Καθεστώς επί μακρόν Διαμένοντα). Δηλαδή για όσους η απασχόληση δεν θα οδηγήσει στη δημιουργία αδικαιολόγητου ανταγωνισμού στο επάγγελμα το οποίο θα ασκήσουν εισάγεται η Digital Nomad Visa, με μέγιστο αριθμό τα εκατόν άτομα.

Αλλαγές σε φορολογικές πολιτικές και διαδικασία πολιτογράφησης

Όσον αφορά τους εργαζόμενους που έρχονται για πρώτη φορά στη Δημοκρατία και γίνονται φορολογικοί κάτοικοι, σήμερα δικαιούνται απαλλαγή του 50% του μισθού τους από τη φορολογία, αν οι ετήσιες απολαβές είναι τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, η φορολογική απαλλαγή ύψους 50% σε νέους κατοίκους-εργαζομένους θα εφαρμόζεται αν η ετήσια αμοιβή από εργοδότηση είναι τουλάχιστον ύψους €55.000. Οι υφιστάμενοι δικαιούχοι του μέτρου έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν το ωφέλημα από 10 σε 17 έτη.

Επιπλέον ανακοινώθηκε η παραχώρηση αυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε έρευνα και ανάπτυξη (π.χ. κατά 20%). Επιλέξιμες δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη θα εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος, σε ποσό ίσο με 120% του πραγματικού.

Όσον αφορά το δικαίωμα υποβολής αίτησης για πολιτογράφηση, αυτό μπορεί να γίνει μετά από 5 χρόνια παραμονής και εργασίας στη Δημοκρατία (δημιουργώντας άρρηκτους δεσμούς με τη χώρα και συνεισφέροντας στην κοινωνία και στα ταμεία του κράτους, όπως αυτό των κοινωνικών ασφαλίσεων) αντί 7 που ισχύει σήμερα, ή μετά από 4 χρόνια εάν πληρούν το κριτήριο της κατοχής αναγνωρισμένου πιστοποιητικού πολύ καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

Γίνεται αντιληπτό ότι η προσέλκυση επιχειρήσεων, διοικητικών στελεχών και εργαζομένων υψηλής εισοδηματικής τάξης αναμένεται να βοηθήσει την οικονομία στο σύνολό της και σε όλους τους τομείς, όπως τις κατασκευές και τον τομέα των ακινήτων, την κατανάλωση, τα εστιατόρια, την εκπαίδευση και άλλα.

Φυσικά θα πρέπει, πέρα από τα πιο πάνω μέτρα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, μέσα από εποικοδομητική στάση να προχωρήσουν στις τροποποιήσεις της νομοθεσίας, στις περιπτώσεις που επιβάλλεται, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι να προχωρήσει τάχιστα η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που εντάχθηκαν κάτω από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο τον τεχνολογικό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Η δημιουργία μιας αποδοτικής κρατικής μηχανής, πέρα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τον επενδυτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, ενισχύει την ποιότητα ζωής και διευκολύνει τη ζωή των πολιτών. Η ισχυρή οικονομία δίνει τη δυνατότητα ενισχυμένης κοινωνικής πολιτικής και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, πάντα όμως με μέτρο και έλεγχο.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 24/10/2021)