Παραπολιτικά

Η Κύπρος και οι Άραβες

Η Κύπρος ανέκαθεν είχε φιλικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο. Οι δραματικές εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής επιτάσσουν περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών μας με τις αραβικές χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις μαζί μας, και επιδιώκουν λύσεις στα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής μέσω του διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Με την Αίγυπτο, ειδικότερα, είναι ήδη ραγδαία η ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μας, που επικυρώθηκε και με την τελευταία τριμερή συνάντηση κορυφής Αναστασιάδη-Μητσοτάκη-Σίσι στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτού του μομέντουμ θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και μια στενότερη συνεργασία Λευκωσίας-Καΐρου στον στρατιωτικό τομέα.

Πολύ καλές σχέσεις έχουμε αναπτύξει και με τη Σαουδική Αραβία, μια χώρα με δεσπόζουσα θέση στον Αραβικό κόσμο. Σημειώνεται ότι το Ριάντ έχει άριστες σχέσεις με τους Αμερικανούς, οι οποίοι το εντάσσουν στην αντιτρομοκρατική συμμαχία. Την ίδια ώρα οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ, λόγω της συμμαχίας του Ερντογάν με το Ιράν, προαιώνιο εχθρό των Σαουδαράβων.

Εξαιρετικές σχέσεις έχει η Κύπρος και με την Ιορδανία, καθώς και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες του Κόλπου.

Θα πρέπει παράλληλα να υποδείξουμε και την αποτυχία του Ερντογάν να καλοπιάσει τον γειτονικό μας Λίβανο, για να μοιραστεί μαζί του μέρος της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Λιβάνιος Πρόεδρος, Μισέλ Αούν, κατηγόρησε παλαιότερα την Οθωμανική Αυτοκρατορία για «κρατική τρομοκρατία» στον Λίβανο την εποχή που αποτελούσε τμήμα των εδαφών της, μια αναφορά που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Για να μη μιλήσουμε και για την άλλη γειτονική μας χώρα, την καθημαγμένη Συρία, που πνέει τα μένεα κατά της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως να είναι αμπελοχώραφό της το βόρειο τμήμα του συριακού εδάφους. Την ίδια εχθρική στάση προς την επιδρομική Τουρκία τηρεί και το Ιράκ.

Ε, ναι, λοιπόν. Οι εχθροί του εχθρού μας είναι φίλοι μας! Και ο Ερντογάν φροντίζει να τους αυξάνει...

ΜΠΟΞΕΡ