Παραπολιτικά

Μεταρρυθμιστικές αρρυθμίες

Όλοι παραδέχονται ότι η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από μεταρρυθμίσεις. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις ποτέ δεν προχωρούν, διότι τα κόμματα δεν συμφωνούν μεταξύ τους ποιες ακριβώς θα είναι αυτές, ποια έκταση θα έχουν, πώς θα εφαρμοστούν κ.λπ. Εκεί που νομίζεις ότι μια μεταρρύθμιση θα εγκριθεί επιτέλους και θα γίνει πράξη, τσουπ, πετάγεται μια διαφωνία και όλα ανατρέπονται. Έτσι φθάνουμε στο βασικό συμπέρασμα ότι, για να υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει πρώτα να... μεταρρυθμιστούν οι νοοτροπίες μας, οι κομματικές μας και άλλες αγκυλώσεις, οι παράλογες εμμονές μας, ο φόβος για το καινούργιο, η προσκόλληση στο ατομικό και όχι το γενικό συμφέρον και πολλά άλλα.

Πάρτε τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία εκκρεμεί από αμνημονεύτων χρόνων. Ενώ υπήρχε η εικόνα ότι τα βρήκαν η Κυβέρνηση και η ΠΑΣΥΔΥ, ξαφνικά ξέσπασε θύελλα, με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, να κατηγορεί την ΠΑΣΥΔΥ ότι υπαναχώρησε σε θέματα προαγωγών, με αποτέλεσμα να αναιρείται η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, η οποία θα καταντήσει «περιπαίξιμο». Για τ’ όνομα του Θεού, παιδιά! Τώρα που φθάνουμε στο τέλος, μην τα τινάξετε όλα στον αέρα. Οι πολίτες θέλουν να έχουν μια δημόσια υπηρεσία που να τους εξυπηρετεί πλήρως και να είναι αποδοτική. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, θα πρέπει να προάγονται οι πιο άξιοι, και όχι οι αρχαιότεροι, με βάση αντικειμενικές αξιολογήσεις και εξετάσεις, και όχι να συνεχιστεί αυτή η κωμωδία «όλοι είναι εξαίρετοι».

Δυσκολίες συναντά και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία βρίσκεται στην κατάψυξη εδώ και μια δεκαετία. Παραμένουν οι βασικές διαφωνίες για το πόσοι Δήμοι θα διατηρηθούν, ποιοι Δήμοι θα συγχωνευθούν με ποιους, αν θα διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα κ.ά.

Μέχρι τώρα αντιμετωπίζαμε τα θέματα των μεταρρυθμίσεων με τη συνήθη κωλυσιεργό τακτική τού τζιυλήματος του αβκού με την μανιβέλλαν. Τώρα, όμως, έφθασε ο κόμπος στο χτένι. Αν δεν εγκριθούν τους επόμενους μήνες, χάνουμε τα εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα είναι σαν να κερδίζεις τον πρώτο αριθμό του Τζόκερ και να πετάς το τυχερό δελτίο στα σκουπίδια. Ποιος θα αναλάβει τέτοια ευθύνη;

ΜΠΟΞΕΡ