Παραπολιτικά

Όταν ένας Κύπριος έσωσε τον Μακρυγιάννη

Κάπου χίλιοι ήταν οι Κύπριοι εθελοντές που πολέμησαν στην Ελλάδα, κατά την Επανάσταση του 1821. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Γιώργος Γεωργής, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών και Ιστορικών σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, στην Πάφο, η συμμετοχή των Κυπρίων αγωνιστών είναι μια από τις μεγαλύτερες από ολόκληρη την Ελλάδα, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι τότε η Κύπρος είχε πληθυσμό μόλις 80.000. Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο συνεδρίου στην Πάφο, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Τα αμέτρητα ηρωικά κατορθώματα των Κυπρίων απαθανατίσθηκαν και σε αφηγήσεις των ιδίων των ηρώων του Εικοσιένα.

Μια τέτοια περίπτωση περιγράφει ο Στρατηγός Μακρυγιάννης στα «Απομνημονεύματά» του. Πρόκειται για το ηρωικό κατόρθωμα ενός Κύπριου εθελοντή, που αναφέρεται από τον Μακρυγιάννη απλώς ως Μιχάλης.

Τον Απρίλιο του 1825 ένα αγγλικό πολεμικό σκάφος κατέπλευσε στον κόλπο του Νεοκάστρου (Ναυαρίνο). Στο εκεί φρούριο βρίσκονταν περικυκλωμένοι από το τουρκικό ασκέρι και αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο ο Μακρυγιάννης και άλλοι αγωνιστές. Ήθελαν να επικοινωνήσουν με το αγγλικό πολεμικό για βοήθεια και ο μόνος τρόπος ήταν να πάει κάποιος στο σκάφος κολυμπώντας. Προσφέρθηκε εθελοντικά ο Κύπριος Μιχάλης. Το βράδυ τον κατέβασαν κρυφά με σχοινιά από το κάστρο και, αφού κατόρθωσε να περάσει μέσα από τις γραμμές των Τούρκων, ρίφθηκε στη θάλασσα. Τον αντιλήφθηκαν, όμως, τουρκικά καράβια που έπλεαν στην περιοχή και τον κυνήγησαν. Ο ηρωικός Κύπριος κατόρθωσε, ωστόσο, να φθάσει, μισοπεθαμένος, στο αγγλικό πολεμικό και να ζητήσει βοήθεια, η οποία σύντομα παρασχέθηκε στους συναγωνιστές του. Έτσι η στρατιωτική ομάδα του Μακρυγιάννη σώθηκε. Δύο μήνες αργότερα, στις 13 Ιουνίου του 1825, στην περίφημη μάχη των Μύλων, ο «καλός και γενναίος πατριώτης Μιχάλης Κυπραίος», όπως τον αποκαλεί ο Μακρυγιάννης, έπεσε μαχόμενος.

Στη μνήμη του Μιχάλη και των άλλων Κυπρίων αγωνιστών του 1821, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ για τις υπέροχες πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας, στον αγώνα για την ελευθερία της μάνας Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Η ελευθερία της Ελλάδας επιτεύχθηκε τότε, με την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Η ελευθερία της Κύπρου δεν έχει επιτευχθεί πλήρως, με ένα κομμάτι της να στενάζει ακόμα υπό οθωμανικό ζυγό...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ