Συνεντεύξεις

€60.000.000 για νέους γεωργούς εντός του τρέχοντος έτους

Ο νέος Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), Ανδρέας Κυπριανού, απαντά στη «Σ» για τις αιχμές που άφησε φεύγοντας από τον Οργανισμό ο προκάτοχός του, Τίμης Ευθυμίου, για τις αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών και τα πρόστιμα που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ για τις παρακοές της

Ξεκάθαρος και χωρίς περιστροφές ο νέος Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), και τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, στην πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, απαντά στην εφημερίδα «Σημερινή» για τις αιχμές που άφησε φεύγοντας από τον Οργανισμό ο προκάτοχός του, Τίμης Ευθυμίου, ενώ απαντά για τις αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών, τα πρόστιμα που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ για τις παρακοές της και πολλά άλλα.

ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ.jpg

Κύριε Κυπριανού, από τη θέση του βουλευτή, στη θέση του Επιτρόπου ΚΟΑ. Πώς ήταν για σας η αλλαγή αυτή και ποιο το όραμά σας για τον Οργανισμό;

- Το κάθε δημόσιο λειτούργημα έχει τις δικές του προκλήσεις, όταν έγνοια σου είναι η προσφορά προς τον συνάνθρωπο και την πατρίδα σου. Ο βουλευτής δεν έχει εκτελεστική εξουσία και τα θέματα που ανοίγει στον δημόσιο ή στον κοινοβουλευτικό διάλογο δεν εξυπηρετούν απαραίτητα και κοινοβουλευτική εξουσία ή αποφάσεις.

Ο Επίτροπος, πάντοτε μέσα από τη συζήτηση με τους Λειτουργούς και άλλους αρμοδίους, αποφασίζει και υλοποιεί τις αποφάσεις. Το όραμά μου για τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών είναι να καταστεί ένας σύγχρονος, ευέλικτος, μη γραφειοκρατικός Οργανισμός, ένας Οργανισμός υπόδειγμα, διαφάνειας και αμεσότητας, που θα προβαίνει σε έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές και θα στηρίζει στα μέγιστα την κυπριακή Αγροτική Οικονομία.

Ο προκάτοχός σας, ο κύριος Τίμης Ευθυμίου, έφυγε από τον ΚΟΑ, πυροβολώντας την Κυβέρνηση και αφήνοντας αιχμές για τον επόμενο διορισμό. Αυτό ήταν κάτι που σας ενόχλησε; Πώς απαντάτε;

- Το κάθε δημόσιο πρόσωπο έχει δικαίωμα να ενεργεί όπως νομίζει, γιατί στο τέλος όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες. Εγώ έμαθα, μετά που ολοκληρώνεται ένας κύκλος προσφοράς, να λέω ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Με βάση αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για την τιμή που μου έκανε αλλά και τους πολίτες που με στήριξαν και με στηρίζουν τόσα χρόνια.

Ο Οργανισμός μπορεί να παρέμβει, ή μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων ή άλλων, ώστε να δοθεί βοήθεια για τις τιμές των σιτηρών; Με βάση και τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου…

- Ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών είναι η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή και, κατά συνέπειαν, τη διενέργεια ελέγχων και πληρωμών για τα διάφορα Μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και άλλα μέτρα Κρατικών Ενισχύσεων. Ο καθορισμός πολιτικής που αφορά τη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Κατά συνέπειαν, εάν σχεδιαστούν τέτοια μέτρα από το Υπουργείο Γεωργίας, τότε ο Οργανισμός Πληρωμών ίσως να αναλάβει τη διενέργεια ελέγχων και σχετικών πληρωμών που τα αφορούν.

Πιστεύετε ότι ο αγροτικός κόσμος μπορεί να ελπίζει σε ένα ευοίωνο μέλλον;

- Ο αγροτικός κόσμος είναι ένα σημαντικό και νευραλγικό κομμάτι της κοινωνίας και της οικονομίας μας, που πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Η Κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορους τρόπους να ενισχύσει των γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, για να μπορέσει ν’ αντεπεξέλθει σε αυτά τα νέα δεδομένα. Είναι δύσκολο, αλλά με τη δέουσα προσοχή και προσπάθεια, το μέλλον ελπίζουμε ότι θα είναι ευοίωνο για το καλό όλων μας.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις αγροτικές περιοχές μας παράλληλα με την αγροτική οικονομία ειδικά σε περιόδους πανδημίας και με την παρατεταμένη ανομβρία της περσινής χρονιάς;

- Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω διαφόρων μέτρων ενισχύσεως, ένεκα της πανδημίας, καθώς και άλλων, τα οποία επικεντρώνονται στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών με σκοπό τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές και τη μείωση της αστυφιλίας. Τα Μέτρα αυτά είναι είτε με τη μορφή άμεσων ενισχύσεων ή με την προαγωγή των αναγκαίων επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές με σκοπό τη δημιουργία κινήτρων για παραμονή στην ύπαιθρο.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική;

- Η προτεραιότητα του Οργανισμού Πληρωμών και η δική μου είναι οι έγκαιρες και έγκυρες πληρωμές προς τους δικαιούχους και η αποφυγή καθυστερήσεων και οποιωνδήποτε γραφειοκρατικών διαδικασιών, στο πλαίσιο πάντοτε της εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Κύπρος καταβάλλει μεγάλα ποσά τιμωρητικών ποινών, από τη μη συμμόρφωση σε σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε. Για τι αριθμούς μιλάμε, δικαιολογούνται αυτά τα πρόστιμα;

- Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσά που κατανέμονται στους δικαιούχους κάθε έτος, που είναι περίπου της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, τότε το ποσό που κατά μέσον όρο επιστρέφεται ως ποινές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΔΕΝ υπερβαίνει το 0,005%, που είναι και ρεαλιστικά μηδαμινό μπροστά στο όφελος που αποκομίζεται. Φυσικά η προσπάθειά μας για μείωση ή, εάν είναι δυνατόν, για εκμηδένιση των ποινών είναι καθημερινή και συνεχής.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται ότι υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή επιδοτήσεων. Υπάρχουν σκέψεις για ενέργειες βελτίωσης;

- Οι κυριότερες σκέψεις και ενέργειες που γίνονται είναι προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών και της ψηφιοποίησης, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που δημιουργήθηκε ένεκα της πανδημίας. Σκοπός μας είναι οι πληρωμές να είναι ακριβείς και γρήγορες για να μπορεί ο αγροτικός κόσμος να είναι ευέλικτος και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Η προσπάθεια αυτή είναι καθημερινή και συνεχής.

Ευκαιρίες για νέους αγρότες

Υπάρχουν ευκαιρίες για νέους αγρότες, που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χώρο;

- Για νέους αγρότες που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χώρο υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, κυρίως μέσω των Μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Κύπρου 2014-2020. Από τα σημαντικότερα είναι τα Καθεστώτα 4.1 και 6.1, μέσω των οποίων δίνονται κίνητρα για διενέργεια επενδύσεων στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα καθώς και ενισχύσεις για την Πρώτη Εγκατάσταση Νέων Γεωργών. Τα δύο Καθεστώτα υπολογίζεται να προκηρυχθούν περί τα τέλη του τρέχοντος έτους και υπάρχει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον από νέους γεωργούς για συμμετοχή σε αυτά. Τονίζεται ότι οι πιο κάτω αναφορές βρίσκονται ακόμη υπό την αίρεση της τελικής έγκρισης από τη Διαχειριστική Αρχή (Υπουργείο Γεωργίας). Ενδεικτικά όσον αφορά το Καθεστώς 4.1:

  1. Οι κατηγορίες αιτήσεων είναι:
  • Κατηγορία Α «Μικρές επενδύσεις»
  • Κατηγορία Β1 «Αιγοπροβατοτροφία»
  • Κατηγορία Β2 «Άλλοι τομείς προτεραιότητας»:
      1. Μετακίνηση Οχληρών Υποστατικών
      2. Κατασκευή Μονάδων Αφαλάτωσης
      3. Επενδύσεις για Διαχείριση Κτηνοτροφικών Αποβλήτων
      4. Επενδύσεις που αφορούν τους τομείς της κονικλοτροφίας, της μανιταροκαλλιέργειας, της πτηνοτροφίας, των αροτραίων καλλιεργειών, της μελισσοκομίας και δαπάνες που αφορούν φυτείες λαχανικών και φρέσκων αρωματικών φυτών υψηλού εισοδήματος σε δικτυοκήπια σε περιοχές με υψόμετρο από 400 μέτρα και άνω.
      5. Επενδύσεις που αφορούν τους γεωργούς που πλήγηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Ιουλίου και επηρέασε τις 10 κοινότητες των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού.
  • Καθεστώς 5.2: «Στήριξη Επενδύσεων για αποκατάσταση Γεωργικού Δυναμικού» που αφορά τις ζημιές από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
  1. Ο Προϋπολογισμός της Προκήρυξης θα είναι €30.000.000, εκ των οποίων €4 εκ. θα διατεθούν για το Σχέδιο Μικρές Επενδύσεις, €15 εκ. για το Σχέδιο Αιγοπροβατοτροφίας και €11 εκ. για το Σχέδιο Άλλοι Τομείς Προτεραιότητας και €2 εκ. για το Καθεστώς 5.2. που αφορά τις ζημιές από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
  2. Για τους νέους γεωργούς τα ποσοστά χορηγίας κυμαίνονται από 60 – 75% των επιλέξιμων επενδύσεων, που είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό και κίνητρο.

Όσον αφορά το Καθεστώς 6.1 προνοείται εφάπαξ ενίσχυση ύψους μέχρι και €50.000 για νέους γεωργούς κάτω των 41 ετών που θα ασχοληθούν επαγγελματικά με τη γεωργία / κτηνοτροφία. Η συγκεκριμένη προκήρυξη θα έχει προϋπολογισμό €5.000.000.

Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Κύπρου περιλαμβάνεται και το Καθεστώς 4.2 που αφορά τη Μεταποίηση, Εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και εφαρμόζεται από το Υπουργείο Ενέργειας. Αντίστοιχό του Μέτρο που προνοείται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα προκηρυχθεί σύντομα με προϋπολογισμό €25.000.000. Αυτό είναι ακόμη ένα σημαντικό Μέτρο, μέσω του οποίου η Κυβέρνηση προωθεί τη διαφοροποίηση των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την ένταξη νέων γεωργών στον συγκεκριμένο τομέα.

Από τα πιο πάνω διαφαίνεται ότι εντός του τρέχοντος έτους θα γίνουν προκηρύξεις μέτρων με προϋπολογισμό €60.000.000, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν νέοι γεωργοί.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε και στις δυνατότητες που υπάρχουν και μέσω πολλών άλλων Μέτρων που εφαρμόζονται και μπορούν να καταστούν δικαιούχοι νέοι γεωργοί. Για πληροφορίες για όλα τα Μέτρα δίνονται λεπτομέρειες πιο κάτω.

Πώς μπορεί κάποιος που επιθυμεί, να ενημερωθεί για τα κονδύλια που προσφέρονται και ποιοι τομείς της γεωργίας έχουν μεγαλύτερη ζήτηση;

- Στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών λειτουργεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Αγρότη με παγκύπρια τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης το 77771999. Στο Κέντρο απασχολούνται άτομα, τα οποία μπορούν να ενημερώσουν / καθοδηγήσουν / εξυπηρετήσουν τους ενδιαφερόμενους για όλα τα Μέτρα επιδοτήσεων που εφαρμόζονται. Πρόσθετα όλη η σχετική πληροφόρηση βρίσκεται αναρτημένη και στην ιστοσελίδα μας www.capo.gov.cy καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που διατηρεί ο Οργανισμός Πληρωμών, όπως το facebook ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. Όσον αφορά τώρα το ερώτημα για το ποιοι τομείς της Γεωργίας έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, οι ενδιαφερόμενοι καλό θα ήταν να αποτείνονται στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας, λόγω αρμοδιότητας.