Ακίνητο

Μισθός €800 και ενοίκιο €1000 – Ποιοι παράγοντες μας έφεραν ως εδώ

Τα ενοίκια που ισοδυναμούν με ολόκληρο μισθό και ποιοι οι παράγοντες αύξησης τους

Αρκετοί είναι αυτοί που θυμούνται τις παλιές καλές μέρες όπου οι τιμές των ενοικίων σύναδαν με τον μισθό του μέσου Κύπριου πολίτη. Το ποσό κάποτε των 300 ευρώ για ενοίκιο ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο ήταν ένα υψηλό ενοίκιο, πόσο μάλλον σήμερα οπού τα ενοίκια φθάνουν μέχρι και τις 3 χιλιάδες ενοίκιο για ένα υπερπολυτελές…μονάρι των 50 τ.μ., γατί απλά είναι πολυτελείας. Οι αυξήσεις των ενοικίων έφτασαν την ώρα που οι μισθοί ενός μέσου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται στα 1200 ευρώ, ενώ ο κατώτερος μισθός φθάνει στα 800 ευρώ. Ωστόσο, με έναν μέσο μισθό ο φορολογούμενος πολίτης καλείτε να καλύψει τις πρώτες ανάγκες του, συμπεριλαμβανομένου και του ενοικίου του ή της δόσης του δανείου για να αγοράσει σπίτι, ενώ ακολούθως θα πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς της οικίας του οι οποίοι και εκείνοι φθάνουν σιγά σιγά σε υπέρογκα ποσά.

Η Λεμεσός και τα υψηλά ενοίκια

Τα ενοίκια για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είναι κόστος δυσβάσταχτο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Λεμεσό οπού διαθέτει τα πιο υψηλά ενοίκια παγκυπρίως. Ωστόσο, με την δημιουργία και του Πανεπιστήμιου ΤΕΠΑΚ η Λεμεσός έγινε και επίσημα μια φοιτητούπολη. Όμως είναι πολλοί οι φοιτητές που θα επιλέξουν εν τέλη να πηγαινοέρχονται ή να αποταθούν σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη πόλη τους (αφού τα έξοδα και τα δίδακτρα θα είναι σίγουρα λιγότερα) για περισσότερη οικονομία. Οι γονείς λοιπόν σκέπτονται διπλά και τριπλά τις σπουδές των παιδιών τους με τους περισσότερους να προτιμούν τις σπουδές στο εξωτερικό, αφού πλέον το νησί μας έχει αυξήσει τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά οι μισθοί παραμένουν στα τάρταρα. Οι γονείς λοιπόν άλλα και όσοι θέλουν να διαμένουν Λεμεσό είτε για εργασία είτε για προσωπικούς λόγους καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη αφού οι τιμές των ενοικίων εξαρτώνται πολύ από την διαθεσιμότητα που υπάρχει, τη κατάσταση του διαμερίσματος και την περιοχή που επιθυμούν να διαμείνουν. Εντούτοις, η Λεμεσός συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα της πόλης με τα ακριβότερα ενοίκια, με φοιτητές και Λεμεσιανούς να δυσκολεύονται οικονομικά να διαχειριστούν αυτά τα ενοίκια. Μάλιστα μετα από έρευνα της «Σημερινής Online» καταγράψαμε τιμές οι οποίες έχουν ως εξής: για ένα διαμέρισμα μέτριας κατάστασης με ένα υπνοδωμάτιο στο κέντρο της Λεμεσού κυμαίνεται από τα €800 ευρώ. Ενώ, στο κέντρο της Λεμεσού για ένα διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων κυμαίνεται από €900 ευρώ στη καλύτερη περίπτωση και φθάνει μέχρι και τα €1300. Για διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων και άνω μέτριας κατάστασης οι τιμές είναι και πάλι απλησίαστες αφού μπορεί να φθάσουν και τα €1600.

Για τους φοιτητές η πιο εύκολη λύση θα είναι η συγκατοίκηση σε ένα διαμέρισμα όπως αυτά, όμως για οικογένειες ή ζυγαριά οι τιμές αυτές είναι δυσβάσταχτες και για τον μισθό που παίρνουν άλλα και για τις συνθήκες του διαμερίσματος ή της οικίας. Οι πολίτες που θέλουν να ενοικιάσουν στη Λεμεσό βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να βλέπουν παμπάλαια διαμερίσματα και οικίες που τίποτα δεν στέκει σε καλή κατάσταση εκεί και να τους ζητούν χωρίς καμία ντροπή €1000 ευρώ ενοίκιο. Ωστόσο, τα ενοίκια για διαμερίσματα στον παραλιακό της Λεμεσού είναι απλησίαστα αφού φθάνουν το ποσό των €3000 για ένα μονάρι διαμέρισμα.

Η Λευκωσία στα χνάρια της... Λεμεσού

Η Πρωτεύουσα είναι φοιτητούπολη από πάντα! Οι φοιτητές από άλλες πόλεις επιθυμούν να περάσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και να ζήσουν τη φοιτητική ζωή της Πρωτεύουσας. Η Λευκωσία τον τελευταίο καιρό άρχισε να μετατρέπει τα ενοίκια της σε μια πιο Λεμεσιανή μορφή, αφού οι τιμές για φοιτητικά και για οικογένειες σπίτια ή διαμερίσματα άρχισαν λίγο να …τσιμπούν! Και πάλι χρειάζεται μια οικογένεια να καταβάλει τον έναν μισθό από τους δυο εργαζόμενους του σπιτιού μόνο για το ενοίκιο. Ενώ για τους φοιτητές είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα εφόσον οι γονείς έχουν να πληρώσουν 2 ενοίκια και επιπρόσθετα τα είδη πρώτης ανάγκης άλλα και τους λογαριασμούς για να έχουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους πρόσβαση σε ρεύμα και νερό.

Για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου καλής ποιότητας στο κέντρο της Λευκωσίας το ποσό ανέρχεται από τα €600 ως €700, ενώ για δύο υπνοδωμάτια από €800 ως €900 και τριών υπνοδωματίων από €950 ως €1300. Φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο στην αυξομείωση του ενοικίου και η περιοχή του διαμερίσματος.

Τώρα, για μια οικία στη Λευκωσία τριών και άνω υπνοδωματίων τα ενοίκια ανεβαίνουν ακόμα πιο πολύ, με αυτά να κυμαίνονται από €1.250 ως €2.800.

Οι πιο ακριβές περιοχές στα ενοίκια διαμερισμάτων καλής ποιότητας τριών υπνοδωματίων είναι η περιοχή της Έγκωμης και της Αγλατζιάς. Το εύρος του ενοικίου κυμαίνεται από €950 ως €1.800 και στην Αγλατζιά η ανώτατη τιμή μειώνεται στα €1.700. Το ενοίκιο στις κατοικίες καλής ποιότητας στην Έγκωμη κυμαίνεται από €1.250 ως €3.000 και στην Αγλατζιά από €1.250 ως €3.400. Ωστόσο, η πιο φθηνή περιοχή είναι η Λακατάμια όπου τα ενοίκια για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου είναι μεταξύ €500 και €650, δύο υπνοδωματίων κυμαίνεται από €700 ως €850 και τριών υπνοδωματίων από €900 ως €1.000

Χαμηλές τιμές σε Λάρνακα και Πάφο

Η Λάρνακα και η Πάφος είναι ίσως οι μόνες πόλεις της Κύπρου που δεν επηρεαστήκαν σε μεγάλο βαθμό από τις υψηλές τιμές των ενοικίων. Συγκεκριμένα, στη Λάρνακα για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου οι τιμές κυμαίνονται από τα €400 με €500, ενώ για διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων οι τιμές φθάνουν στα €500 με €600 και για διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων και άνω οι τιμές κυμαίνονται από €550 και €650. Οι τιμές για οικίες πάλι στη Λάρνακα είναι και αυτές σε αρκετά χαμηλές τιμές και φθάνουν από €750 μέχρι και €1700. Εξαρτάται πάντοτε από τη περιοχή, τις διαστάσεις και τη κατηγορία της οικίας.

Στη Πάφο, οι τιμές κυμαίνονται στα παλιά φυσιολογικά επίπεδα με τις τιμές των ενοικίων για ένα μονάρι διαμέρισμα να φθάνει στα €250 ενώ για ένα δυάρι διαμέρισμα καλής ποιότητας η τιμή φθάνει μέχρι και τα €500 ενώ για διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων και άνω οι τιμές κυμαίνονται από €600 μέχρι και €800. Ενώ μπορείς να βρεις και οικία με πισινά και με πολυτελή αέρα μέχρι και στα €900. Τιμές…χώμα σε σύγκριση και με τις άλλες πόλεις.

Οι περιοχές με την πιο χαμηλή ζήτηση είναι η ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, όπου η τοπική ζήτηση είναι πολύ πιο αδύνατη από τις άλλες πόλεις και είναι περισσότερο εξωγενής, της τουριστικής μορφής και κατά συνέπεια εποχιακή.

Οι παράγοντες που έφεραν την αύξηση

Οι τιμές των κατοικιών, σύμφωνα με την Eurostat, μειώθηκαν απότομα μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2013, ωστόσο παρέμειναν σταθερές μεταξύ 2013 και 2014. Σημείωσαν ταχεία ανοδική πορεία στις αρχές του 2015, και συνέχισαν να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι τα ενοίκια έκτοτε.

Ωστόσο, ένας μεγάλος παράγοντας της αύξησης των τιμών στα ακίνητα και στα ενοίκια ξεκίνησε όταν εισήλθε στη ζωή μας το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου. Οπού και ξεκίνησε η έλευση των ξένων επενδυτών, η κάθε φυσικά εθνικότητα έδειξε τη προτίμηση της στις πόλεις μας, επηρεάζοντας έτσι τις τιμές κάθε πόλης.

Οι Ρώσοι για παράδειγμα, έδειξαν από την αρχή των επενδύσεων τους στη Λεμεσό γι’ αυτό και έχουμε αυτές τις μεγάλες αυξήσεις σε ενοίκια και αγορές ακίνητων. Οι Ρώσοι είναι μια πλούσια εθνικότητα η οποία αρέσκεται στις επενδύσεις και στη πολυτέλεια, γι’ αυτό και οι ουρανοξύστες της Λεμεσού διαθέτουν υπερπολυτελή διαμερίσματα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Στη Λάρνακα τώρα οπού οι τιμές κυμαίνονται σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα, έχουν δείξει την προτίμηση τους οι Ισραηλίτες με την εθνικότητα αυτή να μην επενδύει τα πόσα που επενδύουν οι Ρώσοι κρατώντας τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όπως και στη Πάφο οι εθνικότητες που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση είναι η Άγγλοι και οι Κινέζοι με τους ιδίους πάλι να κρατούν τα τιμές σε πολύ φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο το επενδυτικό πρόγραμμα δεν είναι το μόνο που έβαλε το «χεράκι» του για τις αυξήσεις των ακίνητων, αλλά και η προτίμηση των Κυπρίων ως προς κάποιες πόλεις. Στη Λευκωσία για παράδειγμα, οι τιμές έχουν αυξηθεί ραγδαία λόγω των πολλών φοιτητών από τα πανεπιστήμια, όπως επίσης και από τους εργαζόμενου οι οποίοι αν και από άλλες πόλεις καταφεύγουν στη Πρωτεύουσα η οποία έχει μεγαλύτερη αγορά εργασίας λόγω της φιλοξενίας όλων των Υπουργείων, Δημόσιων υπηρεσιών, Οίκους ΜΜΕ, αλλά και αγορά υπηρεσιών.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με την Eurostat, οι τιμές των ενοικίων και οι τιμές αγοράς κατοικίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισαν να αυξάνονται σταθερά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 1,3% και 7,3% αντίστοιχα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από το 2010 μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 16% και οι τιμές κατοικίας κατά 34%.

Η πανδημία δεν άγγιξε τα ενοίκια

Αν και περιμέναμε η πανδημία να αγγίξει και τα ενοίκια και να πέσουν οι τιμές η διαφοροποίηση ήταν πολύ μικρή προς τα κάτω κατά το έτος 2020 ωστόσο φέτος οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2019.

Η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και το γεγονός ότι μερίδα πολιτών έχασε την εργασία της ή μειώθηκαν τα εισοδήματά τους, αυτό τους ανάγκασε να βρουν πιο οικονομικές λύσεις επιλέγοντας ακόμη πιο μικρή στέγη για ενοικίαση. Αρκετός κόσμος αναγκάστηκε να βρει στέγη πιο μικρή και πιο οικονομική, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση σε πιο φθηνές στέγες αφήνοντας ανενοικίαστες τις οικίες και τα διαμερίσματα που είναι πολύ πιο ακριβά.