Abdelaziz Bouteflika, πρώην Πρόεδρος της Αλγερίας

O Abdelaziz Bouteflika, o μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Αλγερίας, μετά από ασθένειες και προσωπικές περιπέτειες, εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία 84 ετών.

Ο Bouteflika ήταν από τους ιστορικούς ηγέτες της Αλγερίας. Υπήρξε Πρόεδρος της Αλγερίας για 20 χρόνια (1999-2019). Είχε μια θυελλώδη καριέρα και από ήρωας στο τέλος κατήντησε μισητός σε πάρα πολλούς από τους συμπατριώτες του (βλ. Amir Akef κ.ά. «Abdelaziz Bouteflika», Le Monde, 19-20/9/2021, σελ. 22).

Γεννήθηκε το 1937 και σε ηλικία 19 ετών ενώθηκε με τις δυνάμεις της αντιστάσεως εναντίον των Γάλλων, κατακτητών της χώρας του. Με την ανεξαρτησία της Αλγερίας το 1962 ήταν μέλος του επιτελείου του στρατού των μεθορίων περιοχών κάτω από τον «προστάτη» του Houari Boumediene. Το 1963, σε ηλικία 26 ετών, ο Ben Bella, ο πρώτος Πρόεδρος της Αλγερίας, τον διορίζει Υπουργό των Εξωτερικών. Μετά από δύο χρόνια ο Ben Bella τον καθαιρεί αλλά με το πραξικόπημα της 10ης Ιουνίου του 1965 ο προστάτης του Boumediene παίρνει την εξουσία και τον διατηρεί στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Το 1978 ο Boumediene χάνει την εξουσία και μαζί του και ο Bouteflika. Το 1981 εγκατέλειψε τη χώρα και επιστρέφει το 1987. Μετά από μια πολιτική καριέρα και προσέγγιση του στρατού, εκλέγεται το 1999 Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από το 1999 μέχρι το 2019, οπότε αναγκάσθηκε στην ουσία να αποχωρήσει της πολιτικής, εξελέγη για 4 θητείες πρόεδρος της χώρας του.

Ο Bouteflika, όπως ελέχθη προηγουμένως, κυβερνούσε την Αλγερία για 20 χρόνια με έναν ολοκληρωτικό τρόπο. Έκαμε ορισμένες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, χρήσιμες. Όπως όμως πολλοί πολιτικοί, δεν πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την εξουσία εφ’ όσον ήταν επιθυμητός. Παρ’ όλη την άσχημη κατάσταση της υγείας του, που άρχισε από το 2009 και συνεχίστηκε, επέμενε να παραμένει στην εξουσία μέχρις ότου αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την πολιτική.

Παρ’ όλη την αναμφισβήτητη ευφυΐα του και τις ικανότητές του, η μακρά παραμονή του στην εξουσία οδήγησε την πλειοψηφία των συμπατριωτών του να αποκαλέσει την περίοδο της ηγεσίας του ως μια σπατάλη (ενθ).