Κυπριακό

Εξ ανάγκης δύο μήνες παράταση στη Σπέχαρ!

Δυστοκία και στην αντικατάσταση της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ

Μετά το «μπέρδεμα» με τον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό παρουσιάζεται μεγάλη δυστοκία και στο θέμα της αντικατάστασης της Ειδικής Αντιπρόσωπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με αποτέλεσμα να λάβει ξανά παράταση.

Η άρνηση της τουρκικής πλευράς στις εισηγήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», ανάγκασε τα Ηνωμένα Έθνη να ανανεώσουν τους όρους εντολής της κ. Σπέχαρ γι’ ακόμη δύο μήνες.

Την ίδια στιγμή, χαμηλές είναι οι προσδοκίες πλέον και για τον διορισμό απεσταλμένου. Η Κυβέρνηση δεν αναμένει, επί του παρόντος, ούτε έκδοση ανακοινωθέντος, καθότι το ζήτημα έχει περιπλεχτεί σε σημείο που εκτιμά ότι θα καθυστερήσει να ξεκαθαρίσει.

Για τη δική μας, όμως, πλευρά η ουσία δεν επικεντρώνεται στο καθεστώς του απεσταλμένου, αλλά, κυρίως, στους όρους εντολής του.

Είναι προφανές ότι, η τακτική της Τουρκίας να μπλοκάρει τόσο την αντικατάσταση της κ. Σπέχαρ όσο και τον διορισμό απεσταλμένου, οφείλεται στην επιμονή της να θεμελιώσει την άποψη των δύο κρατών που συνυπάρχουν και συνεργάζονται! Επιδιώκει, δηλαδή, να δείξει ότι όλα περνούν με τη συγκατάθεσή της, επιζητώντας να πετύχει στην πράξη ό,τι δεν κατάφερε επίσημα στο τραπέζι του διαλόγου. Επί τούτου αποσκοπεί στα ΜΟΕ και στις Τεχνικές Επιτροπές, ώστε να εμπεδώσει τη συνεργασία… δύο καλών γειτόνων, που μπορούν να επιλύσουν θέματα καθημερινότητας!

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.