Παιδεία

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα στην Παιδεία (ξανά)!

Ξετυλίγεται το κουβάρι των προβλημάτων στον τομέα της Εκπαίδευσης - Γι’ ακόμη μια φορά αναδύεται πρόβλημα ασυνεννοησίας, κακής οργάνωσης, γραφειοκρατίας, μπερδεμένης διαδικασίας και, στην τελική, έλλειψης… παιδείας στην Παιδεία

Από πού ν’ αρχίσει κανείς να απαριθμεί τα προβλήματα στην Παιδεία, που καθόλου ασήμαντα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και ναι, εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και της μαθησιακής διαδικασίας. Από την έλλειψη μονοθέσιων θρανίων; Από το γεγονός ότι μαθητές σε γυμνάσια αλλά και δημοτικά κάθονται στο πάτωμα μετατρέποντας την καρέκλα τους σε θρανίο; Από την απουσία κλιματιστικών; Από το αλαλούμ στις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού για τα ολοήμερα σχολεία; Από την απεργία των εκπαιδευτικών στα ολοήμερα; Από τον υπερπληθυσμό των μαθητών στα σχολεία; Από την έξαρση φαινομένων βίας και παραβατικότητας μέσα στα σχολεία;

Πολλά ειπώθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Πολλά, τα οποία δεν ήταν άγνωστα στην κοινωνία και σίγουρα καθόλου άγνωστα στους βουλευτές, ούτε στο Υπουργείο Παιδείας ΚΑΙ Πολιτισμού ΚΑΙ Αθλητισμού ΚΑΙ -οπωσδήποτε- της Νεολαίας. Το ζήτημα είναι ότι τα θέματα αυτά δεν είναι δυσεπίλυτα αλλά για κάποιο λόγο παραμένουν άλυτα και προκαλούν ένα χάος σε έναν τομέα που προσβλέπει και κτίζει ουσιαστικά το μέλλον (ευοίωνο ή ζοφερό;).

Αλαλούμ με τα Ολοήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία γι’ ακόμη μια εβδομάδα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν έτοιμα για λειτουργία στις 4 Οκτωβρίου. Σε απεργία κατέρχονται οι εκπαιδευτικοί των Ολοήμερων, σύμφωνα με τους οποίους, παρατηρήθηκε μια τεράστια καθυστέρηση στις διαδικασίες των αιτήσεών τους, των προσλήψεών τους και του καθορισμού των καθηκόντων τους.

Όσο για τα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία, τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν από τις 13 Σεπτεμβρίου, εξακολουθούν να μη λειτουργούν κανονικά. Καθυστερήσεις και αλαλούμ στις διαδικασίες κατάρτισης καταλόγου εκπαιδευτικών που επιθυμούν να εργαστούν σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Λύση στα προβλήματα δίνουν οι πλείστοι Σύνδεσμοι Γονέων των Δημοτικών Σχολείων, που οργανώνουν απογευματινή απασχόληση στα σχολεία, ώστε να εξυπηρετούνται γονείς που δεν είναι σε θέση να παραλαμβάνουν τα παιδιά από τη 1:05 που σχολνούν.

Μπάχαλο με διαδικασίες πρόσληψης

Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που μίλησαν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταγγέλλοντας την αναλγησία των Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός εργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια. Η συντεχνία της ΠΑΣΥΔΥ δέχθηκε σωρεία παραπόνων για τη διαδικασία αιτήσεων για εργοδότηση εκπαιδευτικών στα Ολοήμερα και Επιμορφωτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.

Καθυστερήσεις στη διαδικασία προσκόμισης απαραίτητων εγγράφων για την εργοδότησή τους με το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, φάκελοι που τοποθετούνται σε λάθος αρχεία και ασυνεννοησία, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί εν αγνοία τους να αποκλείονται από την όλη διαδικασία και να χάνουν ουσιαστικά την εργασία τους. Το ίδιο το Υπουργείο παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, ωστόσο το θέμα είχε επιλυθεί και όλα θα ήταν έτοιμα για λειτουργία στις 4 Οκτωβρίου. Η απεργία όμως που ανακοινώθηκε από τους εκπαιδευτικούς διαψεύδει γι’ ακόμη μια φορά το «όλα είναι έτοιμα» του Υπουργείου.

Υπερπληθυσμός σε σχολεία

Περισσότεροι μαθητές απ’ όσους μπορεί να δεχθεί το σχολείο παρατηρούνται σε μερικά σχολεία Μέσης και σε αρκετά της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Γίνονται προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος στη Μέση Εκπαίδευση, αλλά στη Δημοτική τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, καθώς η επέκταση του ορίου εισδοχής παιδιών στη Δημοτική Εκπαίδευση ώθησε στη δημιουργία περισσότερων Τμημάτων Προδημοτικής, χωρίς τη δημιουργία περισσότερων σχολείων. Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν χώροι. Αναγκαστικά χρησιμοποιούνται χώροι σε δημοτικά σχολεία για να εξυπηρετηθούν γειτονικά νηπιαγωγεία, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Όσο για τη Μέση Εκπαίδευση, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι κατά το 2021, εν καιρώ πανδημίας, «είναι αδιανόητο να υπάρχουν ακόμη μετακινούμενα τμήματα, την ώρα που πρέπει να τηρούμε πρωτόκολλα για τη διαχείριση της πανδημίας».

Πέραν του μεγάλου αριθμού των μαθητών, ζήτημα εντοπίζεται και στο θέμα περίφραξης των σχολείων, της ανάγκης ύπαρξης στεγάστρου στην αυλή, ύπαρξης μεγαλύτερων χώρων στάθμευσης, αιθουσών πολλαπλής χρήσης και γηπέδων. Μάλιστα σε αριθμό σχολείων παρατηρείται καθυστέρηση στην παράδοση έργων, με αποτέλεσμα τα μαθήματα να γίνονται σε λυόμενες αίθουσες, σε εργαστήρια και σε βιβλιοθήκες. Με άλλα λόγια, ενώ η κοινωνία -και ιδιαίτερα αυτή των νέων- εξελίσσεται ραγδαία και παράλληλα με τα τεχνολογικά άλματα και προσαρμόζεται αναλόγως, τα σχολεία που προετοιμάζουν όσους θα ενταχθούν γρήγορα σε αυτήν, παραμένουν υλικοτεχνικά, τεχνολογικά, γνωσιολογικά σχεδόν ορφανά.

Εξετάσεις τετραμήνων: ακούει κανείς;

Οι τελειόφοιτοι μαθητές -και όχι μόνο- εκφράζουν ανησυχίες ιδιαίτερα με την εφαρμογή του θεσμού στην ολότητά του για πρώτη φορά φέτος, εν καιρώ πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι οι τελειόφοιτοι μαθητές θα παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις, δύο που αφορούν τις εξετάσεις αξιολόγησης τετραμήνων και στις οποίες μοιράζεται η ύλη, και μία που είναι οι Παγκύπριες Εξετάσεις εισδοχής σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας και στην οποία η ύλη είναι ολόκληρη ξανά. Ο θεσμός εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος στην ολότητά του, αφού τις δύο προηγούμενες χρονιές η εφαρμογή του κλονίστηκε λόγω πανδημίας. Προειδοποίησαν με κινητοποιήσεις οι μαθητές αλλά καμία αντίδραση το Υπουργείο.

Την αναθεώρηση της διδακτέας ύλης ζητούν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, που βλέπουν ότι παραμένει η ίδια ογκώδης, την ώρα που ο διδακτικός ωφέλιμος χρόνος μειώνεται. Λίγο οι τρεις εξετάσεις που τοποθετούνται στη σχολική χρονιά, λίγο τα rapid tests που βγάζουν εκτός τάξης τους μαθητές για μια περίοδο, δύο φορές την εβδομάδα, λίγο ακόμη κάποιες καραντίνες των μαθητών, ο χρόνος για διδασκαλία λιγοστεύει επικίνδυνα. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, τόνισε γι’ ακόμη μια φορά στη «Σ» ότι «αυτό που θέλουμε είναι η διδακτέα ύλη να είναι σύμφωνη με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο ολόκληρης της σχολικής χρονιάς. Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις από το Υπουργείο». Οι τελικές αποφάσεις αναμένονταν στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο μέχρι την ώρα συγγραφής του παρόντος δεν υπήρξε κάποια σχετική εξέλιξη.

Η ΟΕΛΜΕΚ θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των δεδομένων που θα προκύψουν επί του ζητήματος και έπειτα θα λάβει τις αποφάσεις της.