Αναλύσεις

Η ΕΕ βλέπει προς κυρώσεις και η Λευκωσία αναμένει…

Τι αναφέρει η Ευρ. Επιτροπή για την πολιτική της Άγκυρας, πώς η Τουρκία εντάχθηκε στις χώρες ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ποιους βοηθά… και η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

Ως απειλή εμφανίζεται πλέον η Άγκυρα για την περιφερειακή σταθερότητα, μέσω Κύπρου, αλλά και ως σπόνσορας -μέσω ξεπλύματος μαύρου χρήματος- της τρομοκρατίας.

Αυτές είναι διαπιστώσεις της ΕΕ και άλλων διεθνών θεσμών, την ίδια στιγμή κατά την οποία η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και καιρό, αλλά, για μια σειρά οικονομικών και γεωπολιτικών λόγων, ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ζωντανός.

Η ουσία είναι ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την έκθεσή της στις 6 Οκτωβρίου, που αφορά τις σχέσεις τής Τουρκίας με την ΕΕ, κλείνει το μάτι στις κυρώσεις και η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό της. Στην έκθεση της Επιτροπής υπάρχουν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία όμως έχουν περάσει απαρατήρητα. Και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βάση για την άσκηση πιέσεων επί της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην έκθεση ότι:

  1. H στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι η ορθή και ότι είναι έκνομη και απαράδεκτη. Διότι η Άγκυρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και ότι χρησιμοποιούνται πολεμικά μέσα. Η δράση της αυτή, τονίζεται, δεν αποτελεί μόνο απειλή σε βάρος της Κύπρου, αλλά και της Περιφερειακής Ασφάλειας και Ειρήνης.
  2. Είναι ανοιχτό το θέμα της λήψης μέτρων, δηλαδή της επιβολής κυρώσεων επί τη βάσει του άρθρου 29 των Συνθηκών και του 215 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.