Αναλύσεις

Ο ΣΑΠΕΛ τίμησε τον Κώστα Ν. Χατζηκωστή

Σύρος: «Ο Κ. Χατζηκωστής είναι ελεύθερος Πανέλληνας, που πειθαρχεί μόνο στη συνείδησή του»

Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού (ΣΑΠΕΛ), πραγματοποίησε την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021, εκδήλωση στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού για το Έπος του ’40, με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που είχε το Όχι των Ελλήνων στην παγκόσμια Ιστορία και στη νίκη κατά του φασισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν διακεκριμένες προσωπικότητες για τη συμβολή τους στην πατρίδα και τον Ελληνισμό. Ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», Κώστας Ν. Χατζηκωστής, ο οποίος παρασημοφορήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο της Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821-2021. Πρόκειται για ένα από τα έξι παράσημα που απονέμει ο Σύνδεσμος, τιμώντας αγωνιστές και άτομα με ευρύτερη εθνική προσφορά.

IMG-20211029-WA0005.jpg

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΣΑΠΕΛ, Σταύρος Σταύρου, αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ως ιστορικού οροσήμου και ως μνημείου τιμής για την Ελευθερία, την οποία οι Έλληνες πότισαν με το αίμα τους. Ακολούθως, στη διάρκεια της παρασημοφόρησης των τιμωμένων, σκιαγράφησε τη δράση και την προσφορά του Κ. Χατζηκωστή, τον οποίον χαρακτήρισε ως «συνειδητό Πανέλληνα», που «πειθαρχεί μόνο στη συνείδησή του». Ο τιμώμενος, πρόσθεσε, είναι άνθρωπος ελεύθερος και ένας ακάματος μελετητής, πρωτοπόρος, με σημαντική συνεισφορά στη δημοσιογραφία αλλά και στην πορεία της Κύπρου γενικότερα. Μεταξύ άλλων έγιναν αναφορές στην προσφορά του Συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» στον τομέα της δημοσιογραφίας, καθώς και του ίδιου του Κ. Χατζηκωστή ως οιονεί συμβούλου όλων των Προέδρων της Δημοκρατίας. Ο κ. Σταύρου κατέληξε σχολιάζοντας ότι, λόγω των εμπειριών και του ευρύτερου χαρακτήρα του, ο Κ. Χατζηκωστής «είναι ο άνθρωπος, τον οποίον πρέπει να σεβόμαστε και να ακούμε».

IMG-20211029-WA0006.jpg

Από την πλευρά του, ο Κ. Χατζηκωστής αναφέρθηκε στα μηνύματα των εθνικών επετείων και στον διαρκή αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού. Διευκρίνισε ότι οι στιγμές που περνούμε δεν είναι κρίσιμες, όπως λέγεται από την ηγεσία μας, αλλά τραγικές. Το μήνυμα του ’40, είπε, είναι το ίδιο με εκείνο του 1821 και εκείνο του ’55: «Ελευθερία ή θάνατος»! Ταυτοχρόνως, απευθυνόμενος στον Υπουργό Μεταφορών, Γ. Καρούσο και στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, επισήμανε και υπέδειξε τις ευθύνες που έχουν ως κυβερνώντες για τη σωτηρία της πατρίδας. Το μήνυμα του Έπους του ’40, τόνισε, είναι η ελευθερία και όχι ο διάλογος για συμβιβασμούς και η υποταγή στον εισβολέα κατακτητή και πρόσθεσε: «Αυτή πρέπει να είναι η πολιτική σας. Η απελευθέρωση. Κάμετε», είπε «ό,τι έκαναν το 1821, το 1940 και το 1955! Απελευθερώστε την πατρίδα». Στην ομιλία που ετοίμασε για την παρασημοφόρησή του, ο Διευθυντής του «ΔΙΑ» σημείωνε τη διαρκή αγωνία του για την Κύπρο και διατύπωνε την απόγνωση που διακατέχει όποιον αντιλαμβάνεται ότι οι επίπονες προσπάθειές του δεν επαρκούν για να αλλάξουν την εθνική μοίρα:

«Κρίνω υπερβολική, αν όχι αδικαιολόγητη, την τιμητική επιλογή μου. Την δέχτηκα μόνο γιατί δεν πηγάζει από σκοπιμότητες κάποιας Εξουσίας, αλλά από τον χώρο μιας αγωνιστικής Εστίας. Μιας Εστίας, η οποία διατηρεί για δεκαετίες την αγωνιστική της εθνική φλόγα. Ευχαριστώ για την τιμή αλλά και απολογούμαι για την προσωπική μου αδυναμία να προσφέρω κάποια ψηλαφητή εθνική λυτρωτική υπηρεσία στην τραγικά χειμαζόμενη τουρκοκατακτημένη πατρίδα μου».